Както знаете, здравословното хранене може да помогне не само да

...
Както знаете, здравословното хранене може да помогне не само да
Коментари Харесай

Има ги във всеки хладилник: Кои продукти намаляват риска от инсулт

Както знаете, здравословното хранене може да помогне освен да поддържате мечтаното тегло, само че и да намалите риска от сърдечни проблеми. Няколко елементарни промени в действителност могат да понижат и риска от инсулт.  

Както всички органи, мозъкът се нуждае от О2 и хранителни субстанции, с цел да действа вярно.  Ако кръвоснабдяването е лимитирано или спряно, мозъчните кафези стартират да умират. Това може да докара до увреждане на мозъка и даже гибел. 

 храни iStock

Правилните хранителни привички ще ви оказват помощ да се предпазите от рисковете.  Британска асоциация поучава да се ядат колкото се може повече зеленчуци и плодове.  
 Четирите признака на инсулт  Четирите признака на инсулт  Четирите признака на инсулт  Четирите признака на инсулт
„ Пет или повече порции плодове и зеленчуци дневно могат да понижат риска от инсулт с до 30 %. Всяка спомагателна порция, която ядете, понижава риска още повече. Опитайте последователно да увеличавате броя. Можете да започнете да носите плод със себе си на работа, да добавите салата към обяда си или да опитате да извършите елементарна домашна зеленчукова чорба ” , споделят от асоциацията. 

 храни iStock

Според Stroke Association  трябва да си хапвате една ябълка или две сливи, шепа горски плодове или три супени лъжици плодова салата. Организация твърди, че минералът калий може да помогне за попречване на високо кръвно налягане, а яденето на повече плодове и зеленчуци е добър метод да повишите равнищата на калий. 
 Ето кои са 8-те най-здравословни ядки  Ето кои са 8-те най-здравословни ядки  Ето кои са 8-те най-здравословни ядки  Ето кои са 8-те най-здравословни ядки
В допълнение към калия, целесъобразно е да не забравяте за протеините, които се намират в обилие в храни от растителен генезис.  „ Целете се да ядете протеин всеки ден. Може да си го набавите посредством месо, млечни артикули, риба, фасул, грах, ядки и семена. Вашето тяло се нуждае от несъмнено количество протеин всеки ден ”.  

 храни iStock

Яденето на какъвто и да е било тип риба най-малко един път месечно понижава риска от инсулт, само че е най-добре да се стремите към една или две порции седмично. Няма потребност обаче да прекалявате. 

Със сигурност сте чували също, че би било добра концепция да намалите количеството сол в диетата си . В идеалния случай не би трябвало да надвишавате 1500 мг дневно. Поради тази причина е по-добре да избягвате бързото хранене и разнообразни пакетирани храни като чипс, крекери, солени ядки и салами.  

 храни iStock

Майонезата и други сосове и добавки, богати на нездравословни мазнини, също е добре да се заобикалят.  За да предотвратите отлагането на холестерола по стените на кръвоносните съдове, си позволявайте бързо хранене не повече от един път месечно.  Трябва също по този начин да се откажете от сладките газирани питиета, които постоянно предизвикат развиването на диабет, който също е рисков фактор за инсулт. 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР