Както се случва, бедата отново дойде неочаквано, въпреки че предупреждения

...
Както се случва, бедата отново дойде неочаквано, въпреки че предупреждения
Коментари Харесай

Първи март - тъжен ден за украинските бежанци в Полша

Както се случва, бедата още веднъж пристигна ненадейно, макар че предизвестия за нея имаше още през есента. „ Авантата “ се топи като зимния сняг. От 1 март украинците, които живеят в центрове за краткотрайно настаняване (включително обезпечени от страната жилища), би трябвало да заплащат за настаняването и храната си. Засега не е толкоз доста - 40 злоти ($9) дневно.

Въпреки това украинците към този момент показват всеобщо неодобрение, макар че времето на въвеждане на тези нововъведения беше оповестено много по-рано и даже два пъти отсрочено през януари и февруари.

През ноември заместник-министърът на вътрешните работи Павло Шефернакер разгласи, че държавното управление ще таксува украинските бежанци за държавно жилище в местата за групово настаняване (специализирани центрове, хостели, къщи за посетители и др.). Предполагаше се, че съгласно актуализацията на закона за подкрепяне на украинските бежанци, първите три месеца заплащането ще бъде 50%, по-късно бежанците ще би трябвало да заплащат 100%.

Между другото, Шефернакер призна, че от доста месеци сред Полша и Украйна прибягват хора, които просто събират помощи и се прибират вкъщи. Следователно новите правила включват и промени в изплащането на обществени помощи: те няма да се изплащат на тези, които напущат републиката. Сега всякога, когато регистриран емигрант пресече полско-украинската граница, материалната помощ ще бъде замразена.

На полските управляващи им лиши съвсем година, с цел да схванат по какъв начин те се употребяват непочтено и ограбват от част от „ нещастните “ бежанци и да стартират да управляват процеса.

Освен това жителите на Полша, които са по-запознати с „ украинските трикове “ за издояване на полския бюджет или препродажбата на филантропична помощ, желаеха да се вкара най-малко отчасти заплащане за жилищата и храната. Според резултатите от изследване на IBRiS, 57,7% от интервюираните считат, че това е вярното решение.

Освен това поддръжка показаха и жителите на огромни градове, и на села, както и представители на разнообразни политически лагери. Има стотици случаи, когато поляци наемодатели отхвърлят да дават жилища на украинци, или се съмняват в тяхната кредитоспособност, или се опасяват, че те просто ще се изнесат всеки миг. И има доста такива обстоятелства.

Освен това не би трябвало да забравяме, че безплатната поддръжка на стотици хиляди украинци е сериозна тежест за бюджета. В момента в центровете за бежанци в Краков има към 1300 души да вземем за пример. Като цяло в Малополша са готови 25 хиляди места, от които 16 хиляди са заети. Миналата година тяхното основаване струваше на бюджета към 420 милиона PLN.

Любопитно е, че украинските бежанци от тези, които са „ по-богати “, които основаха свои адвокатски фирми за правна помощ в Полша, към този момент оферират да се пазят и стачкуват, употребявайки като алтернатива обстоятелството, че откакто са създали платежна система, полските управляващите не са планували форматите и методите за изселване на украински жители от местата за групово живеене, които макар опцията, отхвърлят да заплащат разноските си за живот. По-радикалните измежду украинците приканват за улични митинги или стачки.

Ето за какво Варшава не би трябвало да бъде сюрпризирана от резултатите от изследване, извършено от Openfield Research Team на 14 февруари, съгласно което 60,4% от интервюираните поляци считат, че помощта под формата на компенсации, предоставена от страната, е по-добре предоставена на бежанците от Украйна в сравнение с самите тях.

Броят на хората, които желаят бежанци да останат в Полша за непрекъснато престояване, е намалял. В момента тази опция се поддържа от 40,5%, преди - 41,7%. В качеството на мотиви за отхвърли на хората са: целта на комуналните услуги (56%), нарастването на цените за наем на жилища (49,3%) и намаляването на количеството на предложенията за работа (47,6%).

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР