Какви чувства вълнуват пациента на болничното легло – от това

...
Какви чувства вълнуват пациента на болничното легло – от това
Коментари Харесай

Как да бъдем здрави и щастливи: Съветите на един кардиолог

Какви усеща вълнуват пациента на болничното легло – от това лекарите нормално не се интересуват изключително. Те взимат решенията си за лечението основно въз основата на научните знания и потвърдените обстоятелства. Дълги години по този начин постъпвал и опитният кардиолог Албрехт Хемпел от Дрезден. Но няколко случая от практиката му го предиздвикали да премисли убежденията си. При двама пациенти той установил, че чисто „ медицинският ремонт “ на организма не е задоволителен за цялостното им възобновяване. „ Нашите усеща ни отварят вратите към пълностоен и здравословен живот, “ написа лекар Хемпел в своята книга „ Здравето е въпрос и на усеща “.
Има разнообразни възгледи за типовете усеща, само че съгласно Албрехт Хемпел основните са шест: обич, благополучие, завист (а от време на време и ярост), горест, ревнивост и боязън. Ние изпитваме тези усеща безусловно с цялото си тяло. И нормално ги разделяме на приятни и неприятни. Сред позитивните са любовта, вярата, увереността, щастието, а измежду негативните – злобата, тъгата, ревността, завистта, страхът. Но нещата въобще не са толкоз елементарни, твърди доктор Хемпел, който е професор по интегративна медицина.
За " сложните " усеща
Съвършено изненадващо е изказванието му, че неприятни усеща в действителност няма: „ Независимо дали възприятията са приятни или неприятни – всички те са послания, откриващи дверите към нашия живот. Те са мост на Аза към сегашното. “ Вместо за „ негативни усеща “ Хемпел избира да приказва за „ комплицирани “, „ сложни “ или „ проблематични “. Болезнено възприятие човек може да изпита даже по отношение на някоя напълно позитивна и радостна обстановка или с другояче положително натоварено разбиране. В избрани случаи спомените за една обич от предишното предизвикват точно болежка, за едно изгубено другарство – страдалчество, а думата „ празник “ може, според от обстановката, да ни преизпълни с горест. Всичко опира до самостоятелния „ азбучник на възприятията “.
Тъкмо „ сложните усеща “ изострят нашето внимание, те ни предизвестяват, че би трябвало да действаме, да променим нещо. Затова и не трябва да ги подценяваме или потискаме, тъй като другояче те могат да си „ отмъстят “. Ревността, обидата, срамът, угризенията на съвестта, скръбта или непреодолимият боязън лишават до 70% от виталната ни сила и снижават съпротивителната дарба на имунната ни система, твърди професор Хемпел. Затова, вместо да ги потискаме или пренебрегваме, ние би трябвало да се опитаме да ги разберем и да ти насочим в друго, по-конструктивно русло.
От опита си като кардиолог, доктор Хемпел е открил, че доста пациенти се усещат жертва на събитията, изпитват виновност поради някакво печално събитие или пък поради личната си неплатежоспособност. Други пък са склонни да упрекват целия свят за своите несгоди. Да живееш с предишното и с грешките от досегашния си живот, това значи въобще да не живееш, сигурен е лекарят. Той съпоставя тази обстановка с пасажер в карета, която се тегли от два впряга. Предният впряг (приятните чувства) се пробва да го откара напред, към бъдещето, до момента в който задният (трудните чувства) дърпа обратно към тъгите и неволите от предишното. Ясно е какво следва. В най-хубавия случай – застой, погазване на място. В най-лошия случай организмът реагира и настъпват съществени болести.
Всичко е в нашите ръце
Ако обаче съумеем да боравим със личните си усеща, ние имаме доста по-добър късмет за здравословен и благополучен живот. Всичко е в нашие ръце, споделя професорът и ни поучава да пристъпим към каузи, да се опитваме да трансформираме „ сложните усеща “ в позитивни.
За това оказват помощ и избрани извършения. Професор Хемпел предлага постоянно да проучваме претърпените обстановки и изпитаните усеща. В фамилията, да вземем за пример, е доста скъпо всеки край масата за вечеря да опише за претърпяното и да изслуша другите, без да ги прекъсва. На работа пък сътрудниците могат по същия метод да обсъдят случилото се през седмицата. Лекарят предлага и нещо изключително автентично: за всяко изпитано възприятие слагайте по едно стъклено топче в някакъв съд, а най-после на деня сигурно ще се удивите от броя на топчетата. Помислете над това, приканва лекарят.
" Дневник на възприятията "
Професор Хемпел е последовател на интегративната медицина, т.е. – на синтеза сред обичайни и нови медицински подходи. Изхождайки от този мироглед, той предлага на всички, които желаят да останат в положително физическо и психическо здраве, да си водят „ дневник на възприятията “, в който всеки ден да дават отговор на пет въпроса:
1. Как се усещах през днешния ден?
2. Имах ли през днешния ден сложни, комплицирани усеща?
3. Ако да: може ли в тази обстановка да се постъпи и по друг метод?
4. Ако бях постъпил иначе, щеше ли да има потребност да се оправдавам пред някого?
5. Ако реша да не трансформирам нищо: по какъв метод мога да се дистанцирам от това мъчно възприятие и да се върна към себе си?
Когато честваме личното си благополучие, ние славим живота и укрепваме личното си здраве, “ обобщава професор Хемпел в своята книга. Някои от неговите препоръки наподобяват необикновени, други – банални, само че въпреки всичко си коства човек да се замисли над тях.
 
Източник:

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР