Какви са ползите от ваксинацията срещу Covid-19? По какво се

...
Какви са ползите от ваксинацията срещу Covid-19? По какво се
Коментари Харесай

Най-важното за ваксините срещу Covid-19 на едно място

Какви са изгодите от имунизацията против Covid-19? По какво се разграничават другите типове ваксини и безвредни ли са? Къде и по какъв начин мога да се имунизирам и ще мога ли да предпочитам ваксина? Какво предлагат експертите за хората с разнообразни хронични болести? Много хора не престават да си задават тези и други въпроси даже след старта на всеобщата имунизационна акция в страната, която стартира с голям брой незнайни и претърпява всекидневни обрати. Отговорите на доста от тези въпроси към този момент са давани от формалните управляващи и експерти, съдържат се в разнообразни публични документи и уеб сайтове, само че следенето и ориентирането във всекидневния поток от информация по тематиката постоянно е мъчно, даже невероятно. Mediapool събра и систематизира най-важната информация по постоянно задаваните въпроси по отношение на имунизациите с линкове към публични и достоверни източници, тъй че да е прегледна, комфортна за прилагане и на едно място, в случай че ви потрябва по-късно.

Защо да се имунизирам?

Има два метода човек да построи имунитет, т.е. резистентност на организма към вируси и бактерии, които го разболяват: посредством преболедуване или посредством ваксини. Много болести, включително и Covid-19, крият риск от затруднения и даже гибел. Този риск е изключително висок при някои уязвими групи като възрастните и хората с хронични болести, само че тежки затруднения са вероятни и при младежи без съпътстващи болести. В България са умряли 4.2% или 9933 души от общо доказаните до момента 238 591 случая на Covid-19. В болница поради тежко протичане на болестта са 3933 или 14% от инфектираните сега 27 629 души. 8.5% от приетите в болница или 334 души пък са в интензивни отделения в сериозно положение.

В огромен % от случаите имунизациите защищават хората от заразяване с заболяването. Понякога човек може да се разболее, даже и откакто е имунизиран, само че признаците са по-леки и възобновяване е по-бързо. Всички утвърдени към този момент ваксини защищават 100% от тежко протичане на болестта и гибел, т.е. в случай че всички бяха имунизирани щяха да бъдат предотвратени хиляди смъртни случаи и хоспитализации . Освен това имунизацията понижава риска от разпространяване на болестта измежду хората , с които поддържаме връзка. Когато сериозна маса от популацията е ваксинирана към обещано инфекциозно заболяване, вероятността то да се популяризира понижава. Това се назовава " групов имунитет “. Скорошни изследвания демонстрираха, че имунизацията на, а тази Тъй като към момента има риск имунизираният да предава болестта на други обаче, специалистите поучават всички да съблюдават противоепидемичните ограничения като отдалеченост и носене на маски на закрито.

Повече за изгодите от имунизирането можете да научите в специфичната секция на, създаден от Европейската комисия (ЕК) и Европейския център за профилактика и надзор на болесттите (ECDC).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР