- Каква е ролята на президента в момента? Има ли

...
- Каква е ролята на президента в момента? Има ли
Коментари Харесай

Социологът Юрий Асланов: Борисов президент е блъф, Радев бяг...

- Каква е ролята на президента сега? Има ли президентът интерес към избрани сюжети за новия парламент?

- Аз мисля тъкмо противоположното на това, което се популяризира като мнения и клюки, от време на време прекомерно случайни. Президентът няма интерес от бързи предварителни избори и длъжностен кабинет. Наистина в този момент, в този миг, ролята му е голяма. Дали той ще съумее в тази си роля на посредник и обединител, без да изневерява на себе си, на обединител на партиите, които декларират упоритости да се борят против статуквото, за смяна, не мога да кажа. Въпреки че той довършва един цялостен петгодишен мандат като държавен глава, нямам усещания, че натрупа задоволително политически опит и че се построи като умел политик. Той се построи, по-точно се удостовери, като човек с доста мощен темперамент и непримирима гражданска позиция. Неслучайно се трансформира в знак на най-автентичната и, за жалост, на единствената съпротива в страната на досегашната власт. Но той поставя старания и сигурно се пробва някакси да се намеси в процесите за този парламент да успее да сформира някакво държавно управление, въпреки с спешен и краткотраен темперамент. Радев в действителност си дава сметка, че в случай че това не го направи сегашният парламент, то идващият, даже да е в доста скоро време определен, може да има различен състав и той да не е толкоз удобен за смяна.

- Проектокабинетът с министър председател Даниел Митов беше смешка на Борисов

- За " ИТН " е значимо да трансформират разпоредбите за гласоподаване

- Ако се стигне до трети мандат, няма никакъв късмет за сформиране на държавно управление



- Г-н Асланов, Борисов изненада съперниците си, като съобщи, че в случай че се стигне до длъжностен кабинет, той ще се кандидатира за президент. Впоследствие съобщи, че няма такива упоритости. Доколко е евентуален генералски конфликт за " Дондуков " 2 наесен?

- Не имам вяра, че Бойко Борисов ще се кандидатира за президент. Опитът обаче ме е научил в никакъв случай да не изключвам всяка една опция. До президентските избори има доста време и през този интервал всеки ден могат да споделят три пъти на ден разнообразни неща.

- Какво е ясно в новия парламент след упования неуспех на опита на ГЕРБ да предложи собствен кабинет с министър председател Даниел Митов?

- Към момента са ясни няколко неща. Първото, е че проектокабинетът на ГЕРБ няма да получи парламентарна поддръжка. Това освен се опира на логиката на изборните резултати, само че и на безапелационните изказвания на обособени политически водачи. Тъй като направих спогодба, че опитът ме е учил да не изключвам нито една опция, единственият метод, при който кабинет на ГЕРБ може да получи поддръжка, е той да бъде подсилен от Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Това е отвън всякаква логичност, само че го споделям преднамерено, тъй като това е единствената опция. Проектокабинетът на ГЕРБ няма да получи поддръжка от страна на трите нови партии в Народното събрание и това е напълно ясно, в случай че те не се състоят или не се управляват от самоубийци, а не ми се коства по този начин.

По-нататък е ясно, че в полза на никого не е в този момент да отива на предварителни избори. Но в случай че няма друга опция, ще би трябвало парламентарно показаните политически сили да се примирят и с тази опция, която минава през длъжностен кабинет и избор през юли.

- Никакъв късмет ли няма въпреки всичко новият парламент да излъчи държавно управление, въпреки и с по-къс небосвод?

- Реалистичният сюжет подсказва, че по-скоро е евентуално, въпреки и не за дълго, проектокабинет, препоръчан от втория мандатоносител - партията „ ИТН “, да получи условна и краткотрайна парламентарна поддръжка под условия за няколко значими неща от позиция на ползите на обособените парламентарни фракции, и преди всичко на " ИТН ". Партията на Слави Трифонов няма интерес да отиде на бързи избори, най-малкото - преди да се опита да смени изборния правилник, изключително по-облекчителните условия за гласоподаване от чужбина. И второто по-важно от тяхна позиция, и освен от тяхна - това касае и другите две нови партии, да смени изборната администрация, тъй като на отминалите избори това бяха партии, които нямаха представителства на равнище изборни комисии и ЦИК. Така че на тях им би трябвало парламент. В този смисъл - те биха могли да получат поддръжка в Народното събрание за проектокабинета си под тези условия, минимум от страна на Движение за права и свободи, тъй като при всяко едно състояние в Движението не се вълнуват от тези промени. Тях не ги касаят. Дори те са заинтригувани от смяна в гласуването в чужбина.

- Колко живот може да има подобен кабинет на протестърите в Народното събрание, който ще желае единствено да смени разпоредбите за гласоподаване и изборната администрация?

- Колко ще просъществува този парламент и това, да го назовем, краткотрайно държавно управление, ще зависи от скоростта на работа в Народното събрание, която обаче в този случай особено ще се натъкне на открития или скрития бойкот на две партии - преди всичко ГЕРБ и на второ място - явно и Българска социалистическа партия. Третото ясно нещо е, че с трети опит на връчване на мандат от страна на президента в този парламент няма никакви шансове за сполучлив кабинет. Така че, в случай че се стигне до трети мандатоносител, е ясно, че отиваме на предварителни избори.

- Пошегува ли се с съперниците си Борисов, като предложи кабинет с министри Любен Дилов и Калин Вельов, или това беше жест към Слави, с който двамата бяха доста близки в миналото?

- Очeвидно е демонстрация на недотам изисканото възприятие за комизъм на господин Борисов, коeто демонстрира от време на време, тъй като с този кабинет се пробва да се подиграва и да провокира. Няма необикновен триумф, тъй като всички го разконспирираха или го разясниха като несериозно предложение, което е обречено в последна сметка като резултат. И на него му е ясно, че няма никакви шансове опитът му да сформира държавно управление, даже и да е с най-високи резултати в границите на този парламент, и е решил да се забавлява по този метод. Доколко това е подходящо, ще оставя преценката на вашите читатели.

Но е ясно, че ГЕРБ до момента се опитваше да бави оптимално времето, с цел да си реши някои неотложни въпроси, за които се заприказва през последните няколко дни. И ще осъществя някаква тактичност, която може да я назовем „ оттегляне с пердах “, в случай че използваме военната терминология, или " тактиката на изгорената земя ". Ще се опитат да закрепят ситуацията си във властта по различен метод, не по открития обществен подобен. За това ми се костват по-уместни апелите на част от парламентарно показаните сили Народното събрание да се намеси и да постави някаква граница на тези подмолни неуместни извършения с властта, с обществената и икономическата власт в страната, каквито се пробва да прави ГЕРБ в този миг.

- Имате поради обвиняванията, че на сбогуване ГЕРБ се бетонира в енергетиката и земеделието с управнически рокади?

- Това е пресилено, тъй като парламенттът има задоволително конституционна власт да „ разбетонира “ всяко едно бетонирано състояние във всеки един миг. Но коства ми се, че Народното събрание би трябвало да обърне изключително внимание на това, което се прави сега зад кулисите, и в точния момент да го прекрати, да го преразгледа и в случай че би трябвало, да върне естественото състояние на нещата.

- Какво ще се случи, в случай че се стигне до изключителни избори през юли?

- Такъв е реалистичният парламентарен период да се чака, че в случай че Народното събрание не успее сега да се сплоти зад някакъв проектокабинет и да го излъчи, тогава ще би трябвало президентът да назначи служебно държавно управление. Това държавно управление е с оптимално двумесечен мандат на деяние, което отмества в този случай упованието за нови избори в действителност през юли. Лятото обаче е освен най-неудачният интервал за осъществяване на парламентарни избори, то е обвързвано и с една неизясненост доколко и в какъв тип ще се развие пандемичната рецесия до тогава, тъй като тя нанася големи провали върху стопанската система. Лятото нормално е сезон и на икономическо раздвижване, което основава и риск пред интензивността на жителите в изборния развой, които този сезон ще извърнат внимание на по други неща. Изборите няма да бъдат във фокуса на гражданското общество, както бяха в предишните избори. Въпреки прогнозите за ниска интензивност, тези прогнози не се оправдаха и това донесе огромното очакване сега в обществото за смяна. Също би трябвало да сложим в сметката, че част от изпадналите от играта политически сили могат да се провеждат, да си извлекат поучения за провалянето, да се вземат в ръце и да добавят картината на идващия парламент - и по този метод да трансформират и политическото съответствие на сили. Не единствено националистите, само че и други „ претенденти за популярност “, дано по този начин да се изразя.

ВИЗИТКА:

Юрий Асланов е роден на 18 юли 1951 година във Варна. Завършил е стопанска система в София и социология в Москва. Собственик и шеф на социологическа организация " АФИС ". Член на УС на Института за обществена интеграция от неговото основаване и негов ръководител в интервала от 2008 до 2011 година Автор на книгата " Неприлични думи ", на голям брой научноизследователски изявления, монографии, студии и над 1500 изявления в периодическия щемпел.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР