Каква е обстановката в Одеска област, населена и с много

...
Каква е обстановката в Одеска област, населена и с много
Коментари Харесай

От първо лице: Обстановката в Одеса през погледа на пратениците на БНТ Иво Никодимов и Мария Плачкова

Каква е ситуацията в Одеска област, обитаема и с доста бесарабски българи и по какъв начин войната промени живота на елементарните хора там? Журналистите от Българска национална телевизия Иво Никодимов и Мария Плачкова посетиха черноморския град, с цел да опишат от първо лице за обстановката там.

Войната е оставила отпечатъка си в града - улиците са празни, хората - напрегнати, а прозорците на магазините са заковани с платна от шперплат в опит от страна на търговците да запазят стоката си при положение на нахлуване. Въпреки паниката, обаче, локалните се пробват да запазят, доколкото е допустимо, темп на естествен живот, а хората са станали доста по-отворени да оказват помощ, отбелязва Мария Плачкова.

" Хората, с които приказвах в Одеса, имат боязън да оставят околните и родината си. Все едно са изправени пред везна и би трябвало да изберат и не знаят какво да вършат, тъй като схващат и, че е рисково и не знаят какво да чакат на следващия ден. " - споделя Мария Плачкова.

" Видях едни хора, които не са тези усмихнати украинци, които аз помня от визитите си в Украйна през предходни години. Това са хора, които разбираш, че усещат някаква неустановеност. Украйна е просто друга. Много по-различна от това, което познаваме от преди. " - споделя Иво Никодимов.

В по-малките обитаеми места в Одеска област са настанени доста украинци от други елементи на страната, които са потърпевши от войната. А локалните ги посрещат и се пробват да им обезпечат поддръжка.

" Директорката на една от детските лечебни заведения в града описа, че в болничното заведение в никакъв случай не е имало настанени толкоз доста деца, които се нуждаят от тяхната помощ. Докато бяхме там и на българския общоприет консул, и на консула ни непрестанно им звъняха хора от разнообразни елементи на страната - даже от Запорожието, с цел да им споделят за къде каква помощ е нужна. И те съобразяваха на момента - къде и по какъв начин могат да заявят помощ от Българския червен кръст, която да бъде предадена посредством Украинския червен кръст. " - описа Иво Никодимов.

На днешния ден - 2 май се навършват 8 години от събитията в Одеса, при които умират към 50 души. Наближава и Денят на успеха - 9 май. Войната обаче е сложила тези две дати в нов подтекст и в този момент жителите на града се опасяват какво ще се случи.

" Аз съм тук единствено по тази причина - хората да схващат за събитията в Украйна и да знаят какво става. Искам да знаете, че там в действителност има война, това не е подправена вест. Хората живеят по този начин, че не знаят какво да чакат на идващия ден и в действителност се нуждаят от помощ. " - сподели Мария Плачкова.

Целия роман на Иво Никодимов и Мария Плачкова за ситуацията в Одеса вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР