Както и през 2016 г. ръководената от Димитър Радев централна

...
Както и през 2016 г. ръководената от Димитър Радев централна
Коментари Харесай

БНБ хареса оценката на ЕЦБ и обяви сектора за стабилен

Както и през 2016 година ръководената от Димитър Радев централна банка задава положителен тона преди публикуването на резултатите от инспекцията.

© Надежда Чипева Резултатите от оценката на ЕЦБ подхождат на резултатите от прегледа на активите и стрес теста, осъществени от Българска народна банка през 2016 година, и демонстрират устойчивостта на българския банков бранш като цяло. Това се споделя в известие на централната банка, съгласно което управителният й съвет е разискал и одобрил резултатите от инспекцията на ЕЦБ. Те се чака да бъдат оповестени на следващия ден след края на работния ден.

В известието се поема ангажимент да бъдат подхванати следващи дейности, свързани с по-нататъшно подсилване на финансовата позиция на банките, в строго сходство с мандата на Българска народна банка и съответната регулаторна рамка. Това е належащо и предстоящо, защото още при стартирането на процеса за влизане в ERM II и банковия съюз беше ясно декларирано, че от завършването му зависи изхода на цялостната оценка на ЕЦБ. Също по този начин категорично бе посочено и от Еврогрупата и от ЕЦБ, че начална дата на тясното съдействие (механизмът за влизане в банковия съюз за страни отвън еврозоната) " ще зависи от постигнатия прогрес в използването на възможните ограничения, оказали се нужни в следствие от цялостната оценка ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сега Българска народна банка " отбелязва отличното съдействие " с ЕЦБ при осъществяването на цялостната оценка, " което ще продължи в процеса на определяне на тясно съдействие ".

Отново превантивно

Българска народна банка повтаря тактическия ход от 2016 година, когато самата тя извършваше аналогична инспекция на целия банков бранш в страната. Тогава още веднъж два дни преди формалното оповестяване на резултатите на 13 август имаше превантивно известие и видеообръщение на шефа Димитър Радев с послания, че " Банковата система остава постоянна " и " Капиталовата адекватност на всяка една банка след прегледа на качеството на нейните активи остава над минималните регулаторни условия. "

Тогава финалните резултати демонстрираха, че при усложнения сюжет на стрес теста финансовите на някои институции падаха под регулаторните минимуми и даже доближиха негативни стойности. Решението на Българска народна банка обаче беше да вземе това упражнение единствено за сведение и да ги употребява при настоящата си надзорна активност, само че не и да постанова непосредствено ограничения и да изисква нараствания на капитала.

Всички над минимума по правилник

Сега в известието липсват каквито и да е цифри, което е предстоящо поради, че инспекцията се води от ЕЦБ. Думите, че резултатите подхождат на тези от 2016 година и че данните демонстрират резистентност " като цяло ", могат да се поясняват, че още веднъж са установени недостатъци единствено в съответни банки. През 2016 година най-слабо представилите се институции бяха Първа капиталова банка и Инвестбанк, които и в този момент са измежду селекцията на ЕЦБ. Освен тях Франкфурт прави обзор на качеството на активите още в Уникредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ и ЦКБ.

" Използвайки резултатите от ПКА и развитията след референтната дата, Българска народна банка извърши оценка по отношение на пруденциалните условия на член 92 на Регламент (ЕС) №575/2013 на Европейския парламент и на Съвета. Резултатите от оценката на Българска народна банка удостоверяват, че всяка от шестте банки извършва пруденциалните условия на горепосочения правилник ", се споделя още в известието.

Цитираният текст съдържа минималните финансови условия - 4.5% базов личен капитал от първи ред (CET 1), 6% капитал от първи ред и 8% обща финансова адекватност. Така думите на Българска народна банка могат да се четат, че след прегледа и стрес тестванията индикаторите на никоя от шестте банки не падат под този безспорен най-малко. Това обаче не значи, че по разпоредбите на ЕЦБ на следващия ден няма да бъде разгласен финансов дефицит в някоя от банките. За задачите на своите цялостни оценки тя изисква след прегледа и при базовия сюжет на стрес теста CET1 да остане над 8%, а при усложнения сюжет - над 5.5%. Освен това даже и да са над абсолютния най-малко е допустимо от някои банки да се изиска проект за попълване на финансовите буфери, които регулаторът изисква над него.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР