Каква е опасността от финансова криза в световен мащаб и

...
Каква е опасността от финансова криза в световен мащаб и
Коментари Харесай

Каква е опасността от финансова криза в световен мащаб и как би се отразила тя на България?

Каква е заплахата от финансова рецесия в международен мащаб и по какъв начин би се отразила тя на България?

Финансовата рецесия през 2008 година стартира с банкрута на щатската " Лемън брадърс ". Сега има много обстоятелства, които съответстват със обстановката тогава – банкрут на 3 банки в Америка. За пръв път Швейцария, която постоянно е синоним на финансова непоклатимост, изпитва съществени проблеми с " Креди Сюис " – втората най-голяма банка. Експертите не дават еднопосочна прогноза на прага ли сме на нова рецесия. Но се надяват на добър сюжет и успокояват, че банките у нас имат добра ликвидност.

Финансистите са безапелационни – на прага сме на криза. А банкрутът на банки в Съединени американски щати и тежкото състояние на " Креди Сюис " единствено забързва процеса.

" Всъщност ние към този момент сме в рецесия. Няма никакво подозрение в това. В Съединени американски щати твърдо към този момент имаме банкова рецесия, имаме банкрутирали 3 районни банки в Щатите, много съществено нарушено доверие. Когато една от най-големите банки в света и един от най-големите рекламодатели в Европа като " Креди Сюис " на процедура безславно си отива, това също е рецесия. Европейските банки се търгуват на извънредно ниски цени и цените им се срутват от ден дневно ", съобщи финансистът Димитър Георгиев.

" Предстои да забележим през идващите месеци дали ще влезем в икономическа криза. Първите знаци за това нещо към този момент се виждат в Европа, в развитите западни стопански системи, изключително Германия и Франция. Имайте поради, че изцяло обикновено, когато влизаме в икономическа криза, банковия бранш да страда ", разяснява финансистът Никола Филипов.

Какви биха били отраженията от нова финансова рецесия в България? По-високи лихви и надлежно повече условия за взимане на заем, изясняват специалистите.

" Ако нещата продължат и се задълбочат, е изцяло допустимо да забележим и в България сериозна амортизация на активите, в случай че щете и на парцелите, както видяхме през 2008-2009 година. Както и все по-труден достъп до заеми. Това по-скоро е един неприятен сюжет, който централните банки няма да позволен ", счита Димитър Георгиев, съобщи NOVA.

Но въпреки всичко не считат, че има действителна заплаха за рецесия у нас.

" Поне на този стадий българските банки са извънредно ликвидни, високо капитализирани и за тях няма никакъв риск от отрицателните трендове, които се включват в Щатите и Европа ", счита Никола Филипов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР