Както всяка година преди Рождествопослание за светлите христиански празници отпави

...
Както всяка година преди Рождествопослание за светлите христиански празници отпави
Коментари Харесай

Рождественско послание на Врачанския митрополит НВП Григорий

Както всяка година преди Рождествопослание за светлите христиански празници отпави Негово Високопреосвещенство врачанският митрополит Григорий.

Той призоваправославните християни да бъдат сплотени, да почитат и обичат близък си, и да осъзнаят същинското обръщение на празника Рождество Христово.

Възлюбени в Господа рожби на светата Врачанска епархия,

Днес чуваме тропара на празника, с който се възвестява на света Рождението по плът на Божия Син – Господ Иисус Христос, с Когото в света влезе освен обликът на съвършения човек, само че и същинското знание за Бога.

За тази среща сред Твореца и Неговия народ, за срещата сред небето и земята, Старият Завет се подготвял епохи наред. Патриарсите завещали на потомците си упованието на Месията, отците възвестили това на синовете си, а пророците предизвестили Неговото идване. Човеците живеели с вярата за идването на Този, Който ще помири Твореца с най-висшето Му създание и още веднъж ще го възвърне в райските селения.

Смисълът на празника на Христово Рождество е в това – да изповядаме родилия се Богомладенец като Син Божи и Иисус като Христос-Спасител. Тази светлина на познанието, която преди две хилядолетия изгря в нашия свят, сияе и до през днешния ден – не си е отишла, не е угаснала! Идването на Бог в света възведе хората на небесата, по тази причина църковният химнописец възкликва: „ Христос е на земята, възнесете се! ” Той пристигна и ни указа пътя към Небесното царство и сподели метода, по който да преминем през житейските компликации, с цел да наследим царството Му, „ което не е от този свят ” (Йоан 18:36) и за което сме призвани „ от творение мира ” (Мат. 25:34).

Днес, когато компликациите в света неимоверно са се умножили, когато все по-често ставаме очевидци на проявата на безчувствие към индивида до нас, изключително се нуждаем от Спасителя Христос, от Неговата справедливост и истина! Все по-осезаемо нараства тъгата ни по отсъстващата обич – чиста и свята, непринудена и съвършена, която ни завеща Родилия се Богомладенец.

Любовта Христова надвишава всяка мисъл и всеки грях. Ето за какво, през днешния ден, когато сме очевидци на тържествуването на прегрешението в света и постигане на подобен краен лимит, в който човек протяга ръка и лишава от своя близък дарувания му от Твореца живот, сме призовани да се задълбочим и вникнем в посланието на днешния празник. Няма друга мъдрост, нито друга цел в света с изключение на заповяданата ни от Самия Христос Господ заповед за съвършенство: „ Бъдете съвършени, както е идеален и Небесният Ваш Отец ” (Мат. 5:48). Няма различен път, по който можем да вървим и да стигнем до духовното съвършенство, с изключение на посредством изпълняването на Христовата заповед за любовта!

Ако във всеки човек не припознаем наш по-малък брат, в случай че не забележим в негово лице облика на Христос и не осъществим завета за любовта, няма да чуем с духовния си слух славословието, с което небесното войнство възвести на света Раждането на Младенеца: „ Слава във висините Богу, и на земята мир, сред индивидите снизхождение! ” (Лука 2:14). Това е изискването, което ще проясни духовния ни поглед и ще даде опция на Светлината на познанието да ни озари и да посрещнем „ Отроче младо – Предвечен Бог ”, а сърцата ни с признателност да откликнат на радостната новина: „ Христос се ражда – славете Го! Христос идва от небето – посрещнете Го! Христос е на земята – възнесете се! ” (Из Катавасиите на Рождество Христово)

Благодатта на Родилия се Богомладенец Иисус Христос да стопли и сплоти всички човешки сърца! Неговият мир и обич да бъдат във всеки дом и семейство!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР