Какви са опасностите за България и какви мерки трябва да

...
Какви са опасностите за България и какви мерки трябва да
Коментари Харесай

Казаха какво трябва да правим, ако установят радиация у нас

Какви са заплахите за България и какви ограничения би трябвало да предприемем, в случай че бъде открита радиация у нас, поради протичащото се в Запорожката АЕЦ - това обясни главен комисар Николай Николов, директор на основна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", предаде репортер на  Sofia24.bg .

" Говорим постоянно за Чернобил и Запорожката АЕЦ или по-конкретно какви са заплахите за България. Ние разполагаме с Национален проект за отбрана при бедствия и имаме тъкмо такава част за реакция на страната при такава обстановка - трансгранично замърсяване. Изключително тежка обстановка в Украйна, тук не приказвам за нашата страна ", посочи Николов.

Той изясни процеса и стъпките, които се подхващат, в случай че се откри някаква радиация. " Първо в пространството е изхвърлен радиоактивният облак, който високо в атмосферата след известно време, поради ерозията на ветровете, може да пристигна в България. Процесът се следи от няколко организации. Първата е държавна Агенция за нуклеарно контролиране, която е в международния продан на радиационните оператори, другите сме ние, които поддържане националната радиационна система. Едни от най-важните са Национален институт по метеорология и хидрология, които имат за задача паралелно с държавната Агенция за нуклеарно контролиране, по разнообразни модели, да предвиждат развиването и придвижването на този облак. Едва по-късно, откакто се дефинира траекторията на облака, популацията, което вероятно може да бъде наранено с радиация - това са хипотетични случаи, доста, доста тежки, както през 1986 година, следва да бъде изведено ", коментиа комисат Николов.

Той посочи, че населението, което не може да бъде изведено от пътя на облака, получава йодни таблетки. " Идеята на йодните таблетки е да отбрани нашите жлези, т.е. да се запълни потенциала на човешкото тяло изкуствено с йодни таблетки. Това го споделя Министерството на здравеопазването - по кое време започваме тази профилактика, с каква доза, кои хора да я получават, тъй като има хора, които не трябва да я получават, защото може да стане по-лошо ", сподели още той.

Според него защитните ограничения при сходна обстановка са доста простички: " Тези " салфетки " (бел.ред. маски), където ги слагахме, изключително в случай че са модел " ffp2 " - по-високият клас, са изцяло задоволителни. Когато се прибираме извън смъкваме облеклата, с които сме били, а прозорците и вратите би трябвало да бъдат оптимално уплътнени. Ако нямаме от тези " салфетки ", слагаме овлажнена забрадка ", разяснява основен комисар Николай Николов.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР