Какви са днешните лихвени проценти по ипотеките и рефинансирането на ипотеки?

...
Въпреки че в момента лихвите по ипотеките са значително по-високи,
Коментари Харесай

Въпреки че в момента лихвите по ипотеките са значително по-високи, отколкото бяха само преди няколко години, това не е възпряло напълно активността на жилищния пазар. Много потенциални собственици на жилища все още търсят подходящото жилище за закупуване — въпреки че лихвите са средно близо 7% по 30-годишните ипотечни заеми. Това продължаващо търсене на жилища за продажба се дължи до голяма степен на недостиг на инвентар на пазара на жилища, който се усложни по време на пандемията.

Но ако сте един от многото, които все още търсят дом за закупуване , все още растящите лихвени проценти по ипотечните кредити в цялата страна – съчетани с постоянно високите цени на жилищата на повечето пазари – може да добавят към общите разходи за закупуване на жилище. Добрата новина обаче е, че все още може да е възможно купувачите на жилища, както и настоящите собственици на жилища, които искат да рефинансират, да намерят добър лихвен процент, като изберат правилния кредитор, имат силен кредитен рейтинг и отделят време за проучване, преди прилагане.

Докато търсите жилище обаче, е важно да разберете текущата среда с лихвени проценти, за да можете да вземете най-информираното решение за вашите финанси. За да ви помогнем да започнете, събрахме днешните средни национални лихвени проценти по ипотечни кредити и рефинансиране, заедно с експертни съвети как да получите най-добрите налични лихвени проценти в момента.

Започнете от тук и сравнете най-добрите си ипотечни лихвени проценти може да се класира за днес.

Какви са днешните лихвени проценти по ипотека и рефинансиране на ипотечни кредити?

Следните лихви са актуални към 9 август 2023 г. според средните национални стойности, събрани от Bankrate. Въпреки че това са средни стойности, базирани на национални данни, действителните лихвени проценти, за които можете да се класирате, може да варират в зависимост от вашето местоположение, кредит, тип заем и други фактори.

Средни ипотечни лихвени проценти днес:

15-годишни ипотека: 6,54% 30-годишна ипотека: 7,09%

Средни лихвени проценти за рефинансиране днес:

15-годишно рефинансиране: 6,79%30-годишно рефинансиране: 7,43% 

Намерете най-добрите ипотечни лихвени проценти, за които можете да се класирате сега!

Как да получите страхотна лихва по ипотека или рефинансиране днес

Въпреки че лихвеният процент е по-висок от преди няколко години, както новите купувачи на жилища, така и настоящите собственици на жилища, които искат да рефинансират, могат осигурете си добра цена днес. Освен това кредитополучателите може скоро да видят известно облекчение, ако Федералният резерв реши да спре повишаването на лихвените проценти след увеличението на лихвените проценти през юли.

„През последните две години, тъй като Фед увеличи лихвените проценти, заемите станаха по-скъпи, “ казва Тейлър Джеси, CFP, основател на Impact Financial. „Например, през 2020 г. можете лесно да заключите ипотечен процент между 2-3%. В днешно време ипотечните лихви са по-близо до 6-7%. Ако Фед спре да повишава лихвите, очаквам лихвите по ипотечните кредити също да спрат да се покачват. Това е добра новина за кредитополучателите."

Въпреки че макролихвената среда може да се движи във ваша полза, има и неща, които можете да направите, за да подобрите шансовете си да се класирате за страхотна лихва.

Може би най-важното, започнете с укрепване на вашия кредитен профил. „Най-добрите лихвени проценти отиват за кредитополучатели с кредитни рейтинги от средни до високи 700 или повече“, се казва в уебсайта на Бюрото за финансова защита на потребителите. "Тези кредитополучатели обикновено имат и най-много възможности за избор."

Плащайте сметките си изцяло и навреме всеки месец, търсете грешки в кредитния си отчет и избягвайте да кандидатствате за други заеми или кредитни карти, които са твърде близки до молбата ви за ипотека или рефинансиране.

Трябва също така да пазарувате и да сравнявате различни кредитори. Ако рефинансирате конкретно, не се колебайте да погледнете отвъд настоящия си ипотечен кредитор. Може да отговаряте на изискванията за различни проценти и условия, което може да има голяма разлика в това, което плащате през целия живот на заема.

Намерете най-добрите проценти за рефинансиране на ипотека, за които можете да отговаряте, тук сега.

Какво да търсите при ипотечен заем или заем за рефинансиране

Едно от първите неща, които може да искате да имате предвид, когато избирате ипотечен заем или рефинансиране, е предпочитаният от вас срок на заема. По-кратките срокове (15-годишни заеми) обикновено предлагат по-добри лихвени проценти от по-дългите срокове (30-годишни).

Таксите са друга подробност, която трябва да вземете предвид при общото ви плащане. Те могат да варират в зависимост от вида на вашия заем и разходите за затваряне, начислени от вашия кредитор. Вашите такси и лихвен процент могат да повлияят на месечното ви плащане. Преди да вземете нов заем, изчислете месечната си вноска, за да сте сигурни, че можете да си го позволите.

Ако рефинансирате, не забравяйте да сравните всички подробности за новия заем, за който сте одобрени срещу съществуващата ви ипотека. Дори и да получите по-добра ставка, други фактори (като разходи за затваряне) в крайна сметка могат да ви струват повече в дългосрочен план.

И не забравяйте да заключите ипотечния си процент, след като вземете решението си, така че да сте сигурни, че няма да се увеличи отново, преди действително да затворите дома си.

Изводът

Въпреки че ипотечните лихви са по-високи, отколкото бяха преди няколко години, както новите купувачи на жилища, така и съществуващите собственици на жилища, които искат да рефинансират, все още имат много добри възможности. Някои от най-добрите лихвени проценти за двата вида ипотека все още са ниски до 6% днес, но все пак е важно да сравните няколко различни кредитора и да видите кои са най-добрите лихвени проценти и условия на заема, за които можете да се класирате, преди да заключите процент. Също така не забравяйте да изчислите общите си разходи и плащания, за да сте готови да започнете да изплащате новия си заем.

Готови ли сте да поемете нова ипотека? Разгледайте най-добрите цени, които можете да получите днес тук!

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР