Какви са признаците на дехидратация и колко вода да пием

...
Какви са признаците на дехидратация и колко вода да пием
Коментари Харесай

Лятната жега и рисковете за здравето ни

Какви са признаците на дехидратация и какъв брой вода да пием на ден, поучава началникът на отделението по кардиология в УМБАЛ " Света Анна “ доктор Рада Прокопова.
Високите температури се отразяват отрицателно върху целия организъм, а болните и по-възрастните хора страдат в по-голяма степен. Проблем при хората, страдащи от сърдечносъдови болести, има, когато високите температури настъпят ненадейно, както е сега, изясни тя.
Първите сигнали за дехидратация на организма са възприятието за отпадналост, главоболие, виене на свят. В краен случай може да се стигне до висока температура и пристъп, който при възрастните хора може да се трансформира в инсулт. " Дехидратацията в една част от случаите може да докара до рисково притеснение на съдовете, в това число и на мозъка, и до обезкървяването му, а в друга част може да докара до рисково ниско кръвно налягане, което води до същото. Пътищата са доста, само че резултатът е еднакъв – обезкървяване на мозъка и риск от инсулт “, добави доктор Рада Прокопова.
" От едни температури от 15 градуса минахме на 35 градуса. Съчетано с висока мокрота, това изтощава организма, тъй като влагата дружно с високата температура се оказва по-труднопоносима за организма. Хората със сърдечносъдови болести пият медикаменти, които уголемяват съдовете и кръвното налягане пада. Хипотонията може да се окаже доста сериозен рисков фактор “, изясни експертът.
Затова когато е топло и има висока мокрота, дозите на тези медикаменти би трябвало да се понижат, добави тя.
Лятото и високите температури не са проблем за сърцето. Зимата е по-голям проблем за сърдечносъдовите болести, сподели Прокопова.
С възрастта хората губят хомеостазата си – опцията за превъзмогване на крайни положения от каквото и да е естество. " При тях се следи не разширение на съдовете, а противоположното – рисково свиване, което води до хипертонични рецесии “, изясни доктор Прокопова.
Много значимо е в летните дни приемът на вода да е най-малко 2 литра на ден. Охлаждащ и хидратиращ резултат има и неподсоленият айран, само че не и соковете и алкохолът, който в допълнение дехидратира организма.
" Колкото повече течности пием, толкоз по-бързо циркулира течността през бъбреците и толкоз по-добре съумяваме да се нагодим към моментното положение – дали са високи температури, или ниски, няма никакво значение. По този метод съдовете съумяват да си набират нужното количество течност в тях “, изясни доктор Прокопова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР