Каква е ползата от европейските агро субсидии и защо след

...
Каква е ползата от европейските агро субсидии и защо след
Коментари Харесай

Красимир Кумчев за novini.bg: Или да се изравнят агро субсидиите за страните в ЕС, или да бъдат премахнати!

Каква е изгодата от европейските агро дотации и за какво след 2,5 програмни интервала вместо земеделието да процъфтява, то бе съвсем унищожено? Разговарям с Красимир Кумчев, аграрни производител, агроексперт и съветник. Той бе първият номиниран за Фермер №1 на Златна Тракия/2003/, работи 40 години на полето. Красимир Кумчив има два патента - Методика за субсидиране на селското стопанство и за бутиковата ябълка. Преди дни оповестеният за " Крал на ябълковото произвеждане " разгласи, че изкорнява своите ябълкови градини.

Както нееднократно съм коментирал пред вас, решението ми да закрия ябълковите си градини, не е взето под напора на страсти, нито от през днешния ден за на следващия ден. Сама знаете от какъв брой време предизвестявам за заплахите и рисковете в селското стопанство - най-малко от 6 години. Но никой не ме чу,

вършиха си Фестивал на италианската ябълка в огромни хранителни вериги у нас, а нашата продукция не я желаят!?

Алармирал съм освен в българските медии, а и на открито да вземем за пример посредством едно просторно изявление в " Евронюз " преди две години за заличаването на овощните насаждения. Въпреки това никой пръста си не помръдна от нашите политици. Тези дни освен аз, а и доста сътрудници започнаха да изкореняват своите гради с праскови, сливи, круши.... 

Причината по тази причина е една единствена - неравномерното субсидиране на обособените страни членки в Европейски Съюз. Някои са си договорили по-добри условия, само че не и ние - все сме на опашката. До края на този програмен интервал, който е до края на 2027 година, прилежаща Гърция ще получи 10 милиарда евро повече като дотации от нас. При това състояние ние не можем да сме конкуретоспособни. Непрекъснато повтарях през изтеклите над 15 години: направете по този начин, че или да се изравнят дотациите за страните в Европейски Съюз, или да бъдат отстранени, тъй като те ни пречат.

Аз съм отдал целият си живот на нашето селско стопанство и настоявам уверено, че при съществуването на плодородните ни земи, слънцето, което ни огрява, водите - трите фактора за положително развиване на селско стопанство, ние без дотации можем да усилваме производството и да задоволим на 100-процента вътрешния си пазар, както и част да изнасяме.

Жалко е, че в този момент 85 на 100 от продуктите на нашата софра са импорт. Консумацията на качествена храна е в основата на човешкото здраве.Това, че българинът яде боклуците на света, води до шампионата ни в черната ранглиста за най-болната нация, с най-ниска дълготрайност на живот.
Осигуряването на продоволствието на една страна, е част от нейната национална сигурност. За страдание обаче аз не чух в предизборната конкуренция нито една партия да приказва по тези проблеми. Жалка история.
Имал съм доста срещи и с сегашния аграрни министър Явор Гечев и съм го срещнал с тези проблеми. Буквално той ми сподели, че би трябвало да се пренаписват закони, които да се синхронизират с регламентите на Европейски Съюз. Знаете, че аз

имам методика, която стопира кражбите и дава опция селското ни стопанство да върни напред и нагоре. Ако има партия или политическа мощ, която може да предложи собствен проект, който да води до по-добри или най-малко същите резултати, дано да се одобри той.

Не съм лакомец, просто желая нещата да тръгнат напред. Аз нямам нищо в противен случай, тъй като в края на моя професионален път на полето, на мен ми се желае да видя процъфтяваща България, да видя, че нашите деца се хранят с качествена храна. Мисля, че такива са фантазиите на хиляди съзнателни и свестни българи.
Нито една от огромните партии обаче преди вота не приказва за селското стопанство. Всички повтарят, че щели били да се грижат за земеделския производител! Как ще се грижат? От техните грижи дребният и междинният производител към този момент хептен изчезват. Когато се споделят сходни изказвания, би трябвало да се разяснява и по какъв метод тъкмо ще става това, с какви средства. Аз за 33 години такова нещо не видях, сътрудниците ми, също.



Петър Кумчев, синът на Красимир, измежду листните зеленчуци, които дружно отглеждат в Трилистник

Вярно е, че за два и половина програмни интервала стигнахме до този хал, който демонстрира какъв брой сбъркана е селскостопанската политика.
Аз постоянно гласоподавам, само че това не пречи да споделям какви неточности се допускаха и не престават да се вършат. Мога  да си го разреша, тъй като нямам политически упоритости.
Въпреки че изкорених " емблемата на своя труд ", ще продължа да работя дружно със синовете си на полето, ще произвеждаме листни зеленчуци в Трилистник. Впрочем, сме едни от най-големите производители на салата Айсберг. Така че продължаваме...
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР