Какви са разликите между комби и shooting brake? Много от тях

...
Какви са разликите между комби и shooting brake?
Много от тях
Коментари Харесай

21 shooting brake модели, които ще останат в историята

Какви са разликите сред комби и shooting brake?

Много от тях са изгубени в мъглата на времето и маркетинга, само че второто би трябвало да има известна доза настъпателност и съблазън. Практичността не е първостепенна грижа на множеството shooting brake модели, само че спомагателното товарно пространство сигурно е по-полезно от това на седан.

Списъкът е формиран от неуморни труженици на автомобилножурналистическия фронт от autocar.

Aston Martin DB5 и DB6

Първият shooting brake модел на Aston Martin е основан не за кого да е,
а за притежателя на компанията Дейвид Браун, чиито са буквите „ DB “.
Aston притегля майстора на каросерии Харолд Радфорд, с цел да трансформира DB5 и 6 в shooting brake. Всичко от предното стъкло до задната ризница е ново, тъй че има задоволително място за главите на пасажерите и по-голям багажник.

Преустройството обаче усилва с 50% така и така високата цена на новия Aston Martin, което изяснява за какво са създадени единствено 12 бройки DB5 и половин дузина DB6.

Ferrari 330 GT

Дори по стандартите на Ferrari, този 330 GT Shooting Brake е със ефектен стайлинг. Замислено от Луиджи Чинети младши, наследник на американския вносител на Ferrari, и Алфредо Виняле, двамата взимат общоприетоо 330 и го разглобяват.

Единствените останали истински елементи на каросерията са предното стъкло и някои елементи на вратите. Всичко останало е ръчно направено и в началото е било приключено в тъмнозелен металик.

Така го е имал фронтменът на Jamiroquai Джей Кей, само че след това е оцветен в светлозлатист цвят.

Aston Martin V8 Vantage

Връщайки се към преустройствата на DB от 60-те години на предишния век, комбито V8 Vantage Sportsman употребява напълно нова част на покрива, с цел да освободи в допълнение място за багаж.

На швейцарската компания Roos са били нужни 1800 часа, с цел да създаде тази машина, която след завършването си е оповестена за най-бързото комби в света.

Немският клиент упорства, че Aston може да транспортира комплект ски вътре, което ви кара да се чудите по какъв начин този автомобил се оправя по заснежени алпийски пътища.

Ogle Triplex GTS

Ogle има заслуга за популяризирането на стила shooting brake със своето особено остъкляване, което е поръчано от компанията Triplex Glass Company, с цел да покаже стъклото Sundym.

С извити сектори от стъкло за предната половина на покрива и странични прозорци, които се уголемяват в задната част, GTS развълнува тълпите на автомобилното ревю в Лондон през 1965 година

Предвиждало се е да има още изложбени участия, само че стига единствено до Торино през същата година, защото херцогът на Единбург го е изискал за собствен персонален автомобил и го е употребявал в продължение на две години.

Aston Martin EG

Под елегантните линии на този неповторим Aston Martin EG се крият механичните съставни елементи на Vanquish. Проектиран от Франческо Бониоло, името идва от буквите на първичния притежател.

Той е с 600 мм по-дълъг от базовия автомобил и има заден люк за бърз достъп до облицования с дърво багажник. Покривът е с панорамен панел от стъкло Isolite, който може да се затъмни с едно натискане на копче.

Volvo 1800 ES

1800ES е един от пионерите на начин на живот комбитата, които познаваме и обичаме да купуваме през днешния ден.

Превръщането на застаряващото купе 1800 в shooting brake беше самоуверен ход, с цел да се резервира моделът жив, само че той проработи ослепително и сред 1971 и 1973 година бяха продадени 8077 броя. Стъкленият заден похлупак от една част е новаторски по това време и е съживен за 480ES през 1986 година

Reliant Scimitar

Reliant доста бързо се възползва от триумфа на Ogle GTS, който е основан на купето Scimitar. През 1968 година компанията от Тамуърт предлага собствен личен GTE благодарение на дизайнера Том Карен от Ogle.

С четири самостоятелни седалки и огромен багажник, GTE веднагически става шлагер, подкрепят от високата мощ на 3,0-литровия V6 мотор, създаден от Ford.

Ferrari Daytona

С такова смесено потекло това Ferrari Daytona Shooting Brake можеше да се окаже „ сгрешен “ дизайн. Въпреки това, с италианска механика, богат американски притежател и английска каросерия то се трансформира в един от най-радикалните изразители на формата shooting brake.

Собственикът Боб Гитълман поръчва автомобила, а английската компания Panther Westwinds го осъществя.

Достъпът до багажното поделение се реализира посредством стъклени панели с горно отваряне, само че не очаквайте доста пространство в облицованото с дърво и кожа поделение.

Jensen GT

Jensen е оказал помощ за основаването на купето Volvo P1800, само че не и на комбито ES, което може да изясни за какво на английската компания ѝ лишава чак до 1975 година, с цел да усети известността на спортните shooting brakes.

В резултат на това Jensen GT употребява за основа предходния Jensen-Healey, въпреки и с отстранени проблеми с надеждността и качеството.

Той е потребен транспортьор на товари, а моторът на Lotus обезпечава прилични динамични характерности, само че очакванията за продажби по този начин и не се оправдават и през 1976 година са продадени единствено 473 бройки.

Lynx Jaguar Eventer

Дизайнът на Jaguar XJ-S постоянно е бил поляризиращ. За да се оправи с това, английската компания за реституция Lynx предложи Eventer, който ловко присади shooting brake задницата, с цел да сътвори един много по-елегантен автомобил.

Сгъваемите задни седалки са част от преустройството, с цел да се усили оптимално товарното пространство. Изработката на всеки Eventer е отнемала 14 седмици, а 67 автомобила са били създадени в продължение на 16 години сред 1986 и 2002 година

Lancia Beta HPE

Дори и под управлението на Fiat, Lancia постоянно е изразявала личния си, неповторим, темперамент и това е демонстрирано от Beta HPE. Със съкращението High Performance Estate (високопроизводително комби), този shooting brake е значително по сходство на Reliant Scimitar.

Той употребява предната част на каросерията на Beta Coupe, само че употребява платформата на седана поради по-дългото междуосие и надлежно по-меката возия. Той се получи доста добре и се продаде в 71 000 екземпляра за 10-годишен витален цикъл. Едва през последната година Lancia предлага HPE с неговия мотор Volumex със 135 к.с. с  компресор.

BMW Z3M Coupé

Подобно на доста други shooting brake модели, Z3M е резултат от работата на дребна група отдадени почитатели в BMW, които виждат капацитета в едно плътно спортно комби.

Работейки скрито, те създават автомобила въз основата на роудстъра Z3 и от този момент той радва почитателите. С мотор от E46 M3 performance-ът е удовлетворителен. BMW предлага и версия на купето без М, само че тя в никакъв случай не се е предложила с десен волан.

Ferrari FF

На премиерата на Ferrari FF имаше толкоз доста неща за преглъщане и привикване, че самият факт, че каросерията е в жанр shooting brake беше съвсем подценен.

Това беше бял дерт за пуристите (които най-често не могат да си разрешат Ферари). Това беше Ferrari със задвижване на четирите колела и 6,2-литров V12 мотор с мощ 651 к.с., който покорява 0-100 км/ч за 3,7 секунди и развива 328 км/ч.

И въпреки всичко каросерията беше също толкоз почтена за удивление, защото може да побере четирима души в комфорт и да транспортира 450 литра багаж. Практично фамилно Ferrari? Да, като се изключи първичната каталожна цена от 226 000 паунда (във Великобритания).

Mercedes-Benz CLA

Mercedes бързо улови гребена на стилната вълна на интерес към купетата с четири порти и shooting brake модели, тъй че неговото комби CLA беше тъкмо в точния момент, когато беше пуснато на пазара през 2015 година

Наричайки този модел Shooting Brake, от Мерцедес изкусно заобикалиха проблемите с неналичието на товарно пространство в багажника. Вместо това той се преглежда като по-практична опция на седана. Ако бюджетът разрешава, Mercedes-AMG CLA 45 е този, който би трябвало да имате.

Mercedes-Benz CLS Shooting Brake

На Mercedes му лиши време до второто потомство на CLS, с цел да разшири гамата с Shooting Brake. Когато го направи, това скосено комби незабавно притегли вниманието, с помощта на своя раздвижен външен тип и заплашителна стойка, изключително в осъществяване AMG.

Но макар тези грациозни линии, в сърцето си то си остава комби на Mercedes и предлага багажно пространство сравнимо със актуалното Audi A6 Avant или BMW Серия 5 Touring.

Bentley Continental Flying Star

При основаването на този основания на Bentley Continental shooting brake конструкторът Touring Superleggera стартира с кабриолет GTC, а не с предстоящото купе.

Причината за това е, че е по-лесно да се направи еднократно комби от падащ покрив, в сравнение с да се постанова да се подменя съществуващият покрив.

Както и да са го създали, италианските майстори са се сдобили с красиво комби, което може да транспортира до 1200 литра багаж при сгънати задни седалки.

Audi Shooting Brake

Audi е употребило името Shooting Brake за повече от една идея. Но първата беше показана на автомобилното ревю в Токио през 2005 година Тя предвещаваше огромна част от стила и дизайна, които щяха да се появят във второто потомство на TT.

Но този концепт имаше собствен личен характерен външен тип с помощта на удължената линия на покрива и задната врата. Имаше някои клюки, че може да влезе в произвеждане, само че те бяха опровергани през 2007 година

Qwest Tesla Model S

Qwest Tesla Model S Shooting Brake е въодушевен, както доста други, от потребността от пространство за транспортиране на домашни любимци. Това се връща тъкмо към първичните корени на този вид каросерия (предназначена за лов и риболов), само че Qwest е доста съвременен прочит, тъй като е първият напълно електрически shooting brake.

Изработен от английската каросерийна компания Qwest, той употребява въглеродни нишки за снадки покрив и люка, тъй че да тежи единствено 12 кг повече от общоприетия Model S.

Kia Ceed Shooting Brake

Най-новото попълнение в небосклона на shooting brake е от Kia и уголемява гамата на Ceed от хеч и комби. То е и явен знак, че на всеобщия пазар има търсене на по-стилни комбита, защото някои хора стартират да се уморяват от кросоувърите и SUV-тата.

Акцентът ще бъде подложен в огромна степен върху спортното наслаждение, защото Shooting Brake заема мястото на модела с три порти Proceed.

Aston Martin Vanquish Zagato

С Vanquish Zagato Shooting Brake Aston Martin се завръща към концепцията за коли с каросерия по дизайн на клиента. Само 99 автомобила ще бъдат направени от подразделението Q на компанията и всеки от тях има спомагателни 27 к.с. от мотора V12 в съпоставяне със общоприетия Vanquish.

Возилото остава двуместно, само че Aston споделя, че Zagato се трансформира в „ извънредно удобен GT “ с електрическа задна врата и покрив с двойни балони и стъклени детайли, които пропущат спомагателна светлина в салона.

Porsche 944 Cargo

Porsche 944 общоприетоо предлага добра деловитост с помощта на четирите места и приличния багажник, само че за DP Motorsport това не беше задоволително.

Затова този немски спортен тим, който стои зад спортния автомобил Porsche 935 K3 Group 5, присажда задната част на Volkswagen Passat върху купето.

Резултатът изглеждаше тъкмо както би трябвало и по това време бяха създадени осем автомобила за клиенти, а също така към момента можете да поръчате комплект за основаване на собствен личен, който коства 18 000 евро.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР