Какви са предимствата от използването на ПИК?Спестяване на време, бърз

...
Какви са предимствата от използването на ПИК?Спестяване на време, бърз
Коментари Харесай

НОИ - Русе: Използвайте ПИК, за да следите осигурителните си права

Какви са преимуществата от потреблението на ПИК?
Спестяване на време, бърз и безвъзмезден достъп до електронните услуги и информации на НОИ;Ефективно прилагане на осигурителни права;Актуална информация за стадия на административното произвеждане по подадено заявление;Постоянна връзка с осведомителната система на Национален осигурителен институт 24 часа в денонощието и контакт с Национален осигурителен институт от дистанция;Чрез ПИК имате достъп до Системата за несъмнено електронно връчване (ССЕВ) към Министерството на електронното управление;
Каква информация ми дава ПИК?

На интернет страницата на Национален осигурителен институт можете да следите осигурителния си статус и да вършиме информации за подадените за Вас данни за дни в обезпечаване и застрахователен приход от работодателите Ви за времето от 1997 година досега.

Лицата, които са в отпуск заради краткотрайна нетрудоспособност, в отпуск заради бременност и раждане, в отпуск за развъждане на дете до 2-годишна възраст или за осиновяване на дете до 5-годишна възраст, имат опция да проследят дали са постъпили данните от издадените болнични листове и показаните документи за изплащането на паричните компенсации от Национален осигурителен институт.

ПИК дава опция да следите и проверявате дали Ви е отпуснато паричното обезщетение и дали същото е изплатено.

Лицата, на които следва излизането в отпуск по майчинство, могат да изчислят планиран размер на паричното си обезщетение за бременност и раждане.

Ако Ви следва пенсиониране, можете да ревизирате насъбрания застрахователен стаж и застрахователен приход, а също по този начин да изчислите прогнозния размер на пенсията си.

Пенсионерите могат да се осведомят за издадените им разпоредби.

Кои онлайн информации на Национален осигурителен институт мога да употребявам с ПИК?
Справка за статус на обществено осигуряване;Изчисляване на планирана пенсия;Справка за застрахователен стаж и приход при пенсиониране;Актуално положение на изплащаните пенсии и добавки по ЕГН и ПИК;Справка за издадени пенсионни разпоредби по ЕГН и ПИК.Изчисляване на планиран размер на парично обезщетение за бременност и раждане;Справка за подадени заявления за обществено обезпечаване за обезпечено лице за интервали след 2004 г.;Справка по ЕГН за изплатени посредством Национален осигурителен институт парични компенсации и помощи от ДОО;Справка за показани в Национален осигурителен институт документи и изплатени компенсации и помощи от ДОО;Справка по ЕГН за постъпили данни от издадени болнични листове в Електронния указател на болничните листове и решенията по обжалването им;Въвеждане/промяна на координати за приемане на известия от Национален осигурителен институт за изплатени парични компенсации и помощи от ДОО;Справка за изплатени парични компенсации за безработица;Справка за регистрирани заявки за разпределяне на парични компенсации за безработица.
Какви други услуги на Национален осигурителен институт са налични с ПИК?

С ПИК можете по електронен път да подадете заявление за осъществяване на редица административни услуги, както и да зададете настоящ въпрос или да подадете сигнал или тъжба посредством контактните форми. Достъпът до тях е безвъзмезден посредством подрубриката „ Административни услуги “ в графа “Е-услуги и информации ” на интернет страницата на институцията.

Стъпките за използването на административните услуги са следните:

Първо избирате желаната от Вас група услуги, съответната услуга от групата, запознавате се с описанието на услугата и пристъпвате към заявяване. При попълването на заявките избирате съответното териториално отделение на Национален осигурителен институт, Централно ръководство на Национален осигурителен институт или дирекция „ Европейски регламенти и интернационалните контракти “, където желаете да насочите услугата.

За въпроси, сигнали и тъжби към Национален осигурителен институт или подаване по електронен път на заявки за административни услуги, за които не сте разкрили съответна форма в останалите групи, се избира „ Форма за контакт с Национален осигурителен институт – с достъп до лични данни “.

Как да получа своя ПИК на място?

Получаването на ПИК персонално във всяко териториално отделение на Национален осигурителен институт става само против представянето на персонална карта и без да е належащо авансово да попълвате заявление.

Издаването на ПИК посредством упълномощено лице се прави единствено посредством показване на категорично, нотариално заверено пълномощие. В тези случаи се ползва копие от пълномощното, което след сравнение с оригинала, остава на предпазване в Национален осигурителен институт.

Изпратени по пощата документи и претенции за издаване на ПИК не се обработват. Издадени удостоверения за ПИК не се изпращат по пощата.

Колко време лишава издаването на ПИК?

При издаване „ на място “ – в териториалните поделения на Национален осигурителен институт и всички районни офиси, ПИК се издава на момента. Активирането му става в границите на деня на неговото издаване. Услугата е безвъзмездна.

Когато издаването на ПИК е декларирано по електронен път – през Системата за несъмнено електронно връчване (ССЕВ), удостоверението се връчва на лицето посредством ССЕВ до 2 работни дни.

Когато издаването на ПИК е посредством онлайн услуга, кодът се издава и задейства на момента.

Къде да получа своя ПИК на място в Търговско предприятие на Национален осигурителен институт – Русе?
гр. Русе, ул. „ Асен Златаров “ №26 /гише №6/, тел. за контакт: 082-81-64-01; 082-81-64-11; 082-81-64-36;гр. Русе, ул. „ Ангел Кънчев “ №1 /партерен етаж/, тел. за контакт: 082-81-61-15;филиал в гр. Бяла, пл. „ Екзарх Йосиф “ №1, тел. за контакт: 0882-912-354; 0882-912-355; 0882-912-358;
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР