Каква е равносметката след посещението на българската делегация в Киев,

...
Каква е равносметката след посещението на българската делегация в Киев,
Коментари Харесай

Каква е равносметката след визитата на българската делегация в Киев?

Каква е равносметката след визитата на българската делегация в Киев, в която България затвърди поддръжката си за Украйна?

Вижте в специфичното изявление на Тоня Димитрова с ръководителя на Народното събрание Росен Желязков.



- Още сме на украинската територия, само че визитата ви в Киев завърши. Какво не чухме от това, което видяхме в формалната част и което можете да споделите?

- В диалозите на четири очи нямаше някаква конкретика, която би основала предпоставки за укор, че нещо се договаря, по този начин както може би опозицията ще се опита да импровизира. По-скоро си говорехме за решимостта на украинците да отстояват с цената на всичко тяхната цел и то по правилото на формулата за мир на президента Зеленски. Те също преглеждат бойните дейности не като причина в политическия подтекст тази година и поради идните избори в Европа и Съединени американски щати като допустимо начало за търсене на спокойно решение, а по-скоро като осъществяване на изискванията за реализиране на дълготраен мир. А тези условия са цялостно евакуиране на съветската войска от окупираните територии, включително и Крим. Те ще отстояват тази своя позиция, без значение от цената. Тази позиция се вижда и в диалозите, които имаме с елементарните украинци. В украинското общество чувството за безспорна неправда, неправомерност, нехуманност в дейностите на окупатора, че не биха приели условия, които не влизат в тяхното схващане за възобновяване на суверенитета. В този смисъл те споделят: " Ако ние паднем, коя ще е идната страна?



- Българска национална телевизия: Декларирахте, че България стои зад позицията да се продължат напъните, с цел да се избегне заобикаляне на глобите против Русия. Имаше доста изявления в непознати медии, че през дерогацията за " Лукойл " Русия е спечелила 1 милиарда $, следва унищожаване на тази дерогация. Тази тематика беше ли разисквана по някакъв метод?

- В конкретика не беше разисквана. Но те приветстват нашата решителност да намерим нужните решения да няма заобикаляне на глобите. Вие знаете, че ние поддържаме и дванадесетте досега санкционни пакета и ще подкрепим и 13-тия, който следва.

- Декларирахте също по този начин подготвеност на България за присъединяване във възобновяване на енергийната инфраструктура, превоза. Тези пакети за възобновяване и точките от формулата за мир включват и присъединяване във възобновяване на Украйна. Как България може да помогне и значи ли това, че България ще дава пари на Украйна като оказва помощ за възобновяване?

- България ще има опцията да се включи във възобновяване, което от една страна ще бъде огромен тласък за българската стопанска система, освен във връзка с пазара, само че и във връзка с присъединяване на български компании в този пазар. Ние сме разпознали областите, в които сме декларирали своя интерес. На първо място това е продоволственото доставяне, което е мощно експортно насочено за българската стопанска система. На второ място - енергетика, където сме почнали още от в този момент интензивно съдействие. От украинската страна експерти ни оказват помощ в конвергенцията на свежото нуклеарно гориво и заместването му от съветско такова с различното гориво, което ще употребява Козлодуй. Разбира се, знаете решението на Народно събрание да предоставим възмездно двата реактора ВВР за построяването на новите нуклеарни централи в Украйна, за усилването на потенциала, защото енергийната сигурност ще бъде част от общата енергийна сигурност на Европа. Другата сфера това е екологията и не на последно място - тематиката, обвързвана с възобновяване на справедливостта.

Вече са разпознати към 100 български компании, които ще вземат участие в следвоеннното възобновяване на Украйна. Това е главно присъединяване на български компании и на българския експорт за украинския пазар.

-Това не е единствено присъединяване на страната България, а присъединяване на български компании, нали?

- Това е главно присъединяване на български компании и на българския износ, българския експорт за украинския пазар.



- Говорихте също по този начин и за дефицит на оръжия. Това беше в диалога Ви в формалната част, това, което видяхме с президента Зеленски. Знаем, че няма съглашение още сред европейските водачи за даване на обща военна помощ от Европейския съюз. Затруднени ли са украинците в този миг. Споделиха ли Ви, че има дефицит и на оръжия, и на бойното поле изпитват усложнения?

- Украинската страна няма дефицит на оръжия. По-скоро има дефицит на амуниции и на муниции, които са нужни за дейното водене на дейностите. Единният европейски отговор на това е явен и европейската военна промишленост ще откри това решение. България до този миг даде, съгласно решение на Народното събрание, са свързани главно с отбранителните качества, а не с нападателните качества на Украйна. Така, че ние в границите на своите благоприятни условия ще продължим да подкрепяме украинските дела.



Чухме нееднократно от Вас, че България ще продължи да подкрепя Украйна - военно, механически и филантропично, толкоз дълго, колкото е належащо. Беше ли ни поискано освен това?

- Аз мисля, че украинците са наясно с опциите. Ние имаме избрания запаси, само че дотолкоз доколкото нашите запаси са ангажирани и с дейната отбрана. Ако няма заместващи такива, то ние ще се ограничим в границите на вероятното, което е признато от Народното събрание.

Прекарахте три часа в бомбоубежище тази заран. Видяхме от първо лице войната и опасността, която грози всеки един украинец всеки ден. Колко значими са за украинците тези думи на поддръжка и на взаимност с тях в този миг, които Вие изрекохте от Киев?

Това е всекидневие съвсем за Киев в последните две години. Киев е на стотици километри далечен от дейните бойни дейности, само че в действителност се оказа, че и стотици километри са налични за балистични ракети, за обстрел със съответното допустимо и употребявано сега оръжие от страна на съветската федерация. Най-доброто е, че няма директни попадения, тъй като отбранителните системи действат безотказно. Това е и нашето предпочитание България също да има в скоро време сходни отбранителни системи, с цел да подсигурява и своята сигурност. Бяха обезвредени на 100% ракетните набези. Това, което наблюдавахме като опустошения са вследствие на парчета, само че така или другояче това основава едно чувство за непрекъснат гнет. И това е една от задачите на тези офанзиви. Немалка част от популацията на Киев и на другите градове, които са жертва на тези офанзиви - да напуща обитаемоте места.



Милиони украинци, над 10 милиона, са мигрирали. Това е и една от задачите на тази толкоз " пъстра ", споделям го в кавички, несъмнено, война, която се води. Но това след Първата международна война може би е най-тежката война, която се води с конвекционални средства в Европа. Използват и нови, асиметрични средства за водене на войната, вследствие на което десетки хиляди човешки животи са отнети. Най-страшното е, че това са младежи, а това е най-страшното и това е непростимото. Че поради избрани упоритости, най-много имперски подбуди, се води в 21 век една злокобна война, която няма изгледа скоро да завърши.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР