Какви са електоралните профили на партиите, които прескачат 4-процентовата бариера

...
Какви са електоралните профили на партиите, които прескачат 4-процентовата бариера
Коментари Харесай

Галъп: Какви са електоралните профили на партиите, които влизат в парламента

Какви са електоралните профили на партиите, които прескачат 4-процентовата преграда за присъединяване в 50-ото Народно заседание - вижте данните на " Галъп интернешънъл ".

Ето какво демонстрира първият прочит на електоралната физиономия на новата групировка „ Величие “. „ Величие “ образува базата си основно върху гласоподаватели от регионални градове. Делът висшисти във вота приближава две трети. Ясно изразени са дейните стопански възрасти. Една четвърт от гласовете на „ Величие “ очевидно са пристигнали от дали своят вот преди този момент за „ Възраждане “, останалите идват от други обединения, които за времето си са били протестно насочени или нови (като ПП-ДБ, например), както и от гласуващи с „ Не поддържам никого “ или негласували. По тези индикатори профилът на гласоподавателите на групировката закономерно припомня сякаш най-вече структурата на вота за „ Възраждане “ и Има Такъв Народ.

*Таблицата съдържа конструкция на групи гласоподаватели съгласно вота за листи – сборовете по хоризонтали не дават 100%, тъй като не са показани всички участници.

Електоралният спад при множеството обединения е ясно изразен, в това число и при спечелилия ГЕРБ, само че е най-видим при ПП-ДБ. Декларациите на участвалите в екзитпол демонстрират, че може би към 200 хиляди гласоподаватели на ПП-ДБ от предишните избори не са излезли да гласоподават. От въпреки всичко излезлите да гласоподават една трета са дали гласа си за най-различни други обединения, разнообразни от ПП-ДБ. За съпоставяне, при ГЕРБ този дял на разпръскване е единствено 16%. Но общо излезлите хора, които предишния път са дали своят вот за ГЕРБ, са към половин милион, т.е. повече от 100 хиляди последователи в предишните избори на ГЕРБ в този момент са останали у дома.

Партиите резервират нормалните си електорални физиономии – с повече възрастни при Българска социалистическа партия, повече столични гласоподаватели при ПП-ДБ, регионални при ГЕРБ и така нататък Ако има някаква смяна в съотношението турчин, българин, ром при гласуването за Движение за права и свободи, тя наподобява минимална.

„ Не поддържам никого “ още веднъж се оказва по усета най-много на по-млади хора.

*Таблицата демонстрира конструкция на електоратите на главните листи – сборовете по вертикали дават 100%.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР