Какви ги върши руската пропаганда у нас година и 4

...
Какви ги върши руската пропаганда у нас година и 4
Коментари Харесай

Кремълската пропаганда у нас набира скорост. Изгуби Фейсбук, но активизира Радев и т.нар. „Възраждане“


Какви ги прави съветската агитация у нас година и 4 месеца след началото на експанзията в Украйна? Върши си работата. И то с цялостна мощ.

Наистина, Facebook разкара админа си за България – явно платената от Кремъл проруска компания „ Телус “, която постоянно блокираше консуматори на мрежата поради антивоенни изявления. Това много ограничи опциите на путинофилите в България да манипулират обществото. Но пропагандата потърси и откри нови способи, с цел да въздейства.

Пропагандата в Русия е едно от най-работещите предприятия. Всъщност дори най-работещото, за разлика от съветската промишленост. Соловьов, Скабеева, Симонян, Мардан – това са водещи по държавните малките екрани, които крещят от екрана опорните си точки, заливат феновете с потоци от откровени неистини, подготвени са да си раздерат облеклата в кадър, с цел да угодят на Путин и неговата формация в Кремъл. В цивилизования свят от дълго време не ги вземат насериозно, даже се съмняват в психологичното им здраве – не може да приказваш такива нелепости с подобен възторг и да не ти хлопа дъската.

Но това е единствено повърхността – агитация за вътрешно прилагане, за зомбиране на локалната аудитория. Част от която, прочее, изключително по-възрастната й част, неползваща интернет, продължава да има вяра на телевизионните измислици – за нестихващи победи на фронта, за унищожени хиляди хаймарси и леопарди, за неизбежната победа над НАТО.

Руската агитация обаче е отделила цяло свое направление за облъчване на българския жител, оценяйки народопсихологическата ни специфичност, привързаността към „ братушките “ и към „ положителния социализъм “. И най-много – възползвайки се от склонността на някои тукашни публицисти и партии да се продават, освен това много на ниска цена.

Фондация за филантропични и обществени проучвания – София (ФХСИ) разгласява новото си изследване на тематика: „ Руската агитация в България онлайн “.

Какво се промени и кои са главните разпространители на агитация в България. В „ Мрежата “ по БНР социологът Валентин Вълканов -преподавател в Нов български университет и член е на екипа във ФХСИ – разяснява:

Във вътрешнополитически проект имаме представители на Кремълската агитация, които са на извънредно високи институционални позиции. И те ги употребяват. “

Пръв в редичката, съгласно Вълканов, е президентът Радев: „ Той непрекъснато повтаря опорки на Кремъл, като тази за въоръжаването на Украйна и помощта, която България ѝ дава. Опорката, че това ще ни вкара във война, е погрешна, тъй като виждаме, че това не се случва към този момент повече от година. Цяла Европа оказва помощ на Украйна и война в Европа няма. Тази опорка е безусловно празна от наличие. “

Но произнесената от Радев дума „ войнолюбци “ оказва помощ на някои от партиите, които също застават зад неговите подправени тези – Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ и основаната неотдавна „ Левицата “, разяснява Валентин Вълканов.
Наративът на пропагандата
„ Чисто социологически имаме много положителни предпоставки за подобен вид войнстващ популизъм. Имаме няколко рецесии, наслагани една върху друга и преди този момент две години пауза на света, обвързвана с Covid-19 пандемията. Тези всички фактори предпоставят разлюляване в обществото, което 34 години след началото на така наречен „ преход “ не може да откри пътя си. От тук нататък популистки разкази, които се подхранват и от Кремъл, и от наши вътрешни проблеми, доста елементарно могат да бъдат впрегнати в съответни разкази – като референдума на „ Възраждане “ против еврото “, споделя Валентин Вълканов.
Медиите и Кремълската агитация
Медиите канят „ Възраждане “ всеобщо, тъй като са парламентарно показана партия. Не им задават въпросите, през които ще стане ясно, че „ Възраждане “ не споделят истината. Оставят ги да си приказват опорките. “

Според Вълканов няма смисъл от празнословно опълчване сред две гледни точки, когато едната е лъжа, операция или агитация. Това не е различна позиция. Истината и обстоятелствата не могат да бъдат противопоставяни на лъжата и пропагандата, нито пък да бъдат оставяни да се „ бият “ едно с друго за сърцата на публиката. И това е в основата на казуса.
Новото в пропагандата
„ В изследванията ни допреди войната имаше съответна тайна логичност, която следваше Кремълската агитация и тя гласеше нещо такова: имаме един „ хегемон кукловод “ в лицето на Съединени американски щати и НАТО, които са взаимно заменяеми и те дърпат конците на своите „ марионетки “ от Европейски Съюз и демократичните европейски водачи. Българският политически хайлайф е дори второ равнище марионетки, мачкани от европейските „ марионетки “. И ето, появява се „ положителната “ Русия, която ще ни извади от тази „ демократична кал “ със своите полезности, традиционализъм, православие, мощност и така нататък Т.е. те въздигат Русия “, изяснява социологът.

Според него смяната в последно време е: първите две фигури – на „ хегемона кукловод “ и на „ марионетките “ – се събират в една огромна фигура. Съединени американски щати и НАТО към този момент са едно с брюкселските „ марионетки “ – това е груповият Запад, „ груповото зло “.

„ Лошото е, че всички медии цитират формалните представители на пропагандата – Путин, Лавров, Митрофанова на наш терен. Те не могат да не ги цитират и да се вършат, че тези хора не са споделили нищо. Това обаче усилва разпространяването на агитация и ние следим до 20 пъти скокове в другите разкази “, прави оценка обстановката Вълканов.

Това е рисково, тъй като въздейства на публичните настройки, които се демонстрират при гласоподаване. И хората дават вота си на партии, които са разпространители на потвърдено подправени тези.

„ За България виждаме опит за разрушение на демокрацията, раздробяване на институции, виждаме все по-често, изключително от страна президента Радев, дейности, които граничат с конституционните му права “, обобщава Валентин Вълканов.

Кремълската агитация у нас няма да спре, до момента в който Путин е на власт. Най-малкото тъй като от нея в България се изхранват не един и двама продажници, в това число цели уеб сайтове, канали, вестници. Дали е от обвързаност към концепциите на Империята на злото, или от чиста алчност? Няма огромно значение. И едното, и другото са нездравословни за България.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР