Каква е причината даден човек да се държи пасивно-агресивно и

...
Каква е причината даден човек да се държи пасивно-агресивно и
Коментари Харесай

5 признака на пасивно-агресивните хора

Каква е повода даден човек да се държи пасивно-агресивно и за какво това е нездравословно? Има прототипни нападателни модели на държание, само че и други, които не се разпознават като такива. Поведението на пасивно-агресивния човек нормално е двусмислено и подло. По този метод той поражда комплициране или стеснение у близките, които обаче в редица случаи не реагират, тъй като мислят, че не си заслужава да провокират спор.  

Тук ще изброим пет признака на пасивно-агресивните хора, склонни към такова държание. Ще обсъдим и тактики, които ще ви оказват помощ да се справите със обстановката.  

1. Двойствеността на пасивно-агресивната персона

Първият симптом, по който да познаете, че си имате работа с пасивно-агресивна персона, е методът, по който се държи с вас. Ако да вземем за пример сте забелязали, че в някои дни този човек се отнася другарски или с почитание, а в други демонстрира злост или неприязън без забележима причина, може би става дума за пасивно-агресивно държание. От друга страна е допустимо той да ви наскърбява тайно и завоалирано, като се прицелва в слабите ви страни, преструвайки се, че упражнява градивна рецензия. Такова държание може мощно да ви изтощи, да ви обезвери и разколебае, както и да ви накара да се усъмните в личните си качества. Тогава се питате къде сте сбъркали и има ли отсрещният съображение да ви е сърдит. Освен това пасивно-агресивните хора са склонни редовно да омаловажават мнението ви, само тъй като произлиза от вас.

2. Комуникационни проблеми на пасивно-агресивния човек

Обикновено пасивно-агресивният човек има проблеми с връзката в средата, в която живее или работи. Например може да се изрича спорно, да прави изказвания, от които по-късно да се отхвърли, да съобщи, че ще направи нещо, а след това да постъпи иначе, или постоянно да упреква другите в неистина. Във всеки случай общуването с такива персони изцежда цялата ви сила. Проблемите с връзката водят до това хората, които се държат по този метод, постоянно да се пренебрегват и заобикалят. Вследствие на това им разпореждат по-малко отговорности, в сравнение с останалите, което на собствен ред води до възприемането на други поведенчески модели, свързани с пасивна експанзия.

3. Пасивно-агресивните хора се усещат подценени и подценени

Например пасивно-агресивните хора са склонни непрекъснато да се оплакват, че се усещат употребявани или недооценени. Освен това считат, че гениите и качествата им не получават задоволително самопризнание. Тези самоунищожителни модели на държание се трансформират във форма на прочувствена операция, с цел да извлече засегнатият преимущества или облаги в дадени взаимоотношения. Така хората, изложени на сходни упреци, стартират да изпитват виновност и да се стремят да компенсират възприятието за отменяне и недоумение, което сякаш са провокирали.

4. Бягат от отговорност

Друг присъщ белег на пасивно-агресивните хора е, че са склонни да не поемат  отговорност и да не извършват отговорностите си. Това може да се изрази в неефективност или немарливост, вследствие на което в бъдеще заобикалят да им слагат виновни задания. Те от своя страна могат умерено да трансферират виновността за личната си небрежност на други. Освен това тези хора приказват и работят по напълно друг метод, както към този момент споменахме. Във всеки случай пасивно-агресивният субект постоянно си намира оправдания да отсрочи или да не извърши някоя задача, като да вземем за пример изтъкне, че го претрупват или се отнасят незаслужено с него. 

5. Склонни са към мрачни настроения

И най-после, променливите настроения са още един симптом, който характеризира пасивно-агресивните. Така да вземем за пример те може внезапно да се натъжат или разгневят без избрана причина. И в двата случая е допустимо държанието им да провокира отрицателни реакции у близките, което затруднява екипната работа с тях. Тези съмнения на настроението може да засилят чувството им, че са неразбрани, или навика им да трансферират виновността на другите. Ако имате работа с подобен субект, имайте поради, че не е добра концепция незабавно да го изобличите. Тъй като пасивно-агресивните реакции постоянно целят да упражняват въздействие върху другите, може би най-надеждният метод е да не им обръщате внимание.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР