Каква е пълната картина относно доставките на РНК ваксините срещу

...
Каква е пълната картина относно доставките на РНК ваксините срещу
Коментари Харесай

Куп въпроси по закон към здравния министър Костадин Ангелов - заради ваксинацията срещу коронавируса

Каква е цялостната картина по отношение на доставките на РНК имунизациите против ковид в България (т.е. " Комирнати " на Pfizer/BioNTech и имунизацията на Moderna)? Отговори на този главен въпрос желае доктор Петър Кърджилов, някогашен пиар на Българска академия на науките посредством питане по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ).
Кърджилов задава доста въпроси към здравното министерство и министъра на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов. Ето какви са те:
1. Какъв е точният брой на общите количества обособени дози ваксини на фирмите Pfizer-BioNTech и Moderna, получени от българската страна към датата на подаване на актуалното заявление – 13 април 2021 година? Колко са получените колета от двата типа иРНК ваксини, на кои дати са получени те и от какъв брой тъкмо дози се състои всяка от пратките?
2. Как тъкмо е осъществено разпределението на получените иРНК ваксини на Pfizer-BioNTech и Moderna в страната, съгласно етапите на Националния проект за имунизиране? Какви тъкмо количества от двата типа ваксини са разпределени за 28-те области на страната към днешна дата?
3. За всяка една обособена област в страната към днешна дата: Какви тъкмо количества от двете утвърдени иРНК ваксини са доставени до районните здравни инспекции във всяка от 28-те области? Какви тъкмо количества от доставените до всяка една РЗИ иРНК ваксини от двата типа са предоставени на какъв брой тъкмо общо практикуващи лекари във всяка една област в страната? Какви тъкмо количества от двата типа иРНК ваксини са предоставени от всяка РЗИ на какъв брой тъкмо лечебни заведения за извънболнична и болнична здравна помощ във всяка от областите? Какви тъкмо количества от същите ваксини са предоставени от всяка РЗИ на какъв брой тъкмо други медицински експерти (мобилни кабинети), на каквито също е предоставено да ползват имунизациите съгласно Националния проект за имунизиране? Доставяни ли са дози от двата типа иРНК ваксини по други способи и непосредствено на други субекти, без отчитане и разпределение от районните здравни инспекции?
 Проф. Аргирова: Трябва да се имунизираме бързо, до момента в който още няма втори вариант Проф. Аргирова: Трябва да се имунизираме бързо, до момента в който още няма втори вариант
Мисля, че би трябвало да чакаме леко повишение на случаите на ковид поради изборите. Това сподели проф. доктор Радка Аргирова, може би на...
4. Според Националния имунизационен проект предстоящият брой подлежащи на ваксиниране лица от Фаза I (медицински експерти, фармацевти и спомагателен персонал) са 243 600 лица. Какъв е точният брой към днешна дата на всички имунизирани от първата фаза с препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna? Колко от тях са с една сложена доза и какъв брой са с две дози? Какъв е точният брой на всички имунизирани от първа фаза с препарата на AstraZeneca? Колко от тях са с една сложена доза и какъв брой са с две дози?
5. Според Националния имунизационен проект предстоящият брой подлежащи на ваксиниране лица от Фаза II (потребители и личен състав на обществени институции, педагогичен експерти и личен състав на ферми за развъждане на норки) са 112 080 лица. Какъв е точният брой към днешна дата на всички имунизирани от втора фаза с препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna? Колко от тях са с една сложена доза и какъв брой са с две дози? Какъв е точният брой на всички имунизирани от втора фаза с препарата на AstraZeneca? Колко от тях са с една сложена доза и какъв брой са с две дози?
6. В Националния имунизационен проект липсва всякаква информация по отношение на лицата от Фаза III – чиновници, участващи в поддържането на съществени за публичния живот действия. Записано е единствено, че предстоящият брой подлежащи ще бъде образуван съгласно авансово направени описи. Молим да ни отговорите в детайли на следните въпроси: Кои тъкмо (поименно) институции, съсловни и частни организации включват лицата от третата фаза? Колко на брой са тези описи, кой тъкмо ги изготвя и по какви тъкмо критерии се дефинират чиновниците, подлежащи на ваксиниране в тази фаза? Как още се е разширила Фаза III, с изключение на с обществено известните ни субекти: ИТ фирмите, мобилните оператори, работещите в огромните хранителни магазини, изборната администрация, представителите на медиите и юристите? Какъв е общият брой на лицата от тази фаза, подлежащи на ваксиниране? Какъв е точният брой на имунизираните от третата фаза с препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna? Колко от тях са с една сложена доза и какъв брой са с две дози? Какъв е точният брой на имунизираните с един от двата типа иРНК ваксини за всяка една институция, съсловна и частна организация? Колко от тях са с една сложена доза и какъв брой с две дози?
7. В Националния имунизационен проект е записано, че " за приоритизирането на целевите групи НВЩ притегля външни специалисти в обособени области за изложение на мнения по етични въпроси ". Молим да ни отговорите кои са привлечените външни специалисти (поименно), довели Ви до " етичното " решение най-рисковите групи жители да попаднат едвам във Фаза IV от Националния имунизационен проект?
8. Според Националния имунизационен проект предстоящият брой подлежащи на ваксиниране лица от Фаза IV (възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с съпътстващи хронични болести заради по-тежкото протичане на болестта и по-висок риск от развиване на затруднения и смъртен излаз, в това число имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити) са 1 800 000 лица. Какъв е точният брой към днешна дата на всички имунизирани от четвъртата фаза с препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna? Колко от тях са с една сложена доза и какъв брой са с две дози? Какъв е точният брой на всички имунизирани от тази фаза с препарата на AstraZeneca? Колко от тях са с една сложена доза и какъв брой са с две дози? Какъв е точният брой на всички жители от тази фаза, декларирали предпочитание да бъдат имунизирани с един от двата типа иРНК ваксини, само че неполучили до момента мечтаната ваксина заради дефицит на количествата?
 Експерти: Възможно е да се ваксинирате с иРНК ваксина и в различен град Експерти: Възможно е да се ваксинирате с иРНК ваксина и в различен град
Имунизацията с иРНК ваксина у нас ще е допустима даже и в различен град. Това оповестиха пред " Монитор “ специалисти от Министерството на зд...
9. Какъв е предстоящият брой подлежащи на имунизиране от Фаза V на имунизационния проект (уязвими групи от популацията заради високия епидемиологичен риск от възпаление, обвързван с изискванията и метода им на живот). Кои тъкмо групи от популацията са включени в тази фаза и по какви тъкмо критерии се дефинират те? Колко души от тази фаза са към този момент ваксинирани с препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna, какъв брой са ваксинирани с препарата на AstraZeneca? Колко от тях са с една сложена доза и какъв брой са с две дози?
10. Какви тъкмо дейности са осъществени, какви се правят все още и какви следва да бъдат осъществени по отношение на Част VI от Националния имунизационен проект – Комуникация и социална информация? Какви тъкмо като форма и наличие известия са основани и посредством какви информационни канали са публикувани до всяка една от обособените целеви групи към всяка една от петте предпочитани етапи от имунизационния проект? Какви тъкмо известия са основани и посредством какви канали са адресирани до необятната общност в страната? По какъв метод се осъществя противоположна връзка на жителите с Националния имунизационен щаб в случай, че този щаб няма своя страница в интернет, няма своя секция нито в уеб страницата на Министерство на здравеопазването, нито в Единния информативен портал за COVID-19 (coronavirus.bg), нито прочут пощенски или електронен адрес за преписка, нито телефон за връзка?
11. Какви още количества от имунизациите на Pfizer-BioNTech и Moderna, и на кои дати се чака да бъдат доставени в стрaната? Как тъкмо ще бъдат разпределени тези количества в 28-те регионални центъра на страната и поради предпочитаните пет етапи от имунизационния проект?
12. Ще бъде ли изменен Националния имунизационен проект, тъй че най-уязвимите групи от актуалната Фаза IV да получат преимущество за слагане на имунизациите на Pfizer-BioNTech и Moderna пред лицата от Фазa III и Фаза II?
13. Каква е ролята и работата на Националния имунизационен щаб, откакто следим цялостно неявяване на самодейност за съгласуваност от негова страна на имунизационния развой сред обособените звена и участници в процеса – РЗИ, медицински заведения, персонални лекари, мобилни кабинети, уязвими групи, предпочитани групи, жители?
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР