"Както виждате напоследък ставаме свидетели на експоненциално увеличение на броя

...
"Както виждате напоследък ставаме свидетели на експоненциално увеличение на броя
Коментари Харесай

Прочут лекар от СЗО очерта много черен сценарий за бъдещето

"Както виждате в последно време ставаме очевидци на експоненциално нарастване на броя на позитивните случаи в европейския район. Пандемията от COVID-19 повлия на живота на доста хора освен това във всичките му форми. Вирусът засегна стопанската система, просветителната система.

Към сегашния миг над милион души в международен мащаб починаха от ковид, а общият брой на инфектираните надвишава 50 милиона. За страдание ни предстоят сложни дни, до момента в който тази пандемия бъде овладяна.

Още от началото на пандемията Световната здравна организация даде на обществото огромно количество обоснована научна информация. В същото време обаче станахме очевидци на по този начин наречената „ инфодемия” – хората бяха комплицирани ".

Това разяснява в извънредно изявление за Нова тв доктор Скендер Сила, представител на Световната здравна организация за България.

ЗА БИТКАТА СЪС ЗАРАЗАТА

"Бих предложил на всеки българин да разчита на информация единствено от надеждни източници – държавни източници, информация от здравното министерство, данни на Световната здравна организация или друга научно обоснована информация.

Достатъчно е да се осведомят един път на ден, тъй като с изключение на за физическото, би трябвало да се грижим добре и за психическото си здраве. Да, това е сложна обстановка, само че в случай че работим дружно и сме единни ще я преодолеем с по-малко отрицателни последствия ", споделя експертът.

ЗА НЕДОВЕРИЕТО И ФАКТИТЕ

- В последно време тук, в България, следим доста повишаване в броя на зразените от вируса, неотдавна отбелязахме и рекорден брой умряли за денонощие – по какъв начин ще коментирате това?

- Това в действителност е доста злочеста обстановка. Не става дума просто за цифри. Става дума за нечии татковци, майки, братя, сестри, синове и дъщери. Всяка гибел се трансформира в покруса за най-малко едно семейство.

Ставаме очевидци и на обстановки, при които броят на умрелите за ден доближава трицифрено число, което е доста тъжно.

В същото време желая да изразя най-искрените си благодарности към лекарите, които избавят стотици животи всеки ден, осигурявайки О2 на пациентите, провеждайки вярното лекуване, тъй като в случай че хората, които имат потребност от това лекуване не разполагаха с него броят на смъртните случаи би бил много по-висок.

- Тоест смятате, че лекарите са новите герои в актуалната обстановка?

- Абсолютно. Те правят доста работа. Някои от тях даже умират, до момента в който пазят другите. Това е сложна обстановка, в която ние би трябвало да реагираме в точния момент, би трябвало да поддържаме лекарите посредством нашето всекидневно държание, би трябвало да съблюдаваме това, което те ни предлагат.

- И макар тези антирекорди към момента има хора, които не имат вяра в съществуването на вируса – за какво?

- Ние живеем в ерата на интернет и обществените медии. Хората търсят онлайн разнообразни неща. Много от информацията, която откриват не е основана на науката, което може да е подвеждащо.

Точно поради това, още от началото СЗО работи с високотехнологични компании от рода на Google и Facebook, с цел да сме сигурни, че до обществото доближава обоснована и надеждна информация.

Имаме потребност да поработим повече върху това хората да бъдат по-ангажирани и да им обясняваме това, което се случва по допустимо най-лесен метод – какви са методите да се заразиш с вируса, по какъв начин можем да се предпазим и по този начин нататък. Трябва да създадем ангажирано общество.

"Фактите приказват, че страните, които са се справили най-добре с пандемията имат цялостна ангажираност на обществото, както и цялостната му поддръжка въз основата на рекомендациите, написани от държавните управления ", споделя още Сила.

- За кои страни става дума?

- Някои богати страни като Южна Корея, Нова Зеландия. Можем да дадем образец и с някои приблизително богати страни, както и с по-бедни такива като Камбоджа, Монголия.

Те се оправиха доста добре със задачата да спасят човешки животи и по едно и също време с това да сведат до най-малко отрицателните аспекти на пандемията. В Южна Корея в никакъв случай не е имало цялостно затваряне, само че те организираха засилено тестване на популацията и изолираха тези, които дадоха позитивни проби, карантинираха контактните им лица и тъкмо поради това съумяха да запазят обстановката под надзор.

ЗА МЕРКИТЕ И ХОРАТА

"Както знаете, в България още от началото на пандемията, държавното управление се пробва да води уравновесена политика – да резервира живота на хората, само че и да резервира работата в множеството браншове, като по този метод резервира и стопанската система си.

Фактите ни демонстрират, че тази пандемия аргументи доста психологични разстройства и донесе доста стрес на хората.

Точно поради това СЗО не предлага цялостното затваряне, най-малко до момента в който всички останали ограничения не бъдат изчерпани, тъй като сходна мярка носи големи последици за всички останали измерения на живота ни ", споделя Сила.

"Ако ни кажат, че би трябвало да носим маски – те би трябвало да се носят както би трябвало. Ако ни кажат, че дистанцията сред хората би трябвало да се резервира – това би трябвало да бъде прилагано всекидневно.

Ако се каже, че хората не трябва да се събират на огромни групи – това би трябвало да се съблюдава. Ако се каже, че миенето на ръце е значимо за предварителната защита против вируса – това би трябвало да бъде изпълнено.

Искам да загатна и за учениците – не желаеме да съзадем едно изгубено потомство поради пандемият от COVID-19. Ако децата останат отвън учебно заведение за по-дълъг интервал, това ще повлияе на живота им, на душeвността им и на още доста аспекти от всекидневието им ", прибавя той.

ЗА МАСКИТЕ И ТЕСТОВЕТЕ

"Тестването е единствено едно от измеренията на обстановката. Другото е това, че хората би трябвало да се грижат за себе си –всеки би трябвало да си зададе въпроса: „ Необходимо ли е за мен да отида на кафене или ресторант, с цел да се видя с хора?”

Защото за тези, които имат хронични болести или други рискови положения това може да е разликата сред живота и гибелта ", споделя Сила.

"Когато имунизацията стане налична се надяваме, че тя ще може да окаже надзор. Преди обаче да имаме имунизацията – има други ограничения, които всички могат да извършват.

Правителството би трябвало да тества повече хора, би трябвало да следи контактните лица и да ги карантинира и да ги изолира, с цел да може да се укрепи цялата система и да може да отговори дейно на обстановката ", прибавя той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР