Както съобщава германския ежедневник Die Zeit , по информация на

...
Както съобщава германския ежедневник Die Zeit , по информация на
Коментари Харесай

Die Zeit: В НАТО негласно се договориха да не доставят самолети и нови танкове на Украйна

Както оповестява немския всекидневник Die Zeit, по информация на немската организация по печата, има неофициално съглашение сред страните от НАТО да откажат да доставят избрани оръжейни системи на Украйна.

Както беше доказано от избрани кръгове на алианса в Брюксел, рискът от директна военна борба сред страните от НАТО и Русия би трябвало да бъде редуциран до най-малко. Има опасения, че Русия може да прегледа доставката на западни бойни танкове и самолети като влизане във войната и да предприеме ответни военни ограничения. Следователно такива оръжейни системи към момента не са доставени в Украйна.

По информация от парламентарната група на СДП (Социалдемократическата партия на Германия), Берлин е осведомен с това неофициално съглашение.

„ Комисията по защита беше изцяло осведомена за това в средата на май “, сподели Волфганг Хелмих, представител на парламентарната група на СДП по отбранителна политика.

В Германия последните изказвания на представителя на същата парламентарна група Симтье Мьолер (СПД) провокираха полемики. Тя съобщи, че „ не са доставени бронетранспортьори и бойни танкове от западните модели в Украйна “.

Германският политик, народен представител и член на немската делегация в Парламентарната асамблея на НАТО Йохан Вадефул (Християндемократически съюз) остро разкритикува федералното държавно управление, че не е загатнало това съглашение по време на полемиката за доставката на тежки въоръжения в Бундестага.

„ Или това е немарливост, съчетана с крещяща непросветеност и незнание, или Бундестагът и обществеността биват подвеждани от от ден на ден и повече псевдооправдания, с цел да прикрият тактиката за редовно закъснение “, сподели той пред пресата.

НАТО разяснява тази тематика единствено в общи линии. Те обявиха, че всички решения за доставката на оръжие в последна сметка би трябвало да се вземат без значение от обособените страни членки на НАТО. Те се придържат към неофициални съглашения и заради повода, че се опасяват да не останат без поддръжката на своите сътрудници в алианса при положение на съветска офанзива. Ето за какво Полша се въздържа от доставката за Украйна на изтребители МиГ-29, проектирани от Съюз на съветските социалистически републики, преди повече от два месеца.

Главнокомандващият на въоръжените сили на Съединени американски щати в Европа Тод Д. Уолтърс съобщи, че прехвърлянето на МиГ-29 може да бъде неправилно интерпретиран от съветските специфични служби. А това ще докара до ескалация на спора сред Русия и страните от НАТО. По мнението на генерала, това е извънредно рисков сюжет.

Споразуменията преди този момент бяха индиректно доказани от френския президент Еманюел Макрон. През март, след специфична среща на върха на държавните и държавните ръководители на страните от НАТО по въпроса за доставките на оръжие, той сподели:

„ Има граница, която разрешава на държавите-членки да не стават страна във военния спор “. Тази граница е обща за всички съдружници, тъй че към момента никой не е решил да сложи бойни самолети на Украйна.

Говорителят на ХДС Йохан Вадепхул упрекна федералното държавно управление в нарушение на решението на Бундестага да доставя тежки оръжия на Украйна. „ Няма доставки на тежки оръжия за Украйна. Правейки това, федералното държавно управление нарушава обвързващо решение на Народното събрание “, разкритикува ръководещите той. „ Ако обстановката не се промени, ще бъде основана анкетна комисия! “

Германското федерално държавно управление обществено даде обещание да достави на Украйна два типа тежки оръжия: зенитни оръдия Gepard и самоходни артилерийски установки Panzerhaubitzen 2000. Украйна обаче упорства Германия да достави и бойни танкове и бронетранспортьори.

Германските въоръжени сили са въоръжени с танкове вид Leopard и бронетранспортьори Marder. Отделът за защита на групата Rheinmetall предложи да достави на Украйна употребявани мостри и от двете. Все още няма формален отговор от федералното държавно управление.

Но НАТО пази федералното държавно управление на Германия. „ Германия даде на Украйна хиляди оръжия, в това число противовъздушни и противотанкови ракети “, сподели неговият представител. Решението на Германия да доставя зенитни оръдия и артилерийски оръжия на Украйна също се приветства.

Алиансът не изключва, че в бъдеще Украйна въпреки всичко ще получи нови танкове и изтребители от западни мостри. Но за Киев сходна позиция както на НАТО, по този начин и на страните членки на алианса е дребна разтуха.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР