Каква е стойността на моя имот?За определянето й се използват

...
Каква е стойността на моя имот?За определянето й се използват
Коментари Харесай

Основни фактори, които определят стойността на имот за продажба

Каква е цената на моя парцел?

За определянето й се употребяват няколко метода:

 

·       Експертна оценка – експерт, въз основа на стандартизирани критерии преценя цената на имуществото;

·       Данъчна оценка – нужна е при всяка продажба на недвижимо имущество. Обикновено е по-ниска от действителната, пазарна стойност на имота;

·       Пазарна цена – образува се нормално на база на търсенето и предлагането и като се съпоставят парцели със сходни на вашия парцел характерности – регион, площ, етаж, състояние;

 

Основни фактори, които дефинират цената

 

·       Локация, учебни заведения, инфраструктура – местоположението на парцела има най-голямо въздействие върху неговата цена. Затова статистиките за междинните цени на жилищата в даден квартал са най-хубавия ориентир при пресмятане на цената. Важен е микроклиматът в региона, сигурността, съществуване на детски градини и учебни заведения, непосредственост до озелени площи, организиран градски превоз, опазване на здравето и добра комерсиална мрежа.

 

·       Тип строителство – най-предпочитано е тухленото строителството, следвано от структурите вид ЕПК. Съответно тези парцели са по-скъпи. Най-ниски са цените на жилищата в панелни блокове. Има значение и годината на строителството, съществуването на асансьор, както и цялостното положение на постройката.

 

·       Площ – площта на парцела също е водещ фактор, определящ неговата цена. Общата площ се счита като се съберат застроената повърхност и идеалните елементи от постройката. Цената на квадратен метър обаче също варира според от местоположението и вида строителството. Обикновено жилищата в новите здания са по-предпочитани.

 

·       Етаж – минимум мечтани са първите и последните етажи, въпреки че и те имат своите преимущества – елементарен и бърз достъп, шир, панорама. Въпреки това обаче, нормално тяхната цена е по-ниска, защото на партерните и първите етажи може да има проблем със сигурността, а на последните етажи – течове от покрива.

 

·       Изглед – нормално жилищата с прекрасен аспект се оферират на по-висока цена. Гледката е въпрос на усет – някои хора желаят да виждат зеленина през прозореца, да вземем за пример парк, други обичат градския пейзаж, а трети харесват да гледат планината или морето.

 

·       Състояние на парцела, жилищната постройка и входа – положението на жилището е фактор, върху който притежателите имат най-голямо въздействие. Затова, в случай че се подготвите добре, освежите и подредите парцела, имате доста по-голям късмет да го продадете на добра цена. Важно е по кое време за последно е ремонтирано жилището, има ли съществени повреди като течове, какво е обзавеждането, ревюто и разположението на стаите. Купувачите обръщат внимание и на общите елементи. Колкото по-поддържана е постройката, толкоз по-голям е шансът да реализирате сполучлива продажба.

 

·       Подобрения, които сте създали в парцела – в случай че сте построили качествена система за отопление и изстудяване, вложили сте в нови климатици, слънчеви панели, система за сигурност или енергоспестяваща дограма, това несъмнено покачва цената на вашия парцел.

 

Могат ли лихвените проценти по ипотечните заеми да повлияят на цената на парцела?

 

Лихвените проценти на жилищните заеми несъмнено въздействат на цената на парцела. По-ниските лихви допускат повече отпускани заеми и по-висока пазарна цена на парцелите.

 

Искате да повишите цената на своя парцел?

 

Едно от нещата, които можете да извършите, е да подмените остарялото обзавеждане, в случай че има такова. В ще намерите съвременно обзавеждане и ефектно осветяване на преференциални цени.

 

Дребните усъвършенствания също ще покачат цената на парцела ви. Пребоядисайте стените и таваните, реставрирайте остарялата дървена дограма, измийте прозорците и изперете пердетата, сложете нова постеля на входната врата, освежете гърбът на кухнята. Също по този начин подредете жилището и премахнете непотребните движимости с цел да осигурите шир и светлина.

 

Стойността на вашия парцел зависи от доста фактори, някои от които, не са под ваш надзор – местоположението, площта, етажът, видът строителство и икономическите условия в страната. Въпреки това, вие по отношение на другите в региона, като впечатлите купувачите с добре поддържано, чисто и прелестно жилище.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР