Както са казали математиците от Де Ла Соул, три е

...
Както са казали математиците от Де Ла Соул, три е
Коментари Харесай

Кое е най-важното число и защо

Както са споделили математиците от Де Ла Соул, три е магическото число. Но в случай че се има вяра на физика Ричард Файнман, тази цифра е неверна с коефициент от към 400. Защото за Файнман „ магическото число “ е към 1/137 – по-конкретно, 1/137,03599913.

Физиците го знаят като α (алфа) или константата на тънката конструкция. „ То е тайнственост откогато е намерено “, написа Файнман в книгата си от 1985 година QED: The Strange Theory of Light and Matter. „ Всички положителни теоретични физици са поставили това число в рамка на стената си и не стопират да го мислят. “

То е по едно и също време необикновено мистериозно и необикновено значимо: видимо случайно, безразмерно число, което обаче крие тайната на самия живот.

„ То е мярка за силата на взаимоотношението сред заредените частици и електромагнитната мощ “, изяснява професорът по астрофизика от SUNY Стоуни Брук Пол М. Сътър в публикация за Space. И добавя: „ Ако тази мощ имаше някаква друга стойност, животът, какъвто го познаваме, би бил неосъществим. И въпреки всичко нямаме визия от кое място идва. “

 Sommerfeld1897

Арнолд Зомерфелд

Обикновено тук е моментът, в който акцентираме образци за това къде се появява тази стойност – само че отговорът е безусловно „ на всички места “. За първи път цифрата е намерено през 1916 година от физика Арнолд Зомерфелд, само че се е появявало из уравненията десетилетия преди този момент. То се крие във формули, които разказват светлината и материята, и ръководи всичко от най-малкия водороден атом до образуването на звездите.

Разбира се, физиката не е непозната на константите – има c: скоростта на светлината; G: гравитационната константа; в квантовата физика има както h, по този начин и ħ за разказване на константата на Планк; в случай че сте същински почитател, може даже да знаете за k: константата на Болцман. Но α има нещо, което нито една от тези други константи нямат – или, по-точно, няма нещо, което те имат.

„ Няма размери или система от единици, от които да зависи цената на константата на фината конструкция “, написа Сътър. „ С другите константи във физиката не е по този начин. “

Вземете да вземем за пример скоростта на светлината. Потърсете я в търсачката и ще откриете, че е равна на 299 792 458 метра в секунда. Или е 670 615 200 благи в час. Или 1 079 250 548 километра в час. Или 1 светлинна година на година.

„ Ако срещнете извънземно от далечна звездна система, ще ви е много мъчно да му опишете цената на скоростта на светлината. След го научите на числата ни, ще би трябвало да му обясните и неща като метри и секунди “, изясни Сътър.

„ Но константа на фината конструкция, тъй като не е обвързвана с нищо, можете просто да я кажете и те ще я схванат. “

Някои физици допускат, че α през днешния ден в действителност е малко по-голямо от преди – единствено с една част на към 100 000 за 6 милиарда години, само че това е задоволително, с цел да има много големи последствия в дълготраен проект. Променете 137 на 138 да вземем за пример и ще намалите цената на α с 0,00005, което е задоволително, настояват някои учени, с цел да попречи на звездите да основават въглерод, като по този метод се спре опцията за основаване на живот, какъвто го познаваме.

Както Файнман споделя: „ Това е една от най-големите мистерии на физиката: магическо число, което се появи пред нас без никой да може да го разбере. “

„ Можете да кажете, че „ ръката на Бог “ е изписала това число, а ние не знаем по какъв начин Той е движил молива си. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР