Както се посочва в доклада на Международната агенция за изследване

...
Както се посочва в доклада на Международната агенция за изследване
Коментари Харесай

9 симптома на рак при жените, които често се пренебрегват, а трябва да ви отведат при лекаря!

Както се показва в отчета на Международната организация за проучване на рака през 2018 година, една на всеки 6 дами в света ще развият рак в някакъв миг от живота си, а една от 11 дами ще почине от нея.

Според CDC, ракът остава втората водеща причина за гибелта на дамите в Съединени американски щати. Той е и едно от най-трудните болести за ранна диагностика, макар че евентуалното влияние, което то може да има върху популацията, е просто голямо.

90% от дамите ще живеят минимум 5 години, в случай че ракът на гърдата се диагностицира на доста ранен стадий.

На последния стадий този брой пада единствено до 15%. Подобна статистика се отнася и за рака на яйчниците: това е 90% против сърцераздирателното 5% за случаите на рак на яйчниците, диагностицирани най-рано и последно, надлежно.

Ако се диагностицира най-рано, повече от 9 от 10 пациенти с рак на червата могат да оцелеят най-малко 5 години.

Сега познайте какво се счита за съществена причина за закъснението при диагностицирането на рак? Слаба осведоменост и липса на познания за ранните признаци на рак. Време е да се увеличи тази информираност и да се обезпечи ранна диагностика на рак при дамите!

Според Световната фондация за проучване на рака, това е описът с десетте най-често срещани типа рак при дамите в международен мащаб (заедно те съставляват повече от 76,6% от всички случаи на рак):

Гърди – 25,4%
Колоректален – 9,7%
Белодробен – 8,8%
Шийката на матката – 6,9%
Щитовидната жлеза – 6,3%
Матката – 5,3%
Стомаха – 4,3%
Яйчниците – 4 %
На черния дроб – 3,6%
Неходжкинов лимфом – 2,7%

В допълнение, има две други типове заболявания единствено при дами (рак на вулвата и вагината), само че те са извънредно редки и съставляват единствено 0,5% и 0,2% от всички случаи рак.

Въоръжени с тези данни, дано отидем напряко към признаците.
Най-честите ранни признаци на рака при дамите

1. Умора и нараснала изтощеност

Ракът е извънредно инвалидизираща болест и постоянно тази нараснала отмалялост е първият признак, който се появява. Разбира се, недохранването не е характерно за рака, само че ракът би трябвало да бъде изключен при всички случаи на анормална отмалялост и заспалост, която трае повече от седмица.

2. Оток на гърдата, даже при липса на осезаеми бучки

Благодарение на всички световни старания за повишение на осведомеността за рака на гърдата, множеството дами знаят, че появяването на бучка в гърдите им не е безобидна и неотложно би трябвало да се консултирате с доктор.

Е, това е нещото: непрекъснатото отичане даже на една част на гърдите, даже и да няма бучка в този миг, не би трябвало да се приема повърхностно. Ракът може да има разнообразни форми, а от време на време те не са твърди и разнообразни, като осезаема бучка.

3. Ненормална загуба на тегло

В някои случаи загубата на тегло е нещо положително, само че когато се случи без изпитание да отслабнете, няма да ви навреди да ревизирате естеството на тази необяснима загуба на тегло.

Разбира се, загубата на половин кг няма защо да ви тревожи, само че в случай че загубите повече от 5% от цялото ви тяло за 6-12 месеца без диета или извършения за реализиране на тази цел, това е нещо, което би трябвало да обсъдите с Вашия доктор.

4. Ненормално вагинално кървене

Основното предписание: всяко кървене, като се изключи естествената менструация, може да бъде сигнален знак. Това включва (но не се лимитира до) следното:

Твърде доста кръв по време на менструация (повече от обикновено)

Необичайна менструална кръв (например с изпускане)

Кървене или зацапване сред менструацията

Вагиналното кървене след секс

Всяко вагинално кървене след менопауза (особено в случай че трае повече от 12 месеца)

Може да има десетки разнообразни аргументи вагинално кървене, от хормонални промени до разнообразни инфекции, само че рак на маточната шийка и рак на матката са към момента две от тях.

По-добре е да бъде нещо безобидно, в сравнение с да съжалявате след това: при ранна диагноза тези два типа рак имат доста висока степен на оцеляване. 92% от дамите с диагноза рак на маточната шийка на ранен стадий живеят минимум 5 години, а съответният брой за ранна диагностика на рак на матката е 95%.

5. Подуване на корема (да не се бърка с отичане поради газове)

Много хора употребяват тези термини взаимозаменяемо, само че в реалност те значат разнообразни неща, които не постоянно са комбинирани.

Коремното раздуване значи възприятие на цялост и стягане в коремната област, до момента в който коремното раздуване значи доста повишен стомах. Изследванията са разкрили връзка сред непрекъснатото отичане на корема (но не и епизодично) и рак на яйчниците, тъй че бъдете нащрек.

Около 95% от дамите с тази смъртоносна болест го претърпяват като най-ранния признак.

6. Бучки по шията, проблеми с преглъщането, непрекъснат пресипнал глас

Според Американското общество за битка с рака, всеки от горните признаци може да е ранен симптом на рак на щитовидната жлеза, изключително в случай че той продължава или се утежнява в границите на няколко седмици.

Обикновено болежка и отичане се появяват по-късно, след което пораждат проблеми с дишането. Ракът на щитовидната жлеза е лечимо и лечимо, тъй че е значимо да се дефинира тъкмо колкото е допустимо по-рано, с цел да се реализиран най-хубави резултати.

7. Значителни промени в навиците на червата, ректално кървене

Забележима смяна в честотата на червата или консистенцията на изпражненията, която продължава повече от 6 седмици, може да бъде ранен признак на колоректален рак при хора над 60-годишна възраст.

Друг обезпокоителен признак е непрекъснато ректално кървене без никакви анални признаци, като парене, болежка или пролапс.

При хора на възраст под 60 години, измененията в придвижването на червата би трябвало да бъдат съпроводени от ректално кървене или желязодефицитна анемия, което се смята за евентуален признак на колоректален рак.

8. Странна, непрекъсната кашлица (особено при непушачи) или промени в предходната кашлица (при пушачи)

Ракът на белия дроб е доста по-често срещан при мъжете, в сравнение с при дамите, само че към момента е един от най-смъртоносните типове рак; би трябвало да се положат всички вероятни старания, с цел да се диагностицира допустимо най-рано.

При непушачите появяването на дразнеща кашлица, която не изчезва, може да бъде първият признак, дружно с дефицит на въздух и хрипове.

Пушачите могат да имат объркващ признак на постепенна смяна в „ естествената ” кашлица – в периодичност, цвят на храчки или съпътстващи чувства.

9. Прекомерни натъртвания или кървене, които не се стопират

Леките пострадвания и кървене от нормалното може да изискват в допълнение проучване от Вашия доктор.
Този признак нормално допуска, че има нещо извънредно с тромбоцити и червени кръвни кафези, което може да е симптом за левкемия. С течение на времето левкемичните кафези изместват алените кръвни кафези и тромбоцитите, нарушавайки способността на кръвта ви да придвижва О2 и съсиреци.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

От позиция на лекуването на рака, ранната диагностика е най-важният фактор, определящ какъв брой дълго пациентът ще оцелее. За благополучие живеем във време, когато ранната диагностика не е невъзможна.

Почти всички пациенти с рак живеят минимум 5 години и постоянно този брой надвишава 10 или 20 години.
Така че бъдете бдителни и в никакъв случай не спирайте да се образовате: в никакъв случай не знаете по кое време това познание може да избави живота.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР