Както ми пишат част от гражданите, по определени маршрути второкласните

...
Както ми пишат част от гражданите, по определени маршрути второкласните
Коментари Харесай

Караджов: Граждани ми пишат, че по определени маршрути пътищата са станали на юфка

Както ми пишат част от жителите, по избрани направления второкласните пътища станаха на юфка. Това съобщи вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов на полемика с браншовите организации и представители на дребните и междинните превозвачи в България за тол системата. Дискусията се излъчваше онлайн в профила на вицепремиера във Facebook, съобщи Българска телеграфна агенция.

По мотив сигналите на жители той изброи сходни пътни сектори, като посочи, че има и претрупани третокласни пътища.

По време на полемиката Караджов сложи главен акцент върху справедливостта при заплащането за прекосяването по пътищата на страната във връзка с жителите с леки коли и тежкотоварните превозвачи.

Сред поставените от вицепремиера през днешния ден въпроси към сектора е дали е заслужено българските жители да не престават да заплащат за пътища втори и трети клас, а превозвачите - не, както и дали е заслужено жителите с леките си коли да заплащат два пъти повече от превозвачите с тежкотоварните коли.

Вицепремиерът посочи, че републиканската пътна мрежа, която се стопанисва и за която се харчат пари от бюджета, е малко над 20 000 километра, а тежкотоварният трафик заплаща едвам 15% за използването на тази мрежа. Сравнение с тол таксуването, да вземем за пример на рейс над 12 тона, по отношение на прилежащи на България страни, демонстрира сред 10 и 20 пъти по-ниски цени по отношение на прилежащите страни.

По думите на министъра главната причина за регистрираните в България резултати е взетото още на старта на тол системата решение за понижаване на тарифните ставки и въвеждането на нулева ставка за пътищата от втори клас. Той подсети, че това е била краткотрайна мярка поради пандемията и добави, че диалогът по тематиката би трябвало да бъде удължен.

Тол системата в страната е въведена за възнаграждение на мрежа с дължина от 6050 километра, само че действително е изключена второкласната мрежа и се таксуват единствено 3115 километра, добави Караджов.

През 2020 година са събрани 267 млн. лв. от винетни такси и 111 млн. лв. от тол такси, през 2021 година - 271 млн. лв. от винетни такси против 158 млн. лв. от тол такси, сподели министърът. Всички рейсове, минали през страната ни предходната година, са генерирали 1,6 млн. лв., сподели министърът и уточни, че настоящата цена в България е 12 стотинки на километър или три-четири пъти по-ниска от най-близките до нашите цени в Европа.

Вицепремиерът акцентира, че настоящият обсег на системата за тол такси основава прекалено огромно натоварване на републиканската пътна мрежа, която остава отвън обсега от тол таксуването, тъй като, по думите му, е стопански доста преференциално да се заобикалят маршрутите с платена тол такса и да се минава по второкласните пътища, за което нищо не се заплаща.

Караджов подсети, че тази мрежа в никакъв случай не е била проектирана и не може да издържи на толкоз натоварен и тежък трафик. Както ми пишат част от жителите, по избрани направления пътищата станаха на юфка, сподели вицепремиерът. Той изброи сходни пътни сектори, като посочи, че има и претрупани третокласни пътища.

Ние бихме подкрепили едно ваше предложение за увеличение на цената на тол таксите и за обсега на тол системата, когато България стартира да ползва правилник 1370 в неговата целокупност, за всички транспортни компании, когато стартираме да получаваме обезщетения. Тогава нямаме нищо срещу да плащаме и 5 лв. на километър, тъй като тогава страната ще си е свършила работата и ще бъде обективна към нас. Това сподели Магдалена Милтенова, ръководител на Конфедерацията на автобусните превозвачи, по време на полемиката.

Много елементарно е да даваме образец със прилежащите страни, само че въпросът е дали те работят на 50 евроцента цена на билет за градски транспорт, добави Милтенова и съобщи, че браншът работи под себестойността на транспортна услуга. По думите й, няма община в страната, която да позволи на превозвача да завиши цената на билета, метанът е повишен с 200 %.

Милтенова сподели още, че регламентираната от закона облага за компаниите от сектора е 5 %, а за предходната година изплатените загуби на превозвачите са над 84 %. Вие сега ни оферирате върху тези загуби да трупаме още и отговорността на страната я няма, съобщи Милтенова.

Тя подсети, че на практика браншът от две години не работи. Как да съберете повече доходи от превозвачи, когато ние не работим, попита Милтенова министър Караджов.

В края на полемиката Гроздан Караджов заяви, че ще назначи детайлна проверка на тол звеното от основаването му до 31 декември предходната година.

Днешната ни среща е единствено началото на един разговор, преди да се прави каквото и да било, обърна се министърът към представителите на сектора. Той посочи, че на срещата не е пристигнал с подготвени решения, които да постанова, а задачата е била да се чуят другите отзиви. Няма по-здравословно от това да знаем кой на каква позиция е кардинално, добави вицепремиерът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР