Какви са причините една жена да направи аборт? Оказват ли

...
Какви са причините една жена да направи аборт? Оказват ли
Коментари Харесай

Йордан Славейков постави пиеса за абортите

Какви са аргументите една жена да направи аборт? Оказват ли въздействие на решението им политическият, културният и обществен подтекст? Какво мислят мъжете за абортите? Защо България е страната в Европейски Съюз с най-вече аборти на глава от популацията? Има ли мотив за оптимизъм? Това са значимите въпроси, които звучат от новата пиеса на драматурга и режисьор Йордан Славейков " Ембриони ".

Премиерата на спектакъла е на 29 юни от 19 ч. на самостоятелната сцена на I AM Studio на ул. Г. С. Раковски 149. “Ембриони” е документален текст за спектакъл, който се състои от 10 истории на дами, избрали да създадат аборт.

„ Темата за абортите е значима за мен от дълго време. Майка ми е отказала да ме помята, нищо, че е имала към този момент две по-големи деца. Нямах компликации при намирането на тези документални истории. Оказва се, че дамите не описват за претърпените от тях аборти не от позор или боязън, а тъй като не са питани.

Получих истории за лекарска свирепост, за изменничество от страна на майката, за принуждение, само че и за " аборт по незабавни медицински аргументи ". Истории за взети решения, за които от дистанцията на времето се съжалява. Но и такива, за които няма никакво страдание. Сега задачата ми е спектакълът да се среща с публиката си регулярно, да задава въпроси, без да показва отговори ", споделя Йордан Славейков.



Той е сценичен режисьор и драматург на свободна процедура. Има номинация за Икар 2007 в категория " Дебют " за дипломния му театър " Оскар и розовата дама " от Е.Е.Шмит. През 2011 година получава и номинация “Аскеер” в категория " Съвременна българска драматургия " за пиесата " Паякът ".

В постановката на Йордан Славейков присъединяване взима Августина-Калина Петкова, която е актриса в Младежки спектакъл “Николай Бинев”. Тя взе участие в постановки на театъра, както и в самостоятелни театрални планове, свири на китара, пее, занимава се с дублаж.

“Ембриони” е първият им съвместен план, подсилен от Национален фонд „ Култура “. Премиерата е в I AM Studio – театрално и арт пространство от 2015 година. I AM Studio е самостоятелна сцена, която поддържа артистите отвън държавните театрални структури.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР