Както добре знаем, кариерата на спортистите няма как да е

...
Както добре знаем, кариерата на спортистите няма как да е
Коментари Харесай

Две Олимпийски игри и една квалификация по-късно - 46-годишната плувкиня, която не спира да се състезава

Както добре знаем, кариерата на спортистите няма по какъв начин да е доста дълга, защото дълги години наред им се постанова да надскачат лимита на физическите си благоприятни условия. Но плувкинята Габриел Роуз, която е към този момент на 46 години, потвърждава, че за нея възрастта е единствено число и продължава да се състезава.
 18-годишният играч, който умря дни преди Олимпийските игри
18-годишният играч, който умря дни преди Олимпийските игри

Джей Джей Райс щеше да се състезава за първи път на игрите

На 46 американката е най-възрастният състезател, който се състезава в плувните дисциплини за класирането на Олимпийските игри. Тя си печели мястото измежду повече от 1000 участници и то цели две десетилетия след последното си присъединяване на Олимпиада. През 1996 година съставлява родната си Бразилия на Олимпийските игри в Атланта, а през 2000 година - Съединени американски щати, на летните игри в Сидни.

" Просто се надявам да покажа на хората, че могат повече, че са способни да създадат повече ", споделя Габриел Роуз. И добавя, че по-специално предизвиква дамите да не се опасяват да бъдат мощни, да подвигат тежести, да се грижат за себе си и просто да знаят, че им следва още доста даже и в по-късните стадии от живота.

Всичко това обаче надалеч не са единствено окуражаващи думи. Защото плувкинята дава доста въодушевяващ образец със личните си достижения. По време на надпреварата в сериите на 100 метра бруст, тя плува паралелно до седем други плувци, които са съвсем два пъти по-млади от нея, само че това не ѝ пречи да запише персонален връх. Тя приключва единствено след една минута, осем секунди и 43 стотни, като за първи път чупи бариерата от минута и девет секунди. Този резултат ѝ носи 11-ото най-хубаво време в предварителните надпревари и място до полуфиналите. Там пък е даже още по-бърза - с времето си от една минута, осем секунди и 32 стотни, завършва на десето място.

Всъщност тези триумфи на 46-годишната плувкиня идват след години, в които се отдалечава от професионалния спорт. След като не съумява да влезе в олимпийския тима на Съединени американски щати през 2004 година, наподобява, че спортната ѝ кариера в плуването е завършила. Започва работа като треньор, става майка и продължава да се състезава, само че в шампионати от различен диаметър. Там обаче също съумява да изненада себе си.

Миналата година слага персонален връх на Masters и въпреки всичко взема решение да се опитва още един път за квалификациите преди Олимпийските игри.

" Не чаках да съм толкоз добра на 45 години. Затова си споделих: " Да забележим какво е допустимо ", споделя Габриел Роуз.

Тя добавя също, че в действителност ѝ харесва да се връща към корените си като професионален играч и желае да види на какво е способна. И както се оказва, то е повече, в сравнение с е предполагала. Въпреки това обаче няма да взе участие на трети Олимпийски игри и надпреварите ѝ преди тях завършват с последната дисциплинираност - 200 метра бруст. А по отношение на проектите ѝ по-късно:
 Чейс Бъдингър, който от баскетболист в NBA стигна до Олимпийски игри 2024 по плажен волейбол
Как се стига от NBA до плажен волейбол на Олимпийските игри 2024

Голяма смяна за 33-годишният някогашен състезател на Хюстън Рокетс

" Трябва да се върна към действителния живот ", споделя плувкинята с усмивка.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР