Както се зарече в неделя след избора на Даниил за

...
Както се зарече в неделя след избора на Даниил за
Коментари Харесай

Никанор подаде молба за напускане на църквата. Патриархът му върна оставката

Както се зарече в неделя след избора на Даниил за патриарх на Българската православна черква, архимандрит Никанор пусна молба да бъде освободен като свещеник на Църногорската света обител и като клирик на Софийската епархия и на БПЦ.

Вчера Никанор разгласи желанието си да напусне църквата, да се замонаши и го изясни с избора на нов нравствен лидер, който „ протекъл като по учебник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) “.

„ Човекът, определен за патриарх на България, няма нужните за мен квалификации. Позициите, които има като Първосвещеник, чисто църковните му позиции, не дават отговор на църковното обучение на БНР. Моралните му позиции, с които на процедура оправда съветската експанзия в Украйна, за мен надвишават границите на актуалната човешка нравственос. „ Българската черква се води от човек, който върви в друга посока от тази, която България следва през днешния ден “, сподели отец Никанор. По-късно написа: „ Поради несъгласието си с някои еклисиологични и етически позиции, заемани до момента от Негово Светейшество, през днешния ден ще внеса в деловодството на Софийска св.митрополия молба да бъда освободен от клирическо служение тук, тъй като считам, че по този начин е нужно. Докато не бъда освободен от послушанието си ще извършвам, както и до момента, усърдно своите отговорности, и не преставам да работя за организирането на Шестия Църногорски събор 2024! “, прибавя архимандритът.

 

Патриарх Даниил обаче не е приел оставката му „ Връчих персонално молбата си за освобождение на Негово Светейшество патриарх ДАНИИЛ.

Негово Светейшество НЕ Я ПРИЕ. Точка “

Патриархът предложения архимандрита на среща, само че не се посочи по кое време и къде ще се организира тя. Негово Светейшество разяснява развръзката, представен от Българска национална телевизия, по този начин:

„ Бог дава разсъдък, тъй като с диалог, когато пораждат проблеми свети деятел Павел споделя „ изяснявайте несъгласия, не оставяйте дявола сред вас “, ние сме хора, можем да беседваме и за какво дяволът би трябвало да държи нашите души, когато Господ ни е дал независимост. Така да усвояваме тази независимост. “

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР