Както много други европейски държави, България има стотици хиляди свои

...
Както много други европейски държави, България има стотици хиляди свои
Коментари Харесай

Софтуерен експерт пази традициите на един от най-старите български фолклорни ансамбли в Германия

Както доста други европейски страни, България има стотици хиляди свои жители, избрали да живеят зад граница. Условно и най-общо бихме могли да ги разделим на два вида – остаряла и нова емиграция. Причините да се озоват зад граница, несъмнено, са разнообразни. Част от съумелите да емигрират до 1989 година, го вършат с риск за живота си и в търсене на нов старт оттатък Желязната завеса. Следваща вълна от емигранти стартира месеци след рухването на Берлинската стена, още веднъж подтиквани от очакванията за по-добър живот на Запад, надалеч от едвам прохождащият в тези години български преход. Вълна на установяващи се зад граница българи се следи и след присъединението на страната ни към Европейския съюз през 2007 година – някои намират по-добра трудова реализация, а други – учейки в европейски университети построяват живота си отвън родината.

 



В последните три десетилетия българите в чужбина интензивно основават свои сдружения, неделни учебни заведения и танцови сформира, посредством които съхраняват родните език, просвета и обичаи. Едно от тях е съдружие " Лазарка " – Мюнхен, учредено през 1991 година. Към него се появява и танцов отбор със същото име, чийто началник през днешния ден е Пламен Петков. Заминал за Германия " с шанс " през 2000 година, софтуерният специалист остава там, защото печели Зелена карта по немска стратегия, ориентирана към набирането на компютърни експерти от целия свят. Негова колежка, германка, му споделя за съществуването на ансамбъла за български фолклор и към този момент 23 години той е неотменна част от него, а от 13 година е и негов началник.

 



В изявление за Радио България Пламен Петков се връща към историята на българското средище в столицата на провинция Бавария:

" Това е един фолклорен отбор, основан под формата на съдружие с идеална цел още през 90-те години. Създадено е от германци и един български хореограф – Белчо Станев, който открива гения на мюнхенчани. До 2010 година германците бяха по-голяма част от участниците в състава. С идването на повече българи в Мюнхен на работа или като студенти след 2007 година се сътвори една българска среда и имаше последователност от немските танцьори към българските реализатори. В момента съставът е напълно български, само че от тази година стартира завръщането на децата на немците, които го основаха. "

 



Любовта и отдадеността към българския фолклор, германците в региона дължат точно на Белчо Станев, построил образа на българския Ансамбъл " Варна " и негов началник в интервала 1960-1995 година

" Аз стартирам тази история малко по-отдалеч – с рухването на Желязната завеса, след което Източна Европа се отваря за Западния свят – изяснява Петков. – Именно на Балканите чужденците намират забавните танци, ритми и музика, само че българските ни танци са най-разнообразни и притеглят най-вече тяхното внимание, а преподавателите ни имат способността да " възпламенят " чужденците към нашия фолклор. Тук е огромна ролята на Белчо Станев – хореограф на Ансамбъл " Варна ", който още от 90-те години провежда семинари из цяла Германия. На тях той демонстрира и изяснява всеки подробност от българския фолклор по доста наличен и забавен метод, тъй че те да желаят да танцуват нашите танци. “

 



В главния състав на отбор " Лазарка " в Мюнхен през днешния ден танцуват 35 души. Други 100 посещават основания към него танцов клуб, в който се приготвят в групи за начинаещи или напреднали. Тъй като се финансира с дарения и членски импорт, ансамбълът няма опция да наема специфична зала за подготовки и се постанова да употребява физкултурния салон на едно от учебните заведения в града. За своя празничен концерт на 4 ноември съумяват да наемат зала в Мюнхен със съдействието на Генералното консулство на България и персонално на консула Драгомир Димитров, за което изричат своята откровена признателност.

 



Танцьорите от " Лазарка " постоянно показват българските фолклорни обичаи на разнообразни прояви в Германия и Европа, отдадени на културното разнообразие. Естествено, богатата им танцова стратегия е неизменима част от културния живот на българската общественост в Бавария.

" Ние градим мостове – споделя Пламен Петков и се обръща с благопожелание към всички, които се занимават с български фолклор по света: – Нека всяка група се усеща като строител на този мост, на връзките сред България и страната, града, в който се намира! "

Снимки: персонален списък на Пламен Петков, Българска телеграфна агенция

Източник: БНР

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР