Както казва един български голям писател преди повече от 100

...
Както казва един български голям писател преди повече от 100
Коментари Харесай

Историк: Разделителните линии в Европа водят към крах на цивилизацията

Както споделя един български огромен публицист преди повече от 100 година, Европа стартира там където свършва бозата. По това време това е било някъде към Ниш, тъй че може би не сме мръднали изключително надалеч от това положение.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria проф. Захари Захариев, ръководител на Фондация „ Славяни “.

Ако тръгнем в тази посока, писателят Данило Киш споделя, че от хотел „ Еспланада “ в Загреб на Изток стартира ориентът, тъй че има и по-песимистични визии, добави доктор Димитър Атанасов, историк от Българска академия на науките.

Мисля, че имаме своето почтено място в Европа и България има всички благоприятни условия нейният глас да се чува доста по-уверено и значимо, изключително в такива сериозни моменти. Особено в интервали на остра борба когато се гради цивилизацията на 21 век, сподели още проф. Зхариев.

Една от най-силните страни на Европа е фактът, че прави всичко допустимо да няма център и външна страна – всички участници в европейския план да се усещат равноправни. Ако ние имаме проблем с това, то се дължи на нашето самочувствие и на методите, по които се слагаме пред самите себе си и пред Европа. Европа в самия си план след Втората международна война е Европа на единение в разнообразието, Европа на равноправните сътрудници и Европа на ненасилието. Ако ние не сме съгласни с този метод на мислене, казусът е в нашия личен нрав, счита доктор Атанасов.

Не съм склонен с термина „ Европа прави всичко допустимо “, тъй като всичко това съществува повече на хартия, в сравнение с като действителност. Старите имперски упоритости, инерционните моменти от предишното – да се опитваш да чертаеш своята Европа, за жал е доста мощно в политиката на огромните страни като Франция, Германия, Англия, която въпреки към този момент не е част от този съюз. Ситуацията надалеч не е толкоз розова, колкото в случай че четем примерно Лисабонския контракт. Твърде надалеч сме от такова положение, в което да няма разлика сред гласовете на дребни и огромни, без значение от нуждата от консенсус за всички значими решения, отвърна проф. Захариев.

 
Европейският план е план, който се прави непрестанно. Както демокрацията – заблуда е, че тя в миналото ще бъде реализирана в своята цялост. Европейският план както и демокрацията са замисли, които непрестанно вървят, които непрестанно изискват ние да търсим от себе си повече и повече. Именно по тази причина вървим напред и това е значимото.
доктор Димитър Атанасов

От едната страна на бариерата за мирна Европа се сблъскваме с постоянно дрънчене на оръжия. С непрестанни хвалби какъв брой са интелигентни нашите пушкала и че можем да поразяваме толкоз доста хора, че да не си представим жертвите си като количество. От другата страна стои тази Европа, която прави научни конференции. Която се пробва да открива разговор. Която след Втората международна война основава немско-френската и немско-полската комисии за контролиране на историческия роман и споровете, които водят до тях, добави Атанасов.

 
Обществото ни няма по какъв начин да не бъде разграничено в случай, че имаме дълбоки разграничителни линии в рамките и на континента и на света като цяло. Моментът не е на обединяване на обективните моменти на интернационализация, а тъкмо противоположното – на нови и нови разграничителни линии, които доведоха до съграждането на една нова желязна завеса.
проф. Захари Захариев

Това е един факт, с който не трябва да се помиряваме, тъй като това е път за на никое място – за провал на цивилизацията, добави проф. Захариев.

Докато в България политици, етикетиращи се като леви, застават на страната на оръжията, ние ще имаме таман този проблем и няма да се оправим елементарно с него, сподели Атанасов.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР