"Както всяка година, така и тази, миенето в София се

...
"Както всяка година, така и тази, миенето в София се
Коментари Харесай

Директорът на Столичен инспекторат пред БЛИЦ за голямото лятно чистене в София

"Както всяка година, по този начин и тази, миенето в София се прави машинно, като методът на машинно миене е два типа. Единият е миене с маркуч под налягане към 6 атмосфери, при което се измиват и тротоарите. Вторият е миенето на дюзи, което е под по-високо налягане, само че с него се мие единствено уличното платно ", уточни тя.

Инж. Веска Георгиева изясни, че броят пъти, които би трябвало да се измие територията, през годината са разнообразни и се дефинират посредством гласуването на бюджета от Общинския съвет и парите, които се разпределят и дефинират там.

"Тази година аритметиката е следната: 4 пъти ще бъдат измити всички улици, като се стартира с тези с всеобщ градски превоз и по-голяма социална значителност, по-късно и вътрешно кварталните. Ще бъдат измити 4 пъти с маркуч и 24 пъти с дюзи ", сподели още Георгиева.

Тя уточни, че на доста квартални улички е невероятно да бъде почистено и към момента има такива, където не е измито, поради колите, които са спрели по тесните плътна. Почистването е почнало още през месец март, като на първо време са били готови улиците с всеобщ градски превоз, като са били изчистени насъбраните наноси.

"Измити са 39 хиляди декара, което значи, че приблизително всички улици са измити по 2 пъти, само че има и към момента непочистени. Има други улици, които по други аргументи са мити 3 пъти, поради многото на брой строителни обекти и редица други фактори ", добавя шефът на инспектората.

За същия интервал от март до 30 юни са измити 49 хиляди 500 декара - към 8 пъти.

"Подготвяме поименен лист с всяка улица, по оперативните проекти, където няма настилка и не може да се мие. Той ще бъде оповестен, с цел да може всеки човек да види по кое време е мита и по кое време ще се мие неговата улица. На страницата на Столичния инспекторат може да се види къде ще се мие за месеца и по кое време ще бъде измита и вашата улица. Съгласно договорите на компаниите, те са длъжни да ни показват своите графици месец за месец ", уточни Георгиева.

Тя изясни, че диспечерите на оперативния център на инспектората работят непрекъснато през всеки ден от годината и могат да бъдат потърсени на номер 02 987 5555. Те ще отговорят на всички въпроси на жителите, свързани с почистването на улиците.

"Съгражданите ще би трябвало да реалокират колите си за няколко часа, с цел да бъдат почистени всички улици. Има случаи, в които не го вършат и когато ги реалокират виждат, че по гумите е останала нечистотия. След това настояват, че улицата е измита некачествено. В качественото миене участваме и ние - жителите ", сподели още шефът.

Георгиева моли да се съблюдават знаците за възбрана в нахлуване на затворена улица, до момента в който се прави разчистване, с цел да бъде направено качествено.

"Гражданите се известяват авансово. Автомобилите, които не са преместени непринудено, се местят от сътрудниците от Градска подвижност ", уточни тя.

Директорът на Столичния инспекторат акцентира, че за преместените коли няма наказателни процедури.

"Би следвало да бъде както е във Виена и да има наказания. В последна сметка, ние просто осведомяваме жителите и колите се реалокират на прилежащи улици и няма наказателни процедури. Но не може единствено да желаеме, би трябвало и да участваме, тъй като ситуацията в София е такава, ние желаеме да ни е чисто ", сподели инж. Георгиева.

Тя даде образец с недобре почистена улица - ул. "Пирин " в столицата.

"Фирмата е дала график, само че не мести колите на нея. Тя е измила през нощта, само че сътрудниците сутринта отиват и не могат да платят, тъй като територията не е чиста. Направи се организация за една седмица и хората си реалокираха колите. Гражданите си снимаха улицата на идващия ден и демонстрираха, че не е толкоз мъчно да си реалокират колите за една нощ, с цел да се почисти ", споделя шефът.

Тя изясни пред БЛИЦ и по какъв начин се почистват софийските шахти и канали.

"Преди да се измие дадена улица е наложително шахтите да бъдат "продухани " от Софийска вода, с цел да сме сигурни, че са отводнени. В София има над 34 хиляди шахти. До сегашния миг са почистени 6168. Какво значи почистени? Има шахти, които се почистват по 5-6 пъти. Има други, които се почистват по 1 път, тъй като улицата ще се мие. Но тези първите, непрекъснато се замърсяват поради стръмни улици, тъй като смъкват тиня и шахтата се запушва. Това са така наречен "горещи точки " и постановяваме на компаниите да ги чистят по-често ", коментира тя.

Днес в София се мие в "Илинден ", "Слатина ", "Красна поляна " и регион "Средец " на карета.

"Миенето, което стартира от 1 юли е вид "миене на карета ". Затварят се цели улици и територията се обособява в вид каре. Миенето на карета в центъра е извънредно трудоемко и комплицирано като организация, тъй като и два часа да бъде затворена една улица е проблем. Сега ще се направи още веднъж през август, с цел да се измие по-качествено територията ", уточни още инж. Георгиева.

Директорът на Столичния инспекторат описа още по какъв начин се прави почистването на общинските пътища, част от републиканските пътища и лифта на Витоша.

"Почистването се прави от компании, с които общината има контракт и контрола по тези контракти е предоставен на Столичния инспекторат. И тук, както и при територията в града, дейностите се разделят на "летни " и "зимни ". В рамките на бюджета се възнамеряват посредством оперативните проекти, в границите на бюджетните средства. Бихме благи всеки ден, само че зависи от парите ", сподели тя.

"В летните действия на пътищата, главната активност е разчистване от наноси на канавки, само че няма миене. Миене има на пътищата, които тангират към София и са част от Републиканската пътна мрежа. Например на Южната дъга има миене, което се прави съгласно графика, по останалите пътища няма миене, само че има наложително разчистване от наноси ", изясни инж. Георгиева.

Преди повече от месец стартира почистването от наноси на двете пътища към хижа Алеко на Витоша.

"С оглед нестабилното време, активността се извършваше постепенно и не постоянно качествено, по тази причина компанията, която има контракт там е санкционирана два пъти с по 30 хиляди лв.. Те продулжават да работят и почистването там е на привършване. Забележките ни ще бъдат отстранени. Започна измиване на пътя Драгалевци - Алеко в посока от горната страна надолу - нещо, което не влиза в контракта на компанията и не е правено в околните 15 години ", разкри тя.

"Управителят на компанията реши за своя сметка да измие пътя, който е 18 км., тъй като е доста употребяват. В момента е хубаво измит от наноси. Мисля, че сега към този момент четвърти ден се прави миене. С това интервенциите по летните действия там ще приключат. Пътят си желае своята поддръжка. Там няма шахти, има наклони и изискванията там са други. Това е по дейностите по договорите, които управлява Столичния инспекторат ", заключи инж. Георгиева пред медията ни.

Никол ИВАНОВА, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР