Както е известно, сланата се образува при силно нощно излъчване

...
Както е известно, сланата се образува при силно нощно излъчване
Коментари Харесай

Варна осъмна побеляла от слана


Както е известно, сланата се образува при мощно нощно лъчение от земната квадратура при температура под 0 оC. Водната пара от въздуха, който допира изстудената земната повърхнина, сублимира върху нея във тип на ледени кристали. Възможно е да се образува слана и върху снежна завивка.

Сланата не е нездравословна за растенията, тъй като повода за увреждането им е намалената температура под 0 оC. Сланата понижава нездравословните последствия, защото при образуването ѝ се отделя топлота.

Според синоптиците през днешния ден ще бъде слънчево, само че в часовете преди обяд тук-там в низините и котловините ще има мъгла или ниска облачност. Ще духа слаб, в Източна България до сдържан западен вятър. Максимални температури сред 5° и 10°, в София към 7°. 

Над планините ще бъде слънчево. Ще духа сдържан до мощен север-североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра 4-5°, на 2000 метра към минус 1°.

Над Черноморието ще бъде най-вече слънчево. Ще духа слаб до сдържан западен вятър. Максимални температури на въздуха 6° - 7°, температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В събота от запад облачността, междинна и висока, ще се усилва, през нощта против неделя и ще се вплътни. Минималните температури ще бъдат сред минус 5° и 0°, а оптималните – сред 5° и 10°.

В неделя и понеделник ще доминира облачно време; тук-там, повече през първия ден, ще превалява, най-вече слаб сняг. С сдържан и краткотрайно мощен вятър, изначало от север-северозапад, по-късно - от североизток, ще нахлува леден въздух и температурите ще се намаляват.

Втория ден преобладаващите минимални температури ще бъдат сред минус 4° и 1°, а оптималните – сред минус 1° и 4°. Във вторник вятърът ще отслабне, до вечерта в доста региони в западната половина от страната и ще стихне. Все още на обособени места в южните региони са вероятни слаби валежи от сняг, само че от север облачността ще се раздира и понижава.

Сутрешните температури ще доближават на обособени места до минус 8°, минус 9°, дневните ще останат без основна смяна. В сряда и четвъртък ще бъде най-вече слънчево. Ще духа слаб до сдържан северозападен вятър. Сутринта ще е по-студено, а дневните температури последователно ще се покачат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР