Каква доза се прилага при малките пациенти?При децата от 5

...
Каква доза се прилага при малките пациенти?При децата от 5
Коментари Харесай

При децата от 5 до 11 години ще се прилага много ниска доза от ваксината на Pfizer

Каква доза се ползва при дребните пациенти?

При децата от 5 до 11 години дозата Comirnaty ще бъде по-ниска от тази, която се употребява при хора на възраст 12 години и по-големи (10 µg, спрямо 30 µg). К акто и при по-голямата възрастова група, имунизацията се ползва като две инжекции в мускулите на мишницата, с период от три седмици .

Основно изследване при деца на възраст от 5 до 11 години демонстрира, че имунният отговор на Comirnaty, когато тази ваксина е приложена в по-ниска доза (10 µg) на тази възрастова група, е съпоставим с този, следен при по-високата доза (30 µg) при хора на възраст от 16 до 25 години (измерено посредством равнището на антитела против SARS-CoV-2).

Ефикасността на Comirnaty е изчислена при съвсем 2 000 деца на възраст от 5 до 11 години, които са нямали признаци на предходна зараза. Тези деца получават или имунизацията, или плацебо инжекция. От 1 305 деца, които са получили имунизацията, три деца развиват COVID-19, спрямо 16 от 663 деца, които са получили плацебо. Това значи, че при цитираното изследване имунизацията има 90,7% успеваемост за предотвратяване от знаменателен COVID-19 (въпреки че действителната периодичност може да е сред 67,7% и 98,3%).

Най-честите нежелани реакции при деца на възраст от 5 до 11 години са сходни на тези при хора на възраст 12 и повече години. Те включват болежка на мястото на инжектиране, отмалялост, главоболие, зачервяване и отичане на мястото на инжектиране, мускулна болежка и настинка . Тези нежелани реакции нормално са леки или умерени по тежест и се усъвършенстват в границите на няколко дни след имунизацията.

С оглед на това CHMP заключи, че изгодите от Comirnaty при деца на възраст от 5 до 11 години надвишават рисковете, изключително при положения, които покачват риска от тежко протичаща COVID-19 зараза.

Безопасността и ефикасността на имунизацията както при деца, по този начин и при възрастни, ще не престават да се наблюдават от близко посредством системата за фармакологична зоркост на Европейски Съюз и настоящи и спомагателни изследвания, провеждани от компанията и от европейските институции, защото се употребяват в акции за имунизация в страните членки на Европейски Съюз.

CHMP ще изпрати своята рекомендация до Европейската комисия, която ще издаде дефинитивно решение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР