Както други, и аз призовавам за мир, но къде бяха

...
Както други, и аз призовавам за мир, но къде бяха
Коментари Харесай

Борел: Къде бяха призивите за мир, когато Русия струпваше войски по украинските граници?

Както други, и аз приканвам за мир, само че къде бяха тези апели, когато Русия струпваше войски по украинските граници, попита през днешния ден висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел на конференция след съвещанието на европейските външни министри в Люксембург.

Трябва да се реализира обективен мир, а до тогава би трябвало да поддържаме защитата на Украйна, добави той. По неговите думи тези, които оферират мирни проекти, би трябвало първо да посетят Киев и на място да се срещнат с ситуацията.

Много въпроси не могат да намерят решение без Китай, само че чакаме Пекин да следва интернационалните правила напълно, а не изборно, съобщи Борел. Той дефинира като неприемливи изказванията на китайския дипломат в Париж, съгласно който страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики съществуват в юридически вакуум. Получихме отговор, че не това е мнението на Пекин и това е добра вест, добави той.

Според Борел, Молдова е една от най-засегнатите страни от войната. Той означи, че през юни в Кишинев следва среща на 40 държавни и държавни ръководители, участници в Европейската политическа общественост (страните от Европейски Съюз и техните политически съюзници). По неговите думи Кишинев ще получи от Европейски Съюз 40 милиона евро за подсилване на сигурността и през юни се чака да бъде сложено началото на утвърдената през днешния ден цивилна европейска задача в Молдова.

Борел заяви, че в края на годината може да се чака преценка дали на Грузия да бъде даден статут на претендент за участие в Европейски Съюз. Той уточни, че съгласно външните министри от Европейски Съюз страната бележи сензитивен прогрес, въпреки да са нужни още промени.

По мотив ситуацията в Судан той заяви, че през вчерашния ден и през днешния ден се извършват общо над 30 полета за евакуация на европейци. По неговите думи към този момент са били евакуирани общо над 1200 души, а още 400 чакат да бъдат изведени. Борел посочи, че ръководителят на задачата на Европейски Съюз в Хартум е измежду евакуираните, а в Судан е останал единствено представител по сигурността, който е отвън столицата.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР