- Какви грешки не бива да допускат новите управляващи, ако

...
- Какви грешки не бива да допускат новите управляващи, ако
Коментари Харесай

Васил Тончев, социолог: Кабинетът тръгва с летящ старт, но п...

- Какви неточности не трябва да позволяват новите ръководещи, в случай че желаят да останат във властта за по-дълго време?

- Трябва да се контролират нещата в правосъдната система от позиция на желанието и на митингите. Това ще им обезпечи терена да работят свободно и ще им даде заем от време.

Но анти-ГЕРБ заварката, която сега събира тези четири обединения, с решаването на този въпрос значително ще отпадне. А знаем, че сред четиримата сътрудници в обединението има и много съществени разлики. Мисля, че след година време, в случай че всичко това се случи, ще се наложи да преформулират задачите и програмата си отсега нататък. Ако могат да го създадат, ще могат да продължат отново дружно да ръководят. Ако не могат, най-вероятно ще вървим към нови избори с нова формула на ръководство.

Президентът ще има голяма роля, само че не е пети детайл в обединението

Първата задача на новите ръководещи е да махнат основния прокурор, с цел да спре разнобоят с Министерство на вътрешните работи

Българска социалистическа партия и ГЕРБ имат мощна потребност от водачи

--------------

- Г-н Тончев, какви знаци дава съставът на новия постоянен кабинет?

- Наблюдаваме повсеместен развой на обновяване на политическата класа в България, като се стартира от по-младите хора и тези в дейна възраст, които към този момент гласоподават всеобщо за сметка на по-възрастното потомство. В Народното събрание влезе цялостна нова генерация. Сигурно неналичието на опит ще пречи на някои от министрите първоначално, само че това е нужна и вярна стъпка, в която върви страната.

Успехът на невижданите бързи договаряния, с които беше контрактуван кабинетът, се дължи на визията за политика и информационните умения на водещите фигури Кирил Петков и Асен Василев. За двайсетина дни те свършиха ужасно доста работа - договориха всички условия сред четири разнообразни парламентарни групи. Това изглеждаше невероятно при предходните разновидности в Народното събрание с " ИТН ".

Заслугата на новите водачи е безспорна, само че имаше и условия това да се случи

Това е желанието на гласоподавателите и нито една от четирите парламентарни групи не би тръгнала против течението.

Тепърва ще забележим по какъв начин ще се оправят новите лица в кабинета. Начело на културата застава младо момче, учило спектакъл в Америка, направило фондация за избавяне на едно читалище. Да се надяваме, че преценката на премиера е добра.

Външната министърка пък идва от средите на защитата. Нужни са доста персонални качества, с цел да могат новите министри бързо да влязат в час и да проработят. Да се надяваме, че ще съумеят.

- Можем ли обаче да приказваме за пети детайл в обединението и надлежно в кабинета в лицето на президента?

- Безспорно ролята на президента доста набъбна със спечелването на втори мандат. Това, че в границите на служебните държавни управления се смениха управленията на всички силови структури, а и двамата силови министри са хора от обкръжението на президента. Смятам, че и той ще играе доста сериозна роля на балансьор и мотиватор за това нещата да вървят в избрана посока.

Не считам обаче, че можем да характеризираме президента като пети детайл в държавната коалиция. Президентът ще има голяма роля, само че то е нещо друго от пети детайл. Едно е изпълнителната власт, а напълно друго президентската институция.

Смятам, че ще имаме мощна президентска институция, която ще бъде нещо като инспектор

на това, което правят останалите в изпълнителната власт. Поне опитът до момента го демонстрира. Не мисля, че имаше директни намеси от страна на президентството в работата на обособените министри в служебните кабинети.

Но при отклонения от декларираните цели и най-много от първата цел - блян към нулева корупция, тогава към този момент глобите от страна на президентството могат да бъдат високи.

- Могат ли вътрешнопартийните напрежения и земетресения в някои от сътрудниците - най-вече Българска социалистическа партия и Демократична България, да разклатят обединението?

- Подобни напрежения могат да провокират разстройства в обединението. Но в случай че госпожа Нинова се отдръпна от поста на ръководител на партията, това би бил успешен ход от позиция на бъдещото развиване на Българска социалистическа партия. Видя се, че в няколко следващи избора - 5 или 6, партията загуби доста от обществено консервативната идея, наложена от Корнелия Нинова, не се вижда бъдеще в тази идея. Тя може да се отдръпна като водач, само че да си остане вицепремиер и министър в кабинета.

Ако излезе като водач, това ще е определящо за избора на наследника <210>. Ще разреши смяната да стане гладко, да има последователност. А че сходно отдръпване ще е по-добре за Българска социалистическа партия, е явно.

Днес Българска социалистическа партия е напълно друга партия - не на междинната класа, а на обществено слабите. Но с такава платформа не би могла да бъде водеща политическа мощ, а присъдружна партия на някакво ръководство. След загубата на толкоз гласове и с Нинова отпред партията не може да си върне позициите. Нужни са промени, нова платформа, нови лица.

- Кои са най-сериозните трудности и провокации пред новата власт?

- Социалната сфера, цените на тока, проблемите на енергетиката са все неща, които доста крепко тежат. Има и други фактори, които също натежават в обществената сфера, като Зелената договорка, обществените проблеми, които пораждат към енергетиката.

Поставям пандемията на втори проект, тъй като тя е международен проблем, който си върви някак си автоматизирано. Но и там би трябвало да се вкара по-голям ред, необходимо е това да се случи, защото при последния длъжностен министър в сферата фактически настъпи безпорядък.

- Т.е. има късмет съдбовният ден 13-и, в който новата власт започва, да се окаже сполучливо начало?

- Новите ръководещи в действителност нямат време, би трябвало да бързат. Виждаме, че стартират много експедитивно, стартът им е летящ. Ще забележим докога ще устоят на това движение.

- Ще успее ли този кабинет, вид " Отечествен фронт ", да изчегърта ГЕРБ?

- Виждаме, че най-голямото напрежение е към покупко-продажби, които се афишират за корупционни, за изкарани пари от автомагистрали, от язовири, от банки. Там напрежението ще е огромно и борбата с корупцията ще е жестока. Мисля обаче, че финалът е съдбоносен. След като президентът стои на толкоз твърда позиция да се бори с сходни феномени и като се има поради високото публично доверие, новият петгодишен мандат, всички козове ще са в неговото тесте. Битката ще продължи, а спечелилият е предупреден.

Както и при Българска социалистическа партия, ГЕРБ също има потребност от ново водачество. ГЕРБ има сериозен капацитет - и експертен, и кадрови, и корени в локалната власт. Но и там е нужна доста радикална смяна. И водачът Борисов би трябвало да отиде на задни позиции, в случай че желае да даде късмет на партията да се развива.

- Какво първо би трябвало да създадат новите ръководещи?

- Да се махне основният прокурор и тази институция да проработи в синхрон с останалите. В момента там има цялостен разнобой - Министерство на вътрешните работи, ГДБОП, ДАНС, от една страна, и от другата страна - прокуратурата.

- Приключва ли политическата рецесия с избора на постоянен кабинет?

- Вървим към стабилизация. Виждаме, че и болшинството в Народното събрание ще бъде устойчиво, а политическите сили просто няма по какъв начин да се отклонят от тази линия. И заради натиска, който ще има в обществото, и заради мощната роля на президента, който не би разрешил това да стане.

Мисля, че ще има и нормализация на парламентаризма у нас

Ще има мощна съпротива - и ГЕРБ, и Движение за права и свободи са доста проведени партии и чакаме от тях сериозна работа като съперници в Народното събрание.

- Какво да чакаме от първата интернационална поява на новия министър председател Кирил Петков на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел?

- Смятам, че новият министър председател ще бъде посрещнат с вяра и положително отношение като поръчител за това, че България потегля по по-различен път.

Обнадеждаващо е, че отпред на ръководещата СДСМ в Северна Македония застава също ученик на Харвард. Надявам се, че сред Кирил Петков и Димитър Ковачевски, евентуален предстоящ министър председател, разговорът ще бъде повече с взор към бъдещето, а не към предишното.

Добре е, че към този момент и в двете страни имаме повече политици с визия от 21-ви, а не от 19-и век.

- Няма ли прекомерно високите упования да спънат новите ръководещи, или в противен случай, ще ги стимулират?

- Те са задоволително стимулирани. Имат задоволително заем на доверие и картбланш да вървят напред и да развиват програмата си. Това, че по този начин бързо съумяха да сформират кабинет, е залог за триумф.

Тръгваме по нов път, би трябвало да са нови и хората. Нека да дадем заем на кабинета - най-малко 100 дни. Умерен оптимист съм, защото подводните скали са доста съществени. Но да се надяваме, че след изборния маратон тази година този път не сме сбъркали с избора си.

Визитка

Васил Тончев е приключил философия с профил социология в СУ " Св. Климент Охридски ". Работил е като психотерапевт. Бил е теоретичен помощник в Института за проучване на младежта, а по-късно - теоретичен секретар в Националния център за проучване на публичното мнение. Създава лична организация СОВА-5, която се занимава с проучване на публичното мнение. По-късно тя става част от международната верига " Харис ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР