Както се и очакваше интересът към втория етап от програмата

...
Както се и очакваше интересът към втория етап от програмата
Коментари Харесай

Във втория етап на програмата за саниране няма да бъдат усвоени милиони. Какво ще стане с парите?

Както се и очакваше ползата към втория стадий от програмата за саниране е по-слаб, в сравнение с към първия . Проектите са 10 пъти по-малко и това надмина даже и най-песимистичните прогнози, съобщи „ Дневник “. 

Във втория стадий държавното финансиране е 80% . Тоест, притежателите би трябвало да вземат участие със съфинансиране в размер на 20 на 100 от цената на санирането. 

Общият брой на подадените планове е 307 . За съпоставяне в първия стадий те бяха 3068

Крайният период за кандидатстване към този момент бе удължаван два пъти. Първо той бе до 16 януари, по-късно до 29 февруари и най-после – до 28 март . Въпреки това хората очевидно не могат да си разрешат да доплатят 20% за санирането на жилищата си. 

Бюджетът на стадий 2 е 282 милиона лв. . Финансирането е от Плана за възобновяване и резистентност /ПВУ/. Така със съфинансирането от страна на притежателите тази инвестиция щеше да доближи до 353 милиона лв. . Но постъпилите планове са на стойност от едвам 152 милиона лв. , което значи, че усвояемостта е 43%

Ангелина Бонева от Министерство на регионалното развитие изясни, че разликата сред 282 милиона лв. и усвоените 123 милиона лв. ще бъде предоговорена с Европейската комисия . Предложението й е тези средства да бъдат пренасочени към ваучери за енергийно бедните хора. Това ще бъдат лица, които живеят в здания, участващи по стадий 2 за санирането. По този метод ще се поеме самоучастието на едно или две семейства в постройката, на които ще им е мъчно сами да платят 20-те %. 

Другите два разновидността са тези средства да се насочат към първия стадий на безвъзмездното саниране или да се употребяват за саниране на обществени здания. 

Имотен специалист: Да санираме старите здания е все едно да гримираме труп

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР