Както с бедствията и авариите, щом има проблем, веднага реагираме,

...
Както с бедствията и авариите, щом има проблем, веднага реагираме,
Коментари Харесай

Борисов: Разбираме ресторантьорите и помагаме на всички с близо 3 млрд. лв

" Както с бедствията и повредите, щом има проблем, незабавно реагираме, с цел да няма риск, по този начин и с пандемията майсторски предотвратяваме заплахите. Затова и България има най-хубавите параметри ". Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното постоянно държавно съвещание, на което бяха отпуснати 5,76 милиона лв. на общини за превъзмогване на последствия от бедствия и за ремонт на улици.

Премиерът съпостави актуалната обстановка във връзка с COVID-19 в България със протичащото се в други европейски страни и въведените там строги ограничения. " И вместо да се радваме, в този момент ще си търсим метод, по който да избухне отново пандемията и да затворим всичко, както и в другите страни. Трябва ли да го създадем? ", попита реторично министър-председателят. Борисов означи, че схваща усложненията на ресторантьорския и хотелиерския бизнеси. " Разбираме ги и тях, по тази причина и Министерството на труда и обществената политика, и Министерството на стопанската система създадоха толкоз ограничения за поддръжка за близо 2 милиарда лв. ", подсети министър председателят. Борисов добави, че дружно с помощта за пенсионерите разноските нарастват на към 3 милиарда лева

" Това не е настройката на целия туристически отрасъл ", означи от своя страна кметът на Банско Иван Кадев и добави: " огромната част схващат ограниченията у нас и ги одобряват. Защото е доста тънка границата сред живота и здравето на хората и бизнесът. И благодарят за ограниченията, които държавното управление ползва ".

В рамките на съвещанието кметът на Банско изрази благодарност за отпуснатите на общината средства през днешния ден. На съвещанието на държавното управление бяха утвърдени 4,296 милиона лв. на общините Банско, Благоевград, Сапарева баня и Априлци за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия. А останалите 1,47 милиона лв. от общата сума 5,76 млн. лева Министерският съвет отпусна по бюджета на община Добрич за главен ремонт на ул. " Генерал-майор Стефан Попов " и на още няколко натоварени и интензивно употребявани сектори от уличната мрежа в града.

Община Банско получава 1 339 951 лева за подсилване дъното на река Глазне, минаваща през град Банско, южно от моста на ул. " Найден Геров ". " Глазне е планинска, мощна, буйна река, която през годините ни създаваше доста проблеми. За нас е значимо да укрепим дъното, да я почистим, с цел да сме спокойни, че когато се съберат двете реки - Бъндеришка и Демянишка, градът ще остане спокоен и сигурен ", съобщи кметът на Банско Иван Кадев.

Други 1 746 261 лева се отпускат за Благоевград за подсилване на дейни срутища на откосите на Депо за твърди битови боклуци в с. Бело поле. " Винаги е добре, когато една община се обърне към държавното управление и то реагира съответно и бързо, с цел да помогне за един подобен в действителност огромен проблем ", означи кметът на Благоевград Румен Томов пред министър-председателя Бойко Борисов. Томов добави, че помощта е извънредно скъпа и навременна, защото единствено преди две седмици общината е имала проблем със срутище.

Със 728 782 лева, отпуснати по бюджета на Сапарева баня, ще се извърши възобновяване и реорганизация на път, ще се построи отводнителна система и пътни уреди на локалния път, свързващ манастир " Покров на Пресвета Богородица " със с. Ресилово. Кметът на Сапарева баня Калин Гелев означи значимостта на реконструкцията на пътя, свързващ манастира, който е един от най-посещаваните и в него идват поклонници от цяла България.

Сестрите Мария и Пелагия от Светата обител акцентираха, че манастирът се намира на северния склон на Рила и затова от планината се стичат доста подпочвени води.

" Пътят е към една реликва, неведнъж кметът слага въпроса. Така се прави нещо значимо за района. А аз Ви благодаря за тази изключителна активност, която вършите за българския народ, религията е доста значима ", обърна се министър-председателят Бойко Борисов към сестрите от " Покров на Пресвета Богородица ".

В рамките на държавното съвещание бяха отпуснати 481 519 лева на община Априлци, от които: 255 880 лева за разчистване на р. Острешка и р. Видима в рамките на общината, 142 849 лева - за подсилване на тротоарните конзоли на моста на р. Острешка на ул. " Топола " и 82 790 лева - за създаване на подпорна стена.

" Крайно налага се да почистим коритата на двете реки, средствата, които държавното управление отпуска, са безусловно навременни ", безапелационен бе кметът на Априлци Тихомир Кукенски.

Правителството отпусна също по бюджета на община Добрич 1,47 млн. лева Средствата са за главен ремонт на ул. " Генерал-майор Стефан Попов " и на още няколко натоварени и интензивно употребявани сектори в града. Целта на ремонтните действия е да се в профил компрометираната пътна настилка, да се подобрят изискванията за придвижването на колите, което ще ограничи и предпоставките за пътно-транспортни катастрофи.

Министър-председателят Бойко Борисов означи, че в Добрич е свършена доста работа по значимите инфраструктурни планове - главните булеварди са реновирани, водният цикъл също е завършен. " Добрич беше градът с най-голямата загуба на вода. 87% от водата от водопроводите изчиташе, а хората и институциите плащаха за 100-те % ", посочи министър председателят Борисов.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов благодари на министър-председателя и за утвърдените планове на стойност над 2,6 млн. лева за градеж на нови корпуси на две съществуващи детски градини в града.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР