Както се очакваше, вотът на недоверие, внесен от опозицията в

...
Както се очакваше, вотът на недоверие, внесен от опозицията в
Коментари Харесай

Не му е дошло времето: Кабинетът Денков оцеля, вотът на недоверие не го катурна

Както се очакваше, вотът на съмнение, импортиран от опозицията в Народното събрание, не можа да катурне кабинета " Денков ". В поддръжка на държавното управление гласоподаваха ГЕРБ и Движение за права и свободи, както и бяха декларирали авансово. Наказателната процедура поддържаха Българска социалистическа партия, " Възраждане " и Има Такъв Народ. От общо 214 депутати, 143-ма гласоподаваха срещу, а 71 бяха " за ", въздържали се нямаше. Резултатът беше прегласуван. 

Вотът бе гласуван през днешния ден на изключително съвещание в Народното събрание.Преди да преминат към същинската част, депутатите гласоподаваха да включат и други точки по дневния ред, като Декларация в поддръжка на Израел и Декларация за евроатлантическото бъдеще на Грузия. Бе направено и предложение гласуването да става от място, поименно, което за малко да мине, само че въпреки всичко не бе признато.    

На 4 октомври " Възраждане " и " ИТН " обявиха, че ще внесат избор на съмнение против държавното управление поради неуспех в енергийната политика. Ден по-късно те бяха подкрепени от Българска социалистическа партия, като съвносители, и от самостоятелния народен представител Радостин Василев. Така на 5 октомври опозицията започва процедурата в деловодството на Народното събрание.

Част от претекстовете на вносителите включват опасения, че производството на електричество без въглищните централи ще е незадоволително за потребностите на страната и напъните за понижаване на въглеродни излъчвания от произвеждане на електрическа енергия ще доведат до загуба на повече от половината работни места в област Стара Загора. Опозицията стимулира вота на съмнение и със затворените блокове на АЕЦ " Козлодуй ", плана АЕЦ " Белене ", газопровода " Южен поток " и нефтопровода " Бургас - Александруполис ".



" Аргументите за вота на съмнение са изцяло измислени и в тях няма нищо съдържателно от позиция на стопанската система или енергетиката ", съобщи през днешния ден по-рано министър председателят Николай Денков.

По думите му в основата на вота на съмнение за енергетиката са изкуствени страхове на хората.  " Хората имат учредения да са обезпокоени, само че тези страхове са разпалени от политици, които си вършат политическата пропаганда за изборите ", добави той.

Дебатите по вота в Народното събрание минаха с доста кавги и компромати. От опозицията се сплотиха към позицията, че властта е умъртвила енергетиката и е излъгала протестиращите миньори и енергетици.

Вотът на съмнение съответства с траялите две седмици митинги на миньори, които настояха държавното управление да изтегли импортираните към този момент проекти за въглищен преход за регионите на Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Правителство на премиера Николай Денков беше определено на 6 юли тази година. До съставянето му се стигна след продължителни договаряния сред политическите съперници " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ. В последна сметка двете обединения се договориха Николай Денков от Политическа партия да е министър председател за 9 месеца, а след него за толкоз време да го смени Мария Габриелот ГЕРБ. Очаква се ротацията да стане през март 2023 година. 

Досега в българската история единствено едно държавно управление е падало с избор на съмнение и това беше кабинетът " Петков ". Това стана на 22 юни 2022 година, като самият избор беше импортиран от ГЕРБ, само че съумя с помощта на поддръжката на Има Такъв Народ, чийто водач малко преди този момент реши да отдръпна поддръжката си за тогавашното държавно управление.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР