Каква е процедурата, по която български граждани, купили си застрахователни

...
Каква е процедурата, по която български граждани, купили си застрахователни
Коментари Харесай

Как пострадалите от фалита на Олимпик да си върнат парите - има два варианта

Каква е процедурата, по която български жители, купили си застрахователни полици от " Олимпик ", да си търсят парите заради предварително преустановяване на застраховките? Оказа се, че въпросът е много комплициран и даже Комисията по финансов контрол (КФН) не знаела какво следва още след оповестяването на процедура по неплатежоспособност в Кипър на " Олимпик ".
Според финансовия министър Владислав Горанов, още през днешния ден (20 август), в 14:00 часа във Външно министерство ще има среща с кипърския дипломат в България. На тази среща щели да бъдат сложени няколко съществени въпроса, с които България ще желае подпомагане от кипърските управляващи – с цел да стане ясна обстановката и според това какви са фактическите условия, да се търси съответният метод потърпевшите български клиенти на " Олимпик " да бъдат обезщетени.
Горанов посочи, че е от изключителна значимост какъв тъкмо е статусът на ЗК " Олимпик " сега, тъй като публично няма удостоверение от кипърското финансово министерство каква ще е процедурата оттук-нататък. Хипотезите са две - " Олимпик " стопира работа заради неплатежоспособност или заради някаква друга причина.
При вид " неплатежоспособност " , българските клиенти автоматизирано се суброгират като кредитори т.е. няма да подават категорично заявки и ще имат право да получат компенсации поради прекъснатите застраховки от Кипърския гаранционен фонд. Такова е нашето схващане, посочи Горанов. При различен вид обаче, българските клиенти ще би трябвало да се включат като кредитори в масата на несъстоятелността – т.е. да потвърдят юридически интерес пред кипърските управляващи. Ако се стигне до този вид, България планува да ангажира юридическа адвокатска фирма, която да съставлява всички заинтригувани български клиенти на " Олимпик ". Няма по какъв начин страната да стане заемодател от името на частни лица – физически или юридически, съобщи Горанов.
Изглежда обаче при всеки вид ще се стигне до решение на проблема по кипърското законодателство - най-малко съгласно казаното от българския финансов министър.
Българският кодекс за обезпечаване планува непознати застрахователни компании, регистрирани в друга държава-членка на Европейски Съюз, да внасят застрахователни вноски в един от гаранционните фондове – фондът, който служи за покритие на вреди при липса на застраховка " Гражданска отговорност " и липса на открит извършител . Това е правила и " Олимпик " - внасяла е средства в така наречен Обезпечителен фонд, съгласно Горанов – 2 млн. лв. за последната година. Тези пари обаче се дават при обезщетение на трета застрахована страна – в българското и европейско законодателство липсва съображение въпросните пари да се употребяват за обезщетение на потърпевши клиенти на банкрутиралата " Олимпик ". По закон тези " жертви на събитията " автоматизирано би трябвало да станат кредитори на Кипърския гаранционен фонд.
Точно за внасяните от " Олимпик " пари заприказва ръководителят на Асоциацията на потърпевшите от произшествия Владислав Тодоров, който уточни, че са се внасяли пари и в Гаранционния фонд, освен в Обезпечителния, за което Горанов призна. Според финансовия минситър обаче въпросните 2 млн. лв. били преведени " безпричинно " от " Олимпик " в Обезпечителния фонд, който се ръководи от Гаранционния фонд. Те били недължимо импортирани и " евентуално ще се върнат в масата на несъстоятелността ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР