- Каква е ситуацията в момента в родината ви? -

...
- Каква е ситуацията в момента в родината ви? -
Коментари Харесай

Афганистанец пред Фрог: Талибаните са подкрепяни отвътре и отвън. Искат светът да ги приеме

- Каква е обстановката сега в родината ви?

- Честно казано, обстановката е такава, че всички са в потрес. Никой не може да каже какво следва. Моят чичо беше погубен от талибаните преди два дни. Той беше шеф в пандиза в Кандахар. Позвънили им от държавното управление да не се съпротивляват на бунтовниците и да не водят война срещу тях. Самите те били подготвени да се борят, само че централната власт изрично им забранила. Пет души избягали се скрили в един дом. Местните хора, обаче ги предали на талибаните. Те отишли и всички ги умъртвили на място поради това, че са работили за държавното управление.

- Всички ли, които са работили да държавните институции като войска и полиция ги чака тази орис?

- Талибаните дават обещание, че в случай че имат документи и им ги предадат, никого няма да закачат. Но това не е истина и надали ще има благосклонност за тези хора. Ситуацията е толкоз жестока, че е невероятно да се опише. В актуалният миг всички, които търсят избавление безусловно спят на летището. Надават се да се качат на какъвто и да е аероплан, единствено и единствено да не останат в Афганистан. Телевизиите демонстрираха по какъв начин хора безусловно падат под колесника на самолета. Сега са останали единствено военни самолети. В момента няма никакво управление и ръководство. Ситуацията е безпределно неразбираема. В Катар са били извършени срещи, на които има сделки.

- Как си обяснявате, че бунтовниците толкоз бързо превзеха страната?

- Първоначално президентът се е договорил с американците, че в случай че те изоставен Афганистан, то тяхното въздействие в страната ще продължи. Той е обяснил, че в случай че непознатите военни сили се изтеглят, народът ще е удовлетворен от това. Поискал го е, тъй като е считал, че всички беди в страната идват вследствие на военното наличие. Американците са се съгласили и както виждаме, изтеглиха всички бойци назад. И взрив – талибаните пристигнаха, без никой да ги е очаквал. Това не може да се случи без поддръжка и предварителна сделка. Когато бойците наближиха Кабул, американците споделиха на президента: „ Хайде в този момент бягай! “.

- Защо американските сили се отдръпнаха от Афганистан след съвсем 20-годишно наличие?

- С това си деяние те направиха неточност. Решиха, че посредством президента ще продължат да имат въздействие в страната. Не чакаха, че за три-четири дни страната ще бъде завладяна. Не е регистриран фактът, че талибаните получават външна поддръжка от доста страни като Китай, Иран, Пакистан, даже Русия. Разбира се това не може без вътрешната поддръжка на народа, която имат. Не може да се пренебрегне ролята на някогашния президент Хамид Харзай и неговите реваншистки упоритости. Според мен всичко се е случило зад кулисите. Сделка с помощниците е имало от рода на: „ Давайте, вземете властта, а след това ще се разберем “.

- Каква е филантропичната обстановка сега? Как са дамите, децата и възрастните хора?

- Всички са в потрес, въпреки талибаните да не закачат никого от тях. Засега не ги пипат. Казват неща от рода на: „ В никакъв случай да не се закриват светските учебни заведения и девойките също би трябвало да вървят “. Дори са споделили, че дамите на държавна работа ще бъдат осъдени, в случай че изоставен работните си места.

- Наподобява ли ви обстановката на тази в Сирия?

- Да, точно такава е. В момента политиката им е такава – никого да не закачат. Освен това дават обещание, че ще въздадат правдивост, ред и успокоение. И това ще е единствено до момента в който светът ги признае. Но вероятността да стартира всичко по този начин, както беше по-рано е доста огромна, в случай че светът ги припознае като законни ръководители на страната.

- Възможно ли е това да е следващата вълна на интернационалния тероризъм?

- В момента хората са удовлетворени от държанието на талибаните, тъй като до неотдавна формалното държавно управление не можеше да се оправи с битовата престъпност – крадци, насилници. А в този момент им се дава обещание ред и правдивост. И в случай че някой е откраднал нещо, той бива наказан и осъден още на улицата. Макар, че това е малко мъчно да се разбере, те получават поддръжката на популацията.

- Как са околните ви в Кабул?

- Много са обезпокоени, плачат. Търся метод да ги изведа оттова. Но всички граници са затворени, няма полети. Слава Богу родителите ми към този момент са в Таджикистан.

- Към кои граници на Афганистан се насочват емигрантските потоци?

- 99 % от бежанците в Таджикистан ще отлетят за Съединени американски щати и Канада. Другите ще поемат към техни близки в Европа. Към актуалният миг границите са затворени. Хората ще се насочат натам, където няма война. Това е най-важното за тях.

Интервю на Катя Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР