Както може да изглежда, хуманитарната помощ, разбира се, не е

...
Както може да изглежда, хуманитарната помощ, разбира се, не е
Коментари Харесай

Под килима на глобалния глад САЩ решават собствените си проблеми?

Както може да наподобява, филантропичната помощ, несъмнено, не е филантропична. Когато оказват помощ на други страни, Съединени американски щати се преценяват със личните си ползи. Предоставяйки финансиране, Съединените щати ще запазят парите си и ще получат огромни " бонуси " в бъдеще.

Лидерите на страните от Г-7 (G7), които се срещнаха в Германия в края на юни тази година, взеха решение да провиснал в допълнение финансиране в размер на 4,5 милиарда $ за справяне с проблемите на световна продоволствена сигурност. Повече от половината от тази сума - 2,76 милиарда $ - президентът Байдън даде обещание да даде от Съединените щати.

The Hill посочи, че Съединените щати ще изпратят 2 милиарда $ за незабавни ограничения, 760 милиона $ за устойчива краткосрочна хранителна помощ, с цел да се предотврати по-нататъшно увеличение на броя на хората, страдащи от недохранване в уязвими страни (има към 50 от тях) наранени от високите цени на храните, торовете и горивата.



Джон Долман, Глад 1904

„ Ангажираме се с спомагателни 4,5 милиарда $, с цел да защитим най-уязвимите от апетит и недохранване, общо повече от 14 милиарда $ като наш взаимен ангажимент за световната продоволствена сигурност тази година “, цитира ТАСС тезата от взаимни изказвания на водачите на Г-7 от 28 юни.

Част от средствата ще отидат и за Узбекистан. Онзи ден изданието UzDaily. uz заяви, че Агенцията на Съединени американски щати за интернационално развиване (USAID) (организация, приета за нежелана в Руската федерация) разгласи отпущането на 2 милиона $ за фермери и производители на торове в Узбекистан.

Според изданието „ новото финансиране ще подкрепи напъните на Узбекистан да подсигурява продоволствената сигурност, по-специално задачата на президента Мирзийоев да обезпечи самодостатъчност на страната “.

Твърди се също, че USAID (организация, приета в Руската федерация за нежелана) по този метод - посредством подсилване на потенциала на Узбекистан за обезпечаване на личната си продоволствена сигурност - оказва помощ да се предотврати непозволено въздействие на други страни върху стопанската система на Узбекистан.

В същото време би трябвало да се означи, че съдейки по отчета на изданието, предназначението на средствата, отпуснати посредством Съединени американски щати, е техническа поддръжка за локалните производители на торове и съфинансиране на вложения в нови технологии, които в последна сметка ще усилят каузи на вътрешния и/или районен пазар посредством продажба на торове.

„ Липсата на достъп до висококачествени торове заради високата им цена или дефицита оказва отрицателно въздействие върху продуктивността на земеделските стопанства, добивите, приходите на фермерите и работните места, което дружно способства за по-високите цени на храните “, изданието цитира думите на американския дипломат в Узбекистан Даниел Розенблум.

.„ С в допълнение финансиране от USAID ще удвои напъните си в поддръжка на фермерите посредством разширение на достъпа до торове, нови технологии за увеличение на производството и възстановяване на качеството и образование на фермерите по какъв начин да употребяват торовете по-ефективно ", споделя още дипломатът.



Внасяне на минерални усъвършенствания. Александър Погожев, Регнум

Съобщава се също по този начин, че американската организация провежда образование за най-хубави практики за торове за 5000 фермери и сътрудници по разширението. С други думи, отпускайки помощ, Съединени американски щати евентуално ще останат със личните си пари, а в бъдеще ще получат и „
бонуси “ от съфинансиране на въвеждането на нови технологии, само че, несъмнено, е допустимо и бюджетът на републиката да може да бъде запълнен с нови доходи - при положение на растеж в размерите на производството.

Вярно, Агенцията не крие обстоятелството, че когато оказва помощ на други страни, тя оказва помощ рационално - регистрира персоналните ползи на личната си страна - Съединените щати. Тоест, както може да наподобява, филантропичната помощ, несъмнено, въобще не е филантропична.

Основната цел на задграничната помощ от държавното управление на Съединените щати, както е посочено на уеб страницата на Агенцията, е да предизвиква сигурността и просперитета на Съединените щати и интернационалната общественост посредством поощряване на икономическа и политическа непоклатимост и самодостатъчност в разрастващите се страни.

Но означаваме, че средствата, отпуснати от държавното управление на Съединени американски щати посредством Агенцията, са основата или основанието за по-нататъшен растеж на износа на артикули и услуги от Съединени американски щати към разрастващите се пазари, се споделя в обява на уеб страницата на организацията.

Всъщност, отделяйки пари за разширение на производството на торове в Узбекистан, организацията към този момент на този стадий явно изнася както услуги, по този начин и технологии.

Освен това, както знаете, производството на торове е обвързвано с потреблението на енергийни запаси. Така, съгласно прегледа на пазара на торове за 2022 година на " Тинькофф ", до 70–90% от разноските за произвеждане на азотни торове идват от природен газ. Съответно цените на този тип тор директно зависят от цените на газа.

Производството на фосфорни и калиеви торове зависи от добива на нужните руди и тяхното химическо преобразяване. В същото време азотните торове съставляват най-голямо търсене - повече от 50% от международното ползване на минерални торове, защото те би трябвало да обогатяват почвата годишно, за разлика от фосфора и поташа, които остават в почвата до три години.

Основните консуматори на торове са производителите на царевица, пшеница и ориз. По отношение на страните, Китай, Индия и Съединени американски щати употребяват най-вече азотни торове в света. Основните вносители са Индия, Бразилия и Съединени американски щати, а експортьорите са Русия и Китай.

Делът на царевицата в международното ползване на торове е по-висок от този на пшеницата, възлизайки надлежно на 16,2% и 15,3%. От друга страна, тази цифра е 13,7%.

Производството на торове по предписание не се намира наоколо до ферми, а до залежи на нужните запаси. Следователно транспортните разноски, както и логистичната инфраструктура, играят забележителна роля в цената на торовете. Но какво да кажем за логистиката, Съединени американски щати имат газови ползи в Узбекистан.



Царевица, (cc) stux

В средата на юни т. година Gazeta. uz заяви за недоволството на депутата от Законодателната камара Олий Мажлис, член на фракцията УзЛиДеП Расул Кушербаев от изкупните цени на газа.

Според него " Худудгазтаъминот ", която продава газ на популацията, в действителност купува газ от " Узтрансгаз " за 340 суми, от Epsilon Development Company (САЩ) за 501 суми и от " Узбекнефтгаз " за 250 суми.

„ Защо са основани такива условия за Epsilon, който създава газ в Узбекистан и го продава на двойно по-висока цена ", попита парламентаристът, написа вестникът.

Междувременно до 2030 година Узбекистан, както беше обявено през март тази година от изданието spot.uz, базирайки се на обява на Bloomberg, има намерение да усили производството на природен газ с 20%. До този миг се възнамерява да се създават 66,1 милиарда кубически метра синьо гориво годишно.

В края на 2021 година републиката получи 53,6 милиарда кубически метра. м, а тази година чака 56,3 куб.м. Но в случай че по-рано забележителна част от газа се изнасяше за Русия, Китай и прилежащите страни, в този момент, както се показва в обявата, съвсем целият размер се възнамерява да се употребява на вътрешния пазар: за покриване на възходящото ползване (тази година ще да бъде 47, 2 милиарда кубически метра), а част от спомагателния размер газ ще се употребява в преработката, да вземем за пример в производството на всички същите торове и пластмаси.

„ За Узбекистан е по-изгодно не да изнася газ, а да създава артикули с добавена стойност от него “, сподели заместник-министърът на енергетиката Азим Ахмедходжаев, представен от Bloomberg, съобщи Spot. uz

По данни, представени от Gazeta. uz, доказаните ресурси от природен газ в Узбекистан към 1 януари 2021 година се правят оценка на 1 трилион 866,9 милиарда кубически метра.

Във връзка с плана на държавно разпореждане за 2020 година изданието уточни, че нарастването на запасите от природен газ в Узбекистан през 2020-2025 година се прави оценка на 361 милиарда кубически метра.

По-специално, Узбекнафтгаз възнамерява да усили запасите от газ със 120 милиарда кубически метра, а Epsilon Development Company (САЩ) - със 194 милиарда кубически метра.

Освен това беше обявено, че с цел да усили преработката, Узбекистан възнамерява да понижи потреблението на газ в енергийния бранш в интерес на възобновимите енергийни източници: до 2030 година задачата беше да се усили делът им до 30%.

Според пазарното изследване на Тинькофф главните снабдители на азотни торове за Съединени американски щати са Канада, Катар, Русия, Тринидад и Тобаго.

През 2021 година Русия достави на Съединени американски щати забележителна част от карбамид (19%) и карбамидно-амонячна примес (43%). Ето за какво Съединени американски щати, които постановат строги наказания против Русия, не включиха съветските торове в санкционния лист. Месец след оповестяването на глобите против съветските артикули, заяви " Российская газета " в последния ден на март тази година, Съединени американски щати осъзнаха, че са обезпокоени и изключиха минералните торове от санкционния лист.



Минерални усъвършенствания

Александър Погажев, Регнум

Вярно е, че нямаше публична възбрана за импорт на съветски минерални торове от недружелюбни страни, единствено от началото на март няколко огромни логистични компании отхвърлиха да транспортират съветски артикули, в това число торове.

Министерството на индустрията и търговията на Русия предложи на производителите да спрат износа, " до момента в който превозвачите не възобновят ритмичната работа и не дават гаранции за осъществяването на експортните доставки на съветски торове в цялостен размер ". Освен това Русия към този момент имаше някои ограничавания върху износа на торове, с цел да обезпечи вътрешния пазар.

На 24 март Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати разгласява нов общ лиценз с модифициран лист на глобени съветски артикули, в които торовете се оказаха жизненоважни артикули.

Но би трябвало да кажа, че цените на торовете растяха даже преди антируските наказания заради внезапното нарастване на цените на газа за главния азотен тор - урея, съгласно Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (FAO), те се утроиха през 12 месеца.

Според анализатори от Центъра за икономическо прогнозиране (CEP) на Газпромбанк, както оповестява Ведомости, растежът на цените на торовете на международния пазар през 2021 година е улеснен и от четирикратното нарастване на разноските на огромните производители в Европа и Азия на фона на газовата рецесия и да вземем за пример субсидирането на закупуването на торове в разрастващите се страни, както и политическата интервенция в ценообразуването на пазара, по-специално американският протекционизъм (налагане на високи износни мита).

Анализаторите на " Альфа-банк " също показаха като аргументи неналичието на в допълнение предложение на фона на затварянето на предприятия в Европа и повишаването на търсенето на торове след увеличението на търсенето на селскостопански артикули (предимно на азиатските пазари). На фона на саботажа на съветския пазар единствено за месец март цените на торовете на американския пазар се повишиха с 30-50%.

Според американската организация FitchRatings цената на суровините (амоняк) ще продължи да пораства през 2022-2024 година на фона на неустойчивостта на доставките на природен газ за Европа и възходящите цени на природния газ и азотните торове.

Цените на карбамида може също да продължат да порастват заради по-високите цени на топлинните въглища и природния газ. Освен това Китай спря износа на урея до юни 2022 година Но специалистите от рейтинговата организация настояват, че увеличението на износа от други играчи в края на 2022 година и през 2023 година може да смекчи дефицита на торове.

Експерти от Световната банка чакат, че цените на силата ще намалеят през 2023 и 2024 година, последвани от спад на цените на селскостопанските артикули, само че даже и по-късно цените на суровините ще продължат да бъдат много над междинните за последните пет години.



Производство на минерални усъвършенствания

Увеличението на международните цени на торовете, което към този момент възлиза на 70% от средата на предходната година, се трансформира в следващата неточност на Запада и няма предпоставки за понижаване на тези трендове, сподели съветският президент Владимир Путин, говорейки в Санкт Петербург. Петербургски интернационален стопански конгрес (СПИЕФ) през юни т.г.

Освен това неверните калкулации, съгласно него, са повлияли освен на растежа на цената на доста артикули и услуги, само че също по този начин са довели до понижаване на производството на торове, най-вече азотни, създадени от природен газ.

Блокирането на работата на предприятията и логистиката на доставките на торове вкарва обстановката, както означи ръководителят на съветската страна, в още по-голяма задънена улица, което ще докара до понижаване на продуктивността и надлежно до повишение на цените на храните - това заплашва да докара до апетит, изключително в най-бедните страни. Подобно развиване на събитията, съгласно Путин, ще тежи напълно на съвестта на американската администрация и европейската администрация.

Припомняме, че преди геополитическата рецесия - през 2019 година - Европейската комисия вкара антидъмпингови мита върху вноса на карбамидно-амонячна примес (КАС) от Русия, смятайки, че съветските производители печелят от ниските цени на газа на съветския пазар.

В началото на тази година Съединени американски щати вкараха сходни мита, като преди този момент ги вкараха върху фосфатните торове от Русия и Мароко.

Причината за това решение бяха същите ниски цени на експортните торове, доставяни в страната, по-специално от Русия - локалният производител Mosaic се оплака от прекомерно висока конкуренция, заради което той сякаш беше заставен да понижи личното си произвеждане. Е, в този момент се оказва, че задграничните специалисти разчитат да смекчат дефицита на торове заради растежа на износа на други играчи.

Преводач: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР