Каквато и да е предисторията, какъвто и да претекстът за

...
Каквато и да е предисторията, какъвто и да претекстът за
Коментари Харесай

Системата за сигурност в Европа рухва пред очите ни: Радев

Каквато и да е предисторията, какъвто и да претекстът за войната в Украйна, нищо не може да оправдае потъпкването на националния суверенитет на страната, жертвите, разрушенията и големите премеждия. Войната в непосредствена непосредственост до нашите граници трансформира радикално средата за сигурност в района. Това сподели президентът Румен Радев след среща с румънския си сътрудник Клаус Йоханис във вторник.

„ Системата за сигурност в Европа, градена с десетилетия, рухва пред очите ни. Системите и пътищата за доставки, линиите за връзки, тяхното спиране, застрашаването на енергийната сигурност, налагането на невиждани до момента наказания на Русия, слагат нашите стопански системи и обществени системи пред голямо изпитание”, добави държавният ни глава.

По думите на Радев всички тези процеси консолидират единството и решимостта на Европейския съюз и в НАТО за координирани дейности в целия набор на интернационалните връзки. „ Румъния и България споделят обща отговорност за реализираната под егидата на алианса система за степенувани ограничения за въздържане и защита за гарантиране на сигурността и стабилността в нашия регион”, акцентира президентът.

Според държавния ни глава рецесията в Украйна е откроила изключително блестящо голямата нужда от всеобхватна съгласуваност сред Румъния и България - инфраструктурна, транспортна, енергийна, цифрова, софтуерна съгласуваност във връзка с нови тръбопроводи за доставка на гориво, изключително в положение на рецесия и военно състояние.

„ Очаквам, и това е нашият общ апел, към държавните управления на двете другарски страни, енергични ограничения за превъзмогване на фрапантното закъснение на нашата съгласуваност през последните 30 година Отдавна приказваме за мостове, автомагистрали, за железопътни връзки, за тръбопроводи. Тази война сподели ясно, че е извънредно време да вземем енергични ограничения и да преодолеем това изоставане”, безапелационен е Радев.

В рамките на двустранните диалози е конкретизирана и обща цел, с изключение на Шенген - Организацията за икономическо съдействие и развиване. „ Там още веднъж сме дружно и мисля, че с общи старания в скоро време ще реализираме успех”, добави държавният ни глава.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР