Както всеки любител на кучета знае, най-добрият приятел на човека

...
Както всеки любител на кучета знае, най-добрият приятел на човека
Коментари Харесай

Какво може да стане, ако оставим кучето да ни облизва по лицето

Както всеки фен на кучета знае, най-хубавият другар на индивида доста обича да ближе хората по лицата. Това няма да аргументи някакви кой знае какви проблеми, с изключение на неудобството от слюнка по лицето ни, в по-голямата част от случаите. Но в избрани обстановки има капацитет да провокира някои доста неприятни затруднения.

Една стара жена от Англия схваща това по сложния метод. След като се заразява с зараза от слюнката на нейният италиански грейхаунд, тя се озовава в интензивно поделение за няколко седмици с мултиорганна непълнота.

Историята за нейното „ олизване от гибелта “ е разказана в BMJ Case Report (медицински журнал) през 2016 година Всичко стартира, когато тя вижда, че говорът й е неразбираем, до момента в който беседва по телефона с родственик, което от своя страна я кара да се обади на спешна помощ. Когато парамедиците идват, тя е открита свлечена в креслото си в безсъзнание.

След като идват в болничното заведение, дамата идва в схващане и положението й се усъвършенства. Тя не оповестява за други признаци, с изключение на мощно главоболие предната вечер.

След четири дни обаче положението й още веднъж се утежнява и тя стартира да страда от комплициране, главоболие, диария, висока температура, а бъбреците й стартират да отхвърлят. Тя развива по-късно и понижена чернодробна функционалност и дихателна непълнота. Жената незабавно е преместена в интензивно поделение, където излиза наяве, че страда от тежък сепсис, прочут като отравяне на кръвта.

Кръвните проучвания демонстрират съществуване на зараза от бактерията Capnocytophaga canimorsus. Макар и рядко, тази бактерия се среща в устата на котки и кучета. Жената обаче няма забележими следи от захапване или одраскване, което кара лекарите да считат, че предаването на бактерията се е осъществило посредством олизване от нейния домакински любим.

„ Този ​​доклад акцентира, че инфекцията може да възникне без забележими пострадвания от одраскване или захапване. Това също ни припомня, че възрастните хора са изложени на по-висок риск от зараза, може би заради обвързвана с възрастта имунна дисфункция и възходящо владеене на домашни любимци “, пишат създателите на проучването.

Въпреки че си коства да се означи, че дамата е на към 70 години, имунната й система действа относително добре и няма съществени болести. Тя се постанова да прекара две седмици в интензивно поделение, до момента в който инфекцията й бъде изчистена посредством лекуване с антибиотици. За благополучие се възвръща, само че има редица странни случаи, при които здрави хора умират от инфекции с Capnocytophaga, инфектирани от олизване на куче.

Рискът от зараза с тази бактерия е невисок за множеството от нас, само че някои хора могат да изпитат тежки затруднения, в случай че са с компрометирана имунна система, пият алкохол прекалено, нямат далак, или одобряват лекарства, които са токсични за клетките (като при химиотерапия).

В най-лошия случай инфекцията може даже да докара до инфаркт, бъбречна непълнота и гангрена. Много е рядко, само че може да се наложи хората да ампутират пръстите на ръцете, краката или даже цели крака вследствие на инфекцията. Около трима от 10 души, които развият тежка форма на инфекцията, умират.

Това обаче се случва извънредно рядко. Около 1/3 от семействата в Обединеното кралство имат куче, само че все пак интензивните отделения не са цялостни с хора, чиито крайници би трябвало да се отрежат, тъй като кучето им ги е целунало.

Така че, макар че си коства да имате поради, че може да се случат някои неприятни неща, поради бактериите, които се крият в устата на кучето ви, една зараза не е наложително смъртна присъда.

„ Последното нещо, което желаете да извършите, е да плашите хората, че ще се заразят, в случай че ги оближе някое куче “, споделя доктор Брус Фарбър, шеф на отдела по инфекциозни заболявания в университетската болница Норт Шор пред CBS News по отношение на BMJ Case Report.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР