Каква ще бъде есента, ще има ли климатични аномалии и

...
Каква ще бъде есента, ще има ли климатични аномалии и
Коментари Харесай

Проф. Рачев с прогноза кога може да караме ски и каква ще е зимата тази година

Каква ще бъде есента, ще има ли климатични аномалии и по кое време ще можем да караме ски - на тези въпроси потърсихме отговор от климатолога проф. Георги Рачев.

- Професор Рачев, с какво време ще изпратим месец октомври и такива ледени температури ли ни чакат?

- Чак пък ледени, през днешния ден сутринта на някои места имаше слана. От сряда стартира да нахлува много по-топъл въздух и ще прескочим този мразовит интервал, той не е е мразовит, това е естественото време за края на октомври и началото на ноември. Също по този начин да не забравяме, че след няколко дни е Димитровден, хората разпускат ратаите и стартират "мръсните месеци " и се мисли по-малко за полска работа. В момента октомври месец върви с температурна особеност от порядъка от 3 до 5 градуса над нормите. Това антициклонално време дефинира да остане слънчево и ясно. Все още се усеща топлината на слънцето, въпреки да е към този момент по-ниско и дава отговор за февруарското слънце. Преносът на топъл въздух ще вдигне температурите идващите дни до събота и ще бъдат в порядъка от 20 до 25 градуса тук-там, след което идва захлаждане на времето.



От този миг нататък може да чакаме снеговалеж над страната, а условия за ски ще има чак след 8-ми декември.

- Очакват ли се превалявания, защото беше много суха година и има проблем с водата по места?

- Някои от язовирите са празни, други не чак толкоз. Проблемни са язовирите "Цонево " и "Камчия ", изключително "Камчия ", който зарежда Черноморието. Важното е и ноември, и зимата да бъдат с естествени превалявания, с цел да се спре това намаляване на равнището на язовир "Камчия ". Ноември месец ще бъде естествен в температурно отношение с малко по - дребни превалявания.

Първо би трябвало да чакаме един интервал на циганското лято, само че като цяло си вървим трайно към зимата. Към този миг няма никаква индикация за нещо ужасно. Най-страшното е, в случай че сега падне сняг, тъй като може да има провали над дърветата и останалата селскостопанска продукция, която не е прибрана към момента.

Според огромните американски и европейски метеоцентрове се обрисува зимата да бъде естествена в температурно отношение и малко по-топла от естествената. Мнението им е единомислещо.



- Кога да чакаме мъглите над София?

- Времето на мъглите е краят на октомври и изключително началото на ноември. Още повече, когато няма вятър и когато въздухът отсяда на повърхността на земята и в случай че има и мокрота. Следващата седмица не се чакат дълги и продължителни мъгли.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР