Каква законодателна програма за съдебна реформа ще предложат в новия

...
Коментари Харесай

Дебатът за съдебната реформа: какво ще направят партиите от антистатуквото

Каква законодателна стратегия за правосъдна промяна ще предложат в новия парламент партиите, които обявиха подготвеност да отговорят на упованията на обществото и апелите на европейските институции?

Как ще реализиран консенсус за мъчителните въпроси за унищожаване на политическите и корпоративни въздействия във Висш съдебен съвет и цялостната безконтролност на основния прокурор? Ще имат ли храброст да слагат въпроса за лична промяна в тези институции, които изгубиха легитимност? Как ще подсигуряват самостоятелност на съда и отчетност на прокуратурата, за чието място в системата на държавните органи имат забележими разлики?

Това са единствено част от въпросите, на които " Капитал " ще потърси отговори в онлайн спор онлайн сред представители на политическите сили, които се дефинират като част от антистатуквото и от които се чака да имат роля в съставянето на идващия парламент. Той ще се организира на 29 юни, вторник, от 16 ч.

Поканихме четири политически обединения - " Демократична България ", " ИТН ", " Изправи се! Мутри вън! ", както и Българска социалистическа партия - партиите, които поддържаха митингите от предишното лято и в своите предизборни платформи и обществени анонси обявиха желание да работят за действителна правосъдна промяна. Идеята е техните представители да показват по понятен и за неспециализирана публика метод желанията си за основната правосъдна промяна, без която всички обещания в другите сфери могат още веднъж да останат единствено положителни пожелания. Ще чакаме да чуем какви ще са съответните им дейности и стъпки от първите дни и месеци на новия парламент, тъй че да посрещнат огромните упования, които има в обществото по тематиката. Ще потърсим и пресечните точки в концепциите на обединенията, от които ще се чака да работят дружно за смяната.
Кое е общото
Три от тези обединения - " Демократична България ", " ИТН " и " Изправи се! Мутри вън! " декларират безапелационното си желание да работят за радикални промени в конституцията за преструктуриране на Висшия правосъден съвет, в това число цялостно делене на правосъдния и прокурорския кадрови орган, за промяна на прокуратурата, нов метод на избиране на основния прокурор и промени в статута и мандата му, ограничение на безконтролната му власт посредством повече бистрота и отчетност и така нататък И четирите партии споделя, че ще работят за въвеждане на директна конституционна тъжба, която да разшири опциите Конституционният съд да бъде сезиран от по-широк кръг субекти, а освен от представители на държавните институции.

Преди конституционните промени обаче (за които се постанова по-дълъг дебат), те залагат на серия от неотложни и консенсусни законови промени, част от които към този момент бяха стартирани през късия живот на 45-то Народно заседание.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР