Както знаете сделката между Microsoft и Activision Blizzard е на

...
Както знаете сделката между Microsoft и Activision Blizzard е на
Коментари Харесай

Гийемо: Клауд геймингът ще промени гейм индустрията, както Netflix промени телевизията

Както знаете договорката сред Microsoft и Activision Blizzard е на път да получи утвърждение от всички регулатори, откакто по-рано този месец стана ясно, че и английската Агенция по конкуренцията и пазарите е издала авансово утвърждение за това. Основният им мотив се концентрираше към монополната позиция, която вероятно ще получи Редмънд на полето на клауд гейминга. Оставяйки настрани състоятелността на един сходен мотив на фона на това, че с придобиването на Activision Blizzard, Microsoft се трансформира в мастодонт в гейм пространството, какъвто не е имало в никакъв случай в историята, компанията реши казуса много хитро: Microsoft трансферира правата за стрийминг на всички идни заглавия на Activision Blizzard за идващите 15 години на френската компания Ubisoft.

Клауд геймингът или опцията да играете игра без да я теглите или инсталирате на устройството си, „ предавана “ непосредствено към него от облак е към този момент неосъществима фантазия в идеалния си вид. Родила се като концепция преди двадесетина години, доста компании се провалиха на полето на клауд гейминг. И не става дума единствено за запалянковци, като OnLive, само че и за сериозна компания от ранга на Гугъл и тяхната Stadia. Те наподобява бяха обречени на триумф. Гугъл има собствен облак с центрове по целия свят, имаха техническата експертиза и голям портфейл, свободен за всевъзможни начинания. Така, без да имат обаче какъвто и да е опит в гейм пространството, те бързо привлякоха няколко известни имена от гейм промишлеността, като си помислиха, че максимата „ Което не става с пари, става с доста пари “ не е просто кухо факсимиле. Впоследствие го схванаха по сложния метод, а Stadia се трансформира в следващия план на компанията, отпътувал на „ гробището на Гугъл “. Самата Stadia нямаше нищо общо с идеалната визия за клауд гейминга, като „ Netflix за игри “, в случай че изобщо може да се реализира нещо такова. Microsoft очевидно са уверени, че могат. Подобно на Гугъл, те разполагат със личен облак и експерти, купища пари за харчене, план, като xCloud и войска от гейм експерти, привлечени, като част от добитите от компанията в последните десетина години студиа. Те имат и Xbox Game Pass, който звучи като идеалната композиция с xCloud. Но всичко това е на доктрина. Многократно експерти в последните години са изтъквали за какво клауд гейминга просто няма по какъв начин да проработи. В идеалния си тип, помните – „ Netflix за игри “ – седиш пред конзолата/компютъра си, избираш от азбучник последният Call of Duty, натискаш „ Пусни “, играеш. Независимо дали си в София, Мумбай, Мадрид или Разград. Не ви ли звучи като химера? Но има една опция, която не е за подценяване – мобилните устройства. Именно мобилният гейминг е една от аргументите Microsoft да придобият Activision Blizzard. Евентуалните безспорни проблеми пред клауд гейминга, като латентността и потребността да сте в избрана физическа непосредственост до някой от огромните облачни центрове на компанията биха били отстранени. Предстои да разберем. Междувременно мантрата за „ Netflix за игри “ беше изпята тези дни на нов глас от основния изпълнителен шеф на Ubisoft Ив Гийемо. Той приказва пред „ Файненшъл таймс “ по отношение на договорката на френската компания с Microsoft, заявявайки своята безрезервна религия в триумфа на клауд гейминга.

„ Когато Netflix споделиха, че навлизат на полето на стрийминга, акциите им паднаха доста и получиха рецензия от разнообразни страни. Ние твърдо имаме вяра, че в идващите пет до 10 години, доста игри ще бъдат стриймвани и ще се основават в облака. Това е и повода да се съгласим на договорката с Microsoft. Гийемо загатва също по този начин мобилните устройства и по-специално новият iPhone 15, като мотор, който ще подкрепи развиването на сходни технологии. Особено за райони отвън Съединени американски щати и Европа, където конзолния гейминг не е по този начин публикуван.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР