Както можеше да се очаква, развитието на умните устройства“ (т.е.

...
Както можеше да се очаква, развитието на умните устройства“ (т.е.
Коментари Харесай

Автомобилите започват да ни следят

Както можеше да се чака, развиването на " умните устройства “ (т.е. тези, които нарушават правото на персонален живот посредством предаване на поверителни данни) не заобикориха и автомобилната промишленост. Разбира се, това значи, че скоро колите ще стартират да наблюдават и събират информация за водачите. На ревюто CES в Лас Вегас няколко стартъпа демонстрираха точно такива технологии, като оповестиха, че задачата им е да покачат сигурността на лидера, пасажерите в автомобила и останалите участници в придвижването. Дали е по този начин?

Към сходни устройства, обезпечаващи сигурността, спадат познатите системи, които алармират за сънливостта на лидера или, че не си е закопчал защитния колан. Такъв програмен продукт е показан като метод за повишение ограниченията за сигурност и понижаване на разсейването по време на шофиране. Очевидно е, че с колкото повече по-напреднали софтуерно принадлежности за наблюдаване е оборудван един автомобил, толкоз повече благоприятни условия има той да помогне на лидера да си върне контрола върху обстановката, в случай че се наложи.

Ще са нужни години, с цел да се внедрят изцяло автоматизираните системи за шофиране в Съединени американски щати, само че технологията на вградените автомобилни датчици ще стане значима част от този интензивно разрастващ се сегмент. Това също по този начин допуска съществуването на системи за изкуствен интелект и камери за наблюдаване.

Понастоящем малко коли са оборудвани с камери за наблюдаване - да вземем за пример Tesla, както и някои модели на Mazda и Subaru. Данните от камерите се предават посредством софтуера за различаване на изображения, с цел да се опита той да дефинира дали лидерът е фокусиран, не се ли увлича от мобилния телефон, не заспива ли.

Сред тези, които излизат на напред във времето в тази област, са израелските компании Guardian Optical Technologies и eyeSight Technologies, както и американската Eyeris Technologies Inc от Силициевата котловина и шведската Smart Eye AB. Някои от тях към този момент са подписали съглашения за произвеждане с няколко автомобилни компании, които ще бъдат осъществени след 2020 година

 Model-3-Interior-Dashboard-Interior-Camera-1153x720

" Няма подозрение, че тази област се равзива доста бурно ", споделя създателят и началник на Eyeris Модар Алауи. " Автомобилните производители желаят да получат нещо, което или оказва помощ да продават продуктите си, или се предписва от регулаторните органи “, прибавя Джил Дотан, началник на Guardian Optical.

Трябва да се означи, че регулаторните органи към този момент са признали такива средства като следене придвижванията на очите. Това е главният вид технология, която разрешава да се дефинира дали лидерът е задремал. В рамките на европейската стратегия за оценка на сигурността на колите Euro NCAP даже беше направено предложение колите, оборудвани със средства за надзор на положението на лидера, да получан право на по-висок клас на сигурност.

Няма подозрение обаче, че преди всичко фирмите са загрижени за опцията за облага, която се отваря с помощта на данните, събирани посредством такива технологии. Например, производителите могат да основават самостоятелни условия за потребителите и да усилят маржовете си.

" Инсталирането на камери не е ориентирано към управление на вниманието на водача, а към приемането на изгодите, произлизащи от това ", удостоверява Майк Рамзи, началник на автомобилните проучвания в Gartner. " Не се колебая, че фирмите, които желаят да печелят от данни, получени от автомобил с мрежови благоприятни условия, към този момент изследват методите за потребление на технология за следене придвижването на очите ", прибавя той.

Като се има поради обаче, че събирането на информация от компании като Фейсбук, Apple и Гугъл, провокира вълна от отрицателни страсти и разгорещени полемики, остава неразбираемо дали самите водачи биха желали да употребяват такива технологии.

Равив Меламед, началник на Vayyar, компания, профилирана в 3D визуализацията, към момента е изцяло уверен, че автомобилът е персонално пространство и би трябвало да си остане подобен. " В колата хората се усещат като вкъщи си и работят надлежно! Очевидно е, че никой не се нуждае от камери в салона ", споделя той.

automedia.investor.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР