Какви законови мерки и санкции са нужни в ситуация на

...
Какви законови мерки и санкции са нужни в ситуация на
Коментари Харесай

Емануил Йорданов пред novini.bg: Извънредното положение е напълно уместно, не можем да борим коронавирус само със закон срещу венерически болести

Какви законови ограничения и наказания са нужни в обстановка на пандемия от ковид и имаме ли подготвеност за зародилата обстановка? Разумно ли е въвеждане на изключително състояние в страната ни и за какво доста българи не съблюдават законите и не се плашат от наказванията? Коментар по тези и други въпроси пред novini.bg на юрист Емануил Йорданов, някогашен народен представител от Съюз на демократичните сили и министър на Министерство на вътрешните работи /1999г.-2001 година в държавното управление на Иван Костов  Иван Костов През 1967 година приключва приблизително обучение в 18-о СПУ " Кирил и Методий " (СОУ " Уилям Гладстон " ) -/.

Конституцията планува опцията за въвеждане на изключително състояние и аз мисля, че в такава обстановка на пандемия, това е изцяло подходящо. Също по този начин считам, че целенасоченото критикарство към ръководството в подобен миг, не е рационално гражданско държание. Не сме имали до момента сходна обстановка, никой няма направен метод на държание и дейности. Би следвало да се поддържа всяко рационално деяние за ограничението на пандемията. Това, което мога да посоча като текстове от законодателството е

чл.135 от Наказателен кодекс, само че той засяга само случаите, в които има заразяване с венерическа болест.

Тъй като не си припомням до момента да сме имали случай на такава заплаха от всеобща болест, не се е налагало да се вършат законови текстове. Така че чакам висока подготвеност в този смисъл. Затова са нужни бързи законодателни промени, които да оказват помощ за справяне с зародилия проблем. От друга страна са нужни и строги административни ограничения, с цел да се съблюдават условията на лекарите.

Нужен е непоколебим надзор тези дни, защото не е вест, че доста българи не съблюдават законите,

нямат законосъобразно мислене. Когато опира обаче до нашето здраве и живот, е значимо тези жители да се замислят съществено за своето отговорно държание. Затова, когато някой има информация за инфектирани или вирусоносители и не съблюдават условията, наложени от властта, то би трябвало да бъдат уведомявани способените контролиращи органи. Това се отнася както за жителите, по този начин и за лекарите, които знаят за хора, неспазващи техните инструкции и наставления.

Българинът не се плаши от никакви санкции.

Затворът е мярка, малко отдалечена във времето, тъй като е обикновено, когато един човек е наказан за първи път, наказването да не е изключително тежко, като се изключи най-тежките наказания, планувани в Наказателния кодекс. Висок размер на паричните наказания пък в къс период няма по какъв начин да дадат добър резултат за обществото ни. Докато се завъртят правосъдните процедури, до момента в който приключат и ние ще сме не запомнили, че е имало подобен вирус. До идващият.

Затова е значимо всеки да се държи отговорно към другите - да се съблюдават лекарските наставления, да се извършват предписанията на способените органи, тъй като разпоредбите се основават, с цел да бъдат спазвани. Ако желаеме да се назоваваме цивилизовано общество, би трябвало да се съобразяваме.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР