Както винаги по коледните празници, въздухът в София не бил

...
Както винаги по коледните празници, въздухът в София не бил
Коментари Харесай

Въздух няма, въздухарите - в излишък

Както постоянно по коледните празници, въздухът в София не бил нечист, само че както нормално локалната власт щяла да вземе ограничения за прочистването му. Така взема решение казуса Столичната община от десетилетия, по този начин ще го реши и в този момент. С всички сили - пет за четири!

Първо началничката на общинската дирекция " Климат, сила и въздух " Теодора Полимерова разгласи, че не са регистрирани превишения на количеството на фини прахови частици. После на уеб страницата на столичния инспекторат цъфна известие, че равнищата са превишени и стартират изключителни инспекции, а народът беше призоваван да употребява градския превоз и да не се топли на твърдо гориво денем. Очевидно данните на Националната система за мониторинг на качеството на въздуха са толкоз прецизни и неподатливи на манипулиране, че може да демонстрират две противоположности по едно и също време. Така, че постоянно да са на половина правилни. 

За това обаче не били отговорни локалната власт и екоминистерството, което управлява системата посредством своя организация, а частните еко уеб сайтове, които събирали информация от датчици за качеството на въздуха, купувани от жителите с персонални средства. Просто уредите не били най-точните и бъркали нарасналата мокрота със замърсяването на въздуха. А че жителите употребяват и носовете си като измервателни уреди, преди да влагат за своя сметка в по-точни, коментар няма. 

Хубавото е, че

след всички наказателни процедури

за мръсния въздух против България, упорството на управниците омеква. А неприятното е, че минава в увъртане. Миналия месец и български съд призна очевадното - при повече от 35 пъти годишно превишения в равнищата на фините прахови частици, общината е бездействала години наред по всички посоки. Няма настояща стратегия за ръководство на качеството на атмосферния въздух, няма проект с ограничения за понижаване на риска при превишаване на равнищата на фини прахови частици, нито пък жителите са осведомени съответно за надхвърлянето на нормите.

Решението, с което Столичната община е задължена в границите на 12 месеца да приключи бездействието си, не беше обжалвано, само че има вяра ли някой в края на бездействието?! Та главният мотив на общинарите по делото беше, че преценката дали да вземат някакви ограничения в тази тенденция била въпрос на избор, а не законово обвързване. Междувременно ГЕРБ отигра обстановката в отбрана на болшинството си в СОС с предложение за въвеждане на нискоемисионни зони, с които да бъде лимитирано придвижването на тровещите въздуха коли. Предвижда се колите с мотори по стандарт “Евро 1 ” и част от “Евро 2 ”, които представляват към 30% от автопарака, да не влизат в зимните месеци в зона център. 

И това, откакто при 12 години ръководство на една партия, което е най-дългото в историята на София, столицата засенчи откъм смог Делхи и китайските мегаполиси. Остави, че в този момент ще разкарат като с магическа пръчка най-старите таратайки, само че и електрически автомобили дават обещание. Европари за това щяло да има в обилие, а както знаем,

където са европарите, там е и ГЕРБ .

Пък и нали се потвърдиха с еко оценката на колите при техническите прегледи, данните от които нямало към този момент как да бъдат фалшифицирани, понеже софтуерът станал недостижим за замяна на данните. Уверения, на които всеки чиновник на ГТП-пункт от дълго време се смее, до момента в който лепи на предното стъкло следващия неправилен стикер, заплатен от джоба на лидера. 

Впрочем преди още следващото изобретение да се потвърди, омбудсманът прати мнение до транспортния министър, че то е очевидно безуспешно и би трябвало да бъде анулирано. Става въпрос за слагането на колите в екологични групи, което да става в рамките на периодическия обзор за инспекция на техническата редовност и да бъде обозначено със съответния стикер. Необходимостта от въвеждането на екологичните групи беше аргументирана точно като мярка за възстановяване на чистотата на въздуха в огромните градове, посредством въвеждане на нискоемисионни зони, в които мощно замърсяващите коли да не бъдат допускани. Омбудсманът обобщава сигналите на жители, които пораждат подозрение в цялата скица - както поради неефективност, по този начин и с оглед нарушение на права.  

В мнението е посочено, че въвеждането на екостикерите обгръща единствено ППС до 3.5 тона. Извън обсега им остават тежкотоварните камиони и рейсовете, за които няма да има ограничаване без значение, че са по-големи замърсители на атмосферния въздух и част от тях постоянно минават през централните градски елементи. Не е очакван и правилник за оценка на екологичната група на МПС с в допълнение инсталирани газови уредби. Въвеждането на екостикерите подсигурява само

оскъпяване на периодическия механически обзор,

като е недопустимо компетентните органи да не са в положение да спрат нарушаванията при провеждането им. Вместо да се увеличи ефикасността на контрола върху тези пунктове, жителите се товарят с нови разноски, откакто страната към този момент е изразходвала забележителен обществен запас за построяването на система за различаване на автомобилните номера.

" Преглед на оферти и мненията, изразени в хода на публичното разискване на измененията в Наредбата демонстрират, че настройките в обществото към въвеждането на екостикерите са по-скоро отрицателни. Обществото следваше да е по-добре осведомено и дали екологичните групи и стикери имат аналог в Европейски Съюз, и какво е посочила практиката там, където са въведени. В недоволства на жители, минали към този момент през подобен обзор, с особена заостреност се слага въпроса - за какво откакто се мери количеството отделяни нездравословни газове в атмосферата, определянето на екологичната група става въз основа на годината на регистрация и евростандарта. Те се вземат поради и при установяване на налога на автомобила, като по този метод притежателите на по-стари и с по-нисък евростандарт коли на процедура търпят двойни наказания. Очертават се и други проблеми и въпроси, като: закъснение на обслужването в пунктовете за годишни механически прегледи; размера на стикерите; неуместното място за слагане на стикера, което затруднява водачите при ръководство на автомобила; не се вземат нужните ограничения за възстановяване на качеството на горивата и не се регистрира като спомагателен фактор за замърсяването и други ", написа в мнението на омбудсмана.

Остава да прибавим, че в свое решение от средата на годината антикорупционната комисия е стигнала до заключения за вероятните корупционни опасности от използването на тези промени. И още, с лансирането на еко стикерите скептиците питаха не какъв брой ще са еко, а кой ще ги печата... 

 

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР